Δ. Κουτσούμπας: «Μνημόνιο και ξερό ψωμί» ήταν το debate Τσίπρα - Μεϊμαράκη (VIDEO)

«Μνημόνιο και ξερό ψωμί» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο ΓΓτης ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για να σχολιάσει το debate Τσίπρα - Μεϊμαράκη, παρεμβαίνοντας στην εκπομπή «στον ενικό», του Ν. Χατζηνικολάου.
Τόνισε ότι υπήρξε μια «κοντρίτσα» για το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα και σχολίασε πως απαντούσαν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» στις ερωτήσεις αν θα αλλάξουν κάτι στο μνημόνιο, προσθέτοντας ότι αυτή η δημιουργική ασάφεια είναι «μαύρα μαντάτα» για το λαό.
Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση για τα περί διαπλοκής και διαφθοράς, έκανε λόγο για «ξινισμένη σούπα» που θύμισε παλιότερες προεκλογικές αντιπαραθέσεις που γίνονταν λίγες μέρες πριν την κάλπη.   
Αναλυτικά, παρατίθεται η παρέμβαση:
- Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας.
- Καλησπέρα σας. Ή μάλλον καλημέρα σας.
- Προλάβατε να δείτε καθόλου από το ντιμπέιτ, ενημερωθήκατε για όσο δεν είδατε από τους συνεργάτες σας και σε τι συμπέρασμα έχετε καταλήξει;
- Άκουσα καθ' οδόν γυρνώντας από τη Θήβα στο ραδιόφωνο και βεβαίως πρόλαβα να δω και αρκετά.
- Είχε κάποια ουσία πολιτική;
- Το πλαίσιο αυτής της συζήτησης αναμφίβολα αυτή τη φορά ήταν καλύτερο από ό,τι ήταν το προηγούμενο, των πολιτικών αρχηγών. Γιατί μπορούσε να γίνει και η συζήτηση πιο άνετα, μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα. Όμως δεν αξιοποιήθηκε από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη. Αυτό μπορώ να πω ως βασική εντύπωση σήμερα.
Τούτο εδώ, ενώ είχε τη δυνατότητα της αντιπαράθεσης, δεν αξιοποιήθηκε. Βέβαια, ειλικρινά σας λέω, δεν μου έκανε εντύπωση ιδιαίτερη. Μνημόνιο και ξερό ψωμί είναι και οι δύο, νέα μέτρα που θα πάρουν στο πλαίσιο του “κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού”, του ίδιου δρόμου ανάπτυξης που γνωρίσαμε μέχρι τα τώρα και μια κοντρίτσα μικρή για το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα. Ποιος θα μπορέσει καλύτερα να προχωρήσει αυτήν την κατάσταση, να διαπραγματευτεί, στο πλαίσιο, όμως, τo ασφυκτικό του μνημονίου, αυτού του βάρβαρου μνημονίου και των αντιλαϊκών νόμων, των προαπαιτούμενων και των άλλων που έρχονται στο επόμενο διάστημα. Ακόμα και όταν ρωτήθηκαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί για τα ισοδύναμα, για παράδειγμα, όπου θα μπορούσαν να πουν κάτι συγκεκριμένο, τι σκέφτονται, τελοσπάντων, να βελτιώσουν ή να διορθώσουν, πάλι εκεί δεν απάντησαν, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, γενικότητες, «θα τα δούμε», «θα τα σκεφτούμε»…
- Δημιουργική ασάφεια υπήρξε εκεί…
- Συνεχίζεται η δημιουργική ασάφεια η γνωστή, διότι ξέρουν ότι αν για παράδειγμα βγάλουν το ΦΠΑ 23% από την εκπαίδευση και το βάλουν στο κρέας ή στα τσιγάρα ή σε κάποιες άλλες κατηγορίες θα πλήξουν άλλους κλάδους εργαζομένων, πιθανόν και γι' αυτό δεν θέλουν να δεσμευτούν πέντε ημέρες πριν τις εκλογές. Αυτή είναι η ουσία όλη του προβλήματος που δημιουργείται. Άρα, λοιπόν, και εδώ η «ασάφεια η δημιουργική» καταλήγει να είναι μάλλον μαύρα μαντάτα για τον ελληνικό λαό. Και για όλους τους κλάδους των εργαζομένων.
Το ίδιο ήταν και η κουβέντα για τη διαπλοκή. Εκεί είναι που θύμιζε ξινισμένη σούπα. Σούπα ήταν το προηγούμενο ντιμπέιτ, όπως είπανε, ξινισμένη σούπα θα έλεγα ότι ήταν αυτή εδώ. Διότι, κάτι θύμιζε απ’ το 2004, δεν θυμάμαι λίγο μεταξύ Σημίτη και Καραμανλή, Παπανδρέου και Καραμανλή και άλλα ντιμπέιτ σχετικά και άλλες συζητήσεις προεκλογικές, όπου ξαναφούντωνε το θέμα της διαπλοκής, της διαφθοράς αλλά χωρίς προτάσεις προεκλογικά για να μπορέσουν μετά να υλοποιήσουν τα ίδια, δηλαδή να μη γίνει τίποτα, να μπουν όλες οι υποθέσεις και όλα αυτά που λένε προεκλογικά στα συρτάρια και να μη γίνει τίποτα παρά μόνο ο κόσμος να ψηφίζει και μετά να περιμένει μήπως και κάποια κόμματα που κυβερνούν κάνουν κάτι. Αυτή ήταν γενικά η εικόνα που εγώ προσωπικά αποκόμισα.
- Πιστεύετε ότι το ντιμπέιτ αυτό και ο προεκλογικός διάλογος που θα φουντώσει την τελευταία εβδομάδα μπορεί να ευνοήσει αυτό το νέο δικομματισμό ο οποίος έχει αρχίσει να δημιουργείται; Ότι μπορεί να δούμε, δηλαδή, ξανά τα δύο πρώτα κόμματα να έχουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εκλογικής πίτας;
- Δεν είναι εύκολο σήμερα γιατί υπάρχει η πείρα του ελληνικού λαού. Μια πείρα η οποία έχει γνωρίσει αρκετά και τα δικομματικά παιχνίδια και τις κυβερνήσεις που οδηγούσαν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις με τα ισχυρά κόμματα του δικομματισμού εναλλάξ στην κυβέρνηση. Όπως, βεβαίως, τώρα πλέον έχει γνωρίσει και τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Και έχει γνωρίσει αρκετές κυβερνήσεις συνεργασίας, μέχρι, τελευταία, την «πρώτη φορά αριστερά», μαζί με τους ΑΝΕΛ φυσικά. Και αυτό που αποκόμισα από τη συζήτηση αυτή, αυτό που μάλλον είπαν καθαρά και οι δύο, είναι ότι κυβέρνηση θα υπάρχει οπωσδήποτε, θα υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας. Άλλοι απευθύνονται γενικότερα προς όλους, ο κ. Τσίπρας μου έδωσε την εντύπωση ότι απευθύνθηκε περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ, προς το ΠΟΤΑΜΙ και τους ΑΝΕΛ, εάν μπουν στη Βουλή. Πάντως, κυβέρνηση συνεργασίας θα έχουμε. Αυτή είναι και η πολιτική μας εκτίμηση, άμεσα αυτή τη στιγμή, όπως και δεν αποκλείουμε και την πιθανότητα μεγάλου συνασπισμού, συνεργασίας δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Δημοκρατίας, αν και δεν φαίνεται εύκολο άμεσα. Δεν εννοώ τη Δευτέρα, δηλαδή την 21η του Σεπτέμβρη, ότι θα έχουμε τέτοιο, δεν φαίνεται εύκολο, αλλά θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα, από το εκλογικό αποτέλεσμα, από τις ίδιες τις εξελίξεις. Όμως στην πορεία δεν αποκλείεται, γιατί γενικά αυτό που είναι το κυρίαρχο σήμερα και από τα πολιτικά κόμματα, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και από αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία στη χώρα, αλλά και από το κουαρτέτο, την τρόικα και τους υπόλοιπους εταίρους, μιλάνε όλοι για «σταθερότητα». Θέλουν να έχει μακρόχρονη διάρκεια αυτή η κυβέρνηση ή αυτά τα κυβερνητικά σχήματα που θα προκύψουν, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές ή σε μια «αστάθεια», να φτιαχτεί, αργότερα ίσως, ο μεγαλύτερος συνασπισμός, όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε.
- Σας ευχαριστώ θερμά, κ. Γενικέ Γραμματέα. Καλή επιτυχία στο Κομμουνιστικό Κόμμα στις εκλογές.
- Και εγώ σας ευχαριστώ.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget