Ουγγαρία: Αγώνας δρόμου των προσφύγων για να προλάβουν το αυριανό σφράγισμα των συνόρων

Ένας νέος αριθμός ρεκόρ 5.809 προσφύγων εισήλθε χθες Κυριακή στην Ουγγαρία, καθώς οι πρόσφυγες κάνουν «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν την αυριανή, 15η Σεπτέμβρη, μέρα κατά την οποία τα σύνορα της χώρας με τη Σερβία θα κλείσουν, σε μία προσπάθεια της αντιδραστικής κυβέρνησης Ορμπάν να αποτρέψει την είσοδό τους στο ουγγρικό έδαφος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουγγρικής αστυνομίας, ο χθεσινός αριθμός των εισόδων ξεπερνά το ρεκόρ του Σαββάτου, όπου 4.330 άνθρωποι είχαν εισέλθει στο ουγγρικό έδαφος. Από αύριο, η παραβίαση του φράκτη, μήκους 175 χιλιομέτρων, θα επισείει ποινή φυλάκισης, ενώ επιστρατεύεται και ο στρατός για τη φύλαξη της μεθορίου. Για το λόγο αυτό, η Σερβία θα προσπαθήσει να προωθήσει στην Ουγγαρία περί τους 25.000 έως 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες κατά τη σημερινή, τελευταία ημέρα.
Πάντως οι προσφυγικές ροές προς την κεντρική Ευρώπη δεν πρόκειται να μειωθούν, καθώς παρά τα αυστηρότερα μέτρα της ουγγρικής κυβέρνησης, οι πρόσφυγες επιλέγουν πλέον άλλες διαδρομές προς την Αυστρία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Σλοβενίας, η σλοβενική αστυνομία εντόπισε το περασμένο Σάββατο ένα μικρό λεωφορείο με ρουμανικές πινακίδες, στο οποίο επέβαιναν 21 υπήκοοι Ιράν και Αφγανιστάν.
Σκληραίνουν την στάση τους οι κυβερνήσεις της ΕΕ
Σε κάθε περίπτωση, το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας, επιβεβαιώνει τη σκλήρυνση της στάσης όχι μόνο της συγκεκριμένης χώρας, αλλά γενικότερα της ΕΕ, απέναντι στους πρόσφυγες.
Άλλωστε σε ανάλογο ύφος βρίσκεται και η χθεσινή κίνηση της Γερμανίας, που ανακοίνωσε την «προσωρινή» επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα γερμανικά σύνορα, διακόπτοντας την ντε φάντο ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ζώνης Σένγκεν.
Βέβαια, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ισχυρίστηκε σήμερα ότι η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων από την Γερμανία δεν ισοδυναμεί με κλείσιμο των συνόρων και διευκρίνισε ότι «οι προσωρινοί έλεγχοι στα σύνορα δεν είναι το ίδιο πράγμα με το κλείσιμο των συνόρων».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Γερμανία είναι πιθανόν να αναγκασθεί να υποδεχθεί μέχρι και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015, ξεπερνώντας κατά πολύ τους 800.000 που μέχρι σήμερα υπολόγιζε το Βερολίνο. Αν επιβεβαιωθεί αυτός ο αριθμός, θα πρόκειται ουσιαστικά για την ικανοποίηση του αιτήματος των Γερμανών βιομηχάνων, που ζητούσαν την υποδοχή των προσφύγων προκειμένου να εξασφαλίσουν φτηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις τους.
Τη στάση της σκληραίνει και η Αυστρία, η οποία θα ζητήσει τη συνδρομή του στρατού στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που προέρχονται από την Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος της χώρας. Ο Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε ότι θα επιστρατεύσει 2.200 στρατιώτες για να «βοηθήσουν την αστυνομία, κυρίως στους «συνοριακούς ελέγχους», την ίδια ώρα πληθύνονται οι φωνές εντός της αυστριακής κυβέρνησης που ζητούν, μετά το Βερολίνο, την επιβολή συνοριακών ελέγχων στα ουγγρο-αυστριακά σύνορα.
Επίσης, η κυβέρνηση της Πολωνίας εξακολουθεί να αντιτίθεται στο ενδεχόμενο υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην εγκατάσταση των προσφύγων. Ο πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ράφαλ Τρασκόφσκι, απείλησε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια θεσμική κρίση, αν αποφασίσει να επιβάλει υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων, παρά τη βούληση ορισμένων από τα κράτη μέλη της.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget