01/20/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV


Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των εργατοϋπαλλήλων, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, της νεολαίας, που σηκώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, η οποία ολοκληρώνει το έγκλημα, βάζοντας ταφόπλακα σε ό,τι είχε απομείνει όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση από τους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Τα νέα μέτρα, όπως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι που ήδη εφαρμόζονται από τα παλιά και νέα μνημόνια θα φορτωθούν ξανά στις πλάτες του λαού, τη στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο, όχι απλά μένει στο απυρόβλητο, αλλά θα ωφεληθεί πολλαπλά από αυτή την πολιτική, που στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων πρέπει να συνεχιστούν, να δυναμώσουν, να αντιπαρατεθούν με τον αυταρχισμό και τα ψέματα της κυβέρνησης, αλλά κι εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και συνδικαλιστικές ηγεσίες που προωθούν τη συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση για ένα δήθεν "καλύτερο σχέδιο", χωρίς να αμφισβητούν τον πυρήνα των αντιλαϊκών επιλογών. Να εμπλουτίσουν τις μορφές πάλης και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη, τη συμμαχία, μεταξύ όλων των κλάδων, των λαϊκών στρωμάτων σ’ όλη τη χώρα, που πλήττονται από αυτή την πολιτική.

Ο δρόμος για να εμποδιστεί και να ανατραπεί ο νέος οδοστρωτήρας σε βάρος του λαού και για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών είναι ένας: Δυνατό εργατικό κίνημα, λαϊκή συμμαχία και ξεσηκωμός παντού!».


Τα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει στο Ασφαλιστικό διαφημίζει στο Νταβός ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση και να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους. Επίσης, χρησιμοποιεί ως κράχτη για την προσέλκυση επενδύσεων όλες εκείνες τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που δημιουργούν ένα «φιλικό» περιβάλλον για τους επιχειρηματικούς ομίλους. 
Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το οικονομικό πρόγραμμα και το προσφυγικό. «Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, ενώ στη μεταξύ τους συνομιλία εκτιμήθηκε η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη» αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, την ώρα που το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό φορτώνει με νέα βάρη τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τις μελλοντικές γενιές, για να απαλλάξει κράτος και εργοδότες.
Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί όπου του παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ «επισημάνθηκε η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος».
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ και του παρουσίασε το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, την υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα άλλα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης. Επίσης συζητήθηκε η διοργάνωση επίσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με κυβερνητικό σημείωμα, τα «εφόδια» του πρωθυπουργού στο Νταβός είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2015, δηλαδή η αφαίμαξη του λαού και «η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα». 
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με το γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βινσεντίνι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, κατά την προσφιλή τακτική όλων των εργοδγενιέςοτικών συνδικαλιστικών ηγεσιών να σπέρνουν αυταπάτες ότι η αντιλαϊκή επίθεση μπορεί να γίνει ηπιότερη μέσα από τον διάλογο και τον κοινωνικό εταιρισμό.
Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός ξεκίνησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.


«Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο! Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική! Να πληρώσει η πλουτοκρατία!» τονίζει το ΠΑΜΕ και διοργανώνει συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα το Σάββατο 23 Γενάρη.

Παράλληλα καλεί σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη, επισημαίνοντας: «Σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο! Στους χώρους νεολαίας, στις πόλεις, στις γειτονιές! Οργανώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα με στόχο: Να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα!».

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «η Ασφάλιση είναι δικαίωμα! Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική! Να πληρώσει η πλουτοκρατία!».

Για την Αθήνα οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις πλατείες Βάθης, Κάνιγγος, Εθνικής Αντίστασης, Καραϊσκάκη και στο Μοναστηράκι. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Οι κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

Αθήνα, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια

Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου

Άρτα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς

Βέροια, στις 10.30 π.μ., από την πλατεία Ωρολογίου

Δράμα, στις 10.30 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία

Ελευσίνα, στις 11.30 π.μ., συγκέντρωση στην πλ. Ηρώων  

Ζάκυνθος, στις 11:00 π.μ.,στη Νομαρχία

Ηράκλειο, στις 11:00 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ. στο ΙΚΑ Αριστοτέλους

Καβάλα, στις 10:30 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία

Κατερίνη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Κεφαλονιά, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο 

Κιλκίς, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ειρήνης

Κομοτηνή, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Κόρινθος: 11:00 στην πλατεία στα περιβολάκια 

Λαμία, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Πάρκου

Λάρισα,  στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Νάουσα, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Ναύπλιο, στις 18:00 στο μπλόκο των αγροτών στη Δαλαμανάρα στο ύψος της Πλάστιγγας. Προσυγκέντρωση στις 17:00 στην πλατεία Καποδίστρια στο Ναύπλιο και με μηχανοκίνητη πορεία στο μπλόκο των αγροτών.

Ξάνθη, στις 11:30 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία

Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου  

Πειραιάς, στις 11 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη  

Πύργος, στις 10.30 π.μ. πλατεία ΟΤΕ

Ροδόπη, στις 11 π.μ. Κεντρική Πλατεία

Σέρρες, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Σπάρτη: 11:00 στην Κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πετρινού

 

  • Την Παρασκευή 22 Γενάρη 

Αγρίνιο, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, στις 6 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο

Γιαννιτσά, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ

Έδεσσα, στις 6.30 μ.μ., στους Μικρούς Καταρράκτες

Ηγουμενίτσα, στις 6 μ.μ. στον πεζόδρομο ΟΤΕ

Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου 

Κέρκυρα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκο

Kοζάνη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Λειβαδιά, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία 

Ναύπλιο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο 

Πτολεμαΐδα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, στις 6 μ.μ., στην πλ. Αγοράς 

Χανιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Νέων Καταστημάτων



  • Τη Δευτέρα 25 Γενάρη 

Λαύριο, στις 6 μ.μ. στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων



  • Την Τρίτη 26 Γενάρη

Κως, πικετοφορία στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας


«Μουσείο» του αντικομμουνισμού, της κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού, όργανο παραχάραξης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας χαρακτηρίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, το λεγόμενο «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας», την ίδρυση του οποίου αποφάσισε το 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που χρηματοδοτεί την ανέγερση και λειτουργία του με πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ. Σε σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται:
«Το λεγόμενο "Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας", την ίδρυση του οποίου αποφάσισε το 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που χρηματοδοτεί την ανέγερση και λειτουργία του με πάνω από 70 εκατ. ευρώ, αποτελεί "μουσείο" του αντικομμουνισμού, της κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού, όργανο παραχάραξης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Πριν καν ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του, αυτό το μνημείο της ιστορικής παραπλάνησης οργανώνει την "πρώτη του σύγχρονη έκθεση" που απευθύνεται στη νεολαία, με διεξαγωγή "διαδραστικού παιχνιδιού", "κομμουνισμός εναντίον καπιταλισμού" στο οποίο, αναφέρει: "Η πρόκληση για τους παίκτες θα είναι να διερευνήσουν πέντε φανταστικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν ζεύγη ανθρώπων και στις δύο πλευρές του Σιδηρούν Παραπετάσματος (...) Παρότι γνωρίζουμε ποιο από τα δύο συστήματα αποδείχθηκε πιο βιώσιμο (...) Τα επιλεγμένα καθημερινά σενάρια ζωής μπορεί να παρουσιάζουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (...) και στις δύο πλευρές του Σιδηρού Παραπετάσματος, όπως και παρόμοιες εμπειρίες, αφού και τα δύο συστήματα μοιράζονται κάποια κοινά στοιχεία, όπως είναι η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ή τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης".
H EE για να αποφύγει την πλήρη απαξίωση του νέου κατασκευάσματός της για τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας υποχρεώνεται να αναγνωρίσει κάποιες από τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο σοσιαλισμό. Παίρνει υπόψη της ότι οι λαοί που έζησαν το σοσιαλισμό βιώνουν σήμερα την έλλειψη αυτών των κατακτήσεων, γι' αυτό και προσαρμόζει την τακτική της στο ξεδίπλωμα της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας της. Την ίδια στιγμή προκλητικά χρησιμοποιεί ορολογία χυδαίου αντικομμουνισμού και πασχίζει να αναδείξει το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την καπιταλιστική κερδοφορία ως βιώσιμο και συγκρίσιμο των σοσιαλιστικών κοινωνιών που οικοδομήθηκαν τον 20ό αιώνα, με επίκεντρο τον εργαζόμενο και κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την ικανοποίησή τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ανάγει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ιδεολογία της επιχειρεί να δηλητηριάσει πρώτα και κύρια τις νεανικές συνειδήσεις που δεν γνώρισαν τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο σοσιαλισμό, με τη συκοφάντηση, τη διαγραφή της προσφοράς του, την παραχάραξη. Γι' αυτό σε μια σειρά χώρες της ΕΕ τα Κομμουνιστικά Κόμματα κηρύσσονται παράνομα, ο κομμουνισμός και η ταξική πάλη, ακόμα κι η δημόσια υπεράσπισή της από την αντικομμουνιστική λάσπη, αναγορεύονται σε έγκλημα, την ίδια στιγμή που ηρωοποιούνται οι ναζιστές εγκληματίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η άγρια αντιλαϊκή επίθεση που ξεδιπλώνουν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις ενάντια στους λαούς, πηγαίνει χέρι - χέρι με το χτύπημα, των κομμουνιστών που παλεύουν για τα εργατικά, λαϊκά συμφέροντα.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα αντικομμουνιστική επίθεση και ιστορική διαστρέβλωση που επιχειρεί το Ευρωκοινοβούλιο. Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η συνέχιση της κατασκευής και η λειτουργία αυτού του αντικομμουνιστικού - σκοταδιστικού εκτρώματος.
Όσα "Σπίτια" παραχάραξης της ιστορίας και να χτίσουν, όση λάσπη κι αν ρίξουν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τις αξίες και τα ιδανικά του κομμουνισμού, οι αστοί δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω τον τροχό της Ιστορίας και της ταξικής πάλης που οδηγεί στην ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση του νέου συστήματος, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».


Με το στήσιμο αύριο Πέμπτη, ενός ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου, στον κόμβο της Νίκαιας, καθώς και άλλων μπλόκων σε διάφορες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο απόφασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, κλιμακώνεται και συντονίζεται πανελλαδικά ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Το μπλόκο της Νίκαιας, στην εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, για μια ακόμα φορά, θ' αποτελέσει το «σημείο αναφοράς» του αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών. Εκεί θα φτάσουν τρακτέρ απ' όλη τη Θεσσαλία, τα οποία εδώ και μέρες είναι παραταγμένα στις πλατείες των χωριών. Τα τρακτέρ των αγροτών της Καρδίτσας θα συγκεντρωθούν, στις 11 π.μ., στον κόμβο της Ιτέας, και από εκει θα ξεκινήσουν για το μπλόκο. Στην περιοχή των Φαρσάλων θα συγκεντρωθούν στους Χαλκιάδες, στις 12:30 μ.μ., και μαζί με άλλα που θα ξεκινήσουν από άλλες επαρχίες της Λάρισας, θα κινηθούν προς τη Νίκαια. Στα Τρίκαλα, τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στο Μεγαλοχώρι και στη Φαρκαδόνα. Οι  αγρότες της Μαγνησίας θα βγάλουν τα τρακτέρ στον κόμβο του Αερινού.

  • Στον κόμβο της εθνικής οδού στο ύψος της Ανθήληςπαρά το κρύο και τη χιονόπτωση, παρέταξαν τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, αλιείς και αγρότες που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Μπλόκου Φθιώτιδας
  • Σήμερα Τετάρτη, δυνάμωσε με τη συμμετοχή νέων αγροτών, το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας, που συντονίζεται με την πανελλαδική συντονιστική των Μπλόκων. 
  • Στην Πέλλα, οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στον κόμβο Γυψοχωρίου.
  • Στο τελωνείο του Προμαχώνα εξακολουθούν να βρίσκονται παραταγμένα εκατοντάδες τρακτέρ και το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς. Από σήμερα οι αγρότες θα ξεκινήσουν προειδοποιητικούς αποκλεισμούς.
  • Στον Εβρο, αύριο Πέμπτη, στη 1 μ.μ. οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους σε τρία μπλόκα, στη γέφυρα των Καστανιών, στον κόμβο Σουφλίου και απέναντι από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, «η Ενότητα» και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Αλεξανδρούπολης - Τραϊανούπολης.
  • Στην Κοζάνη ο Αγροτικός Σύλλογος Βοΐου, καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους την Παρασκευή 22 Γενάρη, στις 2 μ.μ. στον κόμβο Αγίας Κυριακής.
  • Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο στην Καβάλα πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη το απόγευμα οι αγρότες και οι αλιείς της περιοχής έχοντας στο πλευρό τους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία της περιοχής που συσπειρώνονται στα ταξικά σωματεία και τις αγωνιστικές συσπειρώσεις της κοινωνικής συμμαχίας.
  • Στην Πελοπόννησο το πρώτο αγροτικό μπλόκο έχει ήδη στηθεί από την περασμένη Παρασκευή στην Αργολίδα, στη Δαλαμανάρα, στην εθνική οδό Αργους - Ναυπλίου.
  • Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης, Χανδρινού, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών παρατάσσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα και τρακτέρ στην πλατεία της Μεσσήνης.
  • Στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Αχαΐας, ενώ στην Ηλεία στήνουν τα οχήματά τους σε Κουρτέσι και Μαραθιά.
  • Στη Λακωνία, αγρότες έχουν έχουν δημιουργήσει μπλόκο στην εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς στο ύψος της γέφυρας Ματζαβράκου.
  • Στη Σπάρτη, παράσταση διαμαρτυρίας έκανε σήμερα Τετάρτη ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
  • Στην Αιτωλοακαρνανία, την Πέμπτη το μεσημέρι αναμένεται να βγουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό Αγρινίου - Αντιρρίου, κοντά στην Ερμήτσα, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει την Παρασκευή 22 Γενάρη, στις 11 π.μ., στο «Φόρο» η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζας.
  • Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ανάλογη κίνηση από αγρότες της Θεσπρωτίας.
  • Στην Κέρκυρα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αη Μαθιά, Βαλανειού και Γιαννάδων καλούν σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 25 Γενάρη στις 7 π.μ. στην παλιά Νομαρχία.
  • Σε κινητοποίηση προχώρησαν την Τετάρτη  και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες της Λήμνου.
  • Στην Κρήτη, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων Ηρακλείου, διοργανώνουν την Πέμπτη, στις 11 π.μ., διαμαρτυρία στον ΟΓΑ, ενώ έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων για το παγχανιακό συλλαλητήριο την Τετάρτη 27 Γενάρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

 

Πολιόρκησαν τον υπουργό στην Κομοτηνή


Με τη χρήση βίας αντιμετώπισε η κυβέρνηση τους αγρότες που διαδήλωσαν το πρωί της Τετάρτης στην Κομοτηνή, με αφορμή την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί αγρότες από Χαλάστρα, Κύμινα και Μάλγαρα, με μαύρες σημαίες, έκαναν συγκέντρωση μέχρι το απόγευμα στην παραλία, οπότε αναχώρησαν για να να στήσουν μπλόκο στα Μάλγαρα. Μπλόκο στήθηκε και στη Χαλκηδόνα. Νωρίτερα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν με τα αλιευτικά τους οι παράκτιοι αλιείς, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις 28 Γενάρη.

Αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί επίσης: Στις Σέρρες (Κόμβος Κερδυλλίων - Εγνατία Οδός), στη Δράμα (διασταύρωση Κοκκινογείων), στην Ημαθία (κόμβος Κουλούρας και Νησέλι Αλεξάνδρειας), στο Κιλκίς (είσοδο της πόλης), στην Πέλλα, (Μαυροβούνι), στην Κοζάνη (Πολύμυλος).

Η Συντονιστική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν αγροτοσυνεταιριστές της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, έστησε χτες το μεσημέρι μπλόκο με τρακτέρ στα Τέμπη.

Μπλόκα υπάρχον από σήμερα και στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου (Κάτω Αχαΐα), όπως και σε Κουρτέσι και Μαραθιά στην Ηλεία. Στην Λακωνία μπλόκο υπάρχει στην εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς (γέφυρα Ματζαβράκου).


Στην «Cosco» θα παραχωρηθεί το 67% του ΟΛΠ, καθώς σήμερα το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτή την «βελτιωτική προσφορά» της πολυεθνικής.

Το τίμημα που προσέφερε η εταιρεία είναι 22 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζεται σε 368,5 εκατ. ευρώ.

Η παράδοση του ΟΛΠ στα χέρια του κινεζικού ομίλου θα γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο η «Cosco» θα καταβάλει 280,5 εκατ. ευρώ και θα αναλάβει το 51% των μετοχών του ΟΛΠ. Εφόσον εκπληρώσει ορισμένους όρους, η εταιρεία θα αποκτήσει και το υπόλοιπο 16% καταβάλλοντας 88 εκατ. ευρώ.

Η ΝΔ παρουσίασε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως δικαίωση των ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε η δική της κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη. «Η σημερινή εξέλιξη για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, δικαιώνει τη σταθερή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ για προσέλκυση επενδυτών και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, επικρίνοντας την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι έχασε χρόνο.


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ και ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.
Μετά τη συνάντηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση:
«Με χαρά υποδεχτήκαμε τον πρόεδρο της κυπριακής Bουλής κύριο Γιαννάκη Ομήρου, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για την κατάσταση στις δύο χώρες και στην Ελλάδα με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο λαός μας.
Εκφράσαμε ως ΚΚΕ τις ανησυχίες μας για μια ακόμα φορά για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Θεωρούμε ότι η πορεία μαζί με την τούρκικη αδιαλλαξία, την τούρκικη πολιτική, αλλά και την πολιτική άλλων δυνάμεων γύρω από το Κυπριακό ζήτημα, το οδηγούν σε πολύ δύσκολη εξέλιξη. Ανησυχούμε γι’ αυτή την πορεία της διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα για το ζήτημα των δύο συνιστώντων κρατών. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να πάει στις καλένδες η ουσιαστική, η βιώσιμη λύση για το Κυπριακό πρόβλημα. Εξακολουθούμε να παλεύουμε για μία Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, χωρίς ξένους στρατούς, χωρίς ξένους προστάτες, χωρίς εγγυητές, ελεύθερη και κυρίαρχη, με το λαό της κυρίαρχο στον τόπο του, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Από αυτή την άποψη εκφράζουμε ξανά την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον κυπριακό λαό.
Ταυτόχρονα, ενημερώσαμε για την πορεία και τα δεινά που βιώνει ο λαός της Ελλάδας σήμερα, με το τρίτο μνημόνιο και την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων. Καλούμε τον ελληνικό λαό, με την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών λαών, να μπορέσει να αναπτύξει τους αγώνες του, έτσι ώστε να έχει κατακτήσεις, έτσι ώστε να μην περάσουν βάρβαρα μέτρα και να ξημερώσουν πραγματικά καλύτερες μέρες και για το λαό της Ελλάδας, για το λαό της Κύπρου, για όλους τους λαούς της Ευρώπης».



Στην ύπαρξη ενός σχεδίου με το όνομα «plan x» που θα έμπαινε σε εφαρμογή στην περίπτωση εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, το σχέδιο αυτό ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και δεν ήταν για διπλό νόμισμα και δήλωσε ότι «σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε. Αυτό είναι το plan x. Τώρα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα εργαλεία τα οποία θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση».


Πρόσθεσε ότι «δεν διανοήθηκα δεύτερο νόμισμα, αυτό που έλεγα και αρθρογραφούσα από το ‘13-‘14 όχι μόνο για την Ελλάδα είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών παράλληλο με των τραπεζών», ενώ για τη μικρή ομάδα που επεξεργάστηκε το σχέδιο δήλωσε πως «τα κείμενα τα οποία παρήχθησαν στο πλαίσιο της προσπάθειας και η σύσταση αυτής της ομάδας νομίζω είναι ζήτημα εκείνου (του Αλέξη Τσίπρα) να το ανακοινώσει στον Τύπο, εάν και όποτε κρίνει. Δεν είναι δική μου δουλειά αυτή».


Δήλωσε πως ο ίδιος την ημέρα που διακόπηκε ο ELA από την ΕΚΤ πρότεινε την εφαρμογή του plan x, αλλά τελικά ο πρωθυπουργός δεν συμφώνησε και δήλωσε: «Εγώ έθεσα το θέμα ότι είχαμε συμφωνήσει να κουρέψουμε τα ομόλογα και να θέσουμε σε ισχύ εκείνη την ημέρα το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Ο πρωθυπουργός το σκέφθηκε, υπήρξε αρνητική αντίδραση πάνω στην πρότασή μου από τον κ. Δραγασάκη, ο πρωθυπουργός το σκέφτηκε πολύ συγκροτημένα και τον είδα να προβληματίζεται ιδιαίτερα και τι θα έκανε και τελικά αποφάσισε να πάει με την εισήγηση του κ. Δραγασάκη και να απορρίψει τη δική μου».


Ξεκαθάρισε ότι από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να υπάρξει συμβιβασμός και ανέφερε πως από την αρχή ήταν διατεθειμένος για συμβιβασμούς και πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει να αποδεχτεί το μνημόνιο παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.


Δήλωσε ότι εκείνο το βράδυ η ατμόσφαιρα ήταν δυσάρεστη και ηλεκτρισμένη και πως «όταν αργότερα είδα τον πρωθυπουργό, ήμασταν οι δύο μας και τον είδα σε μια συναισθηματική κατάσταση, ψυχολογική, που ήταν εντελώς αναντίστοιχη με αυτά που συνέβαιναν έξω. Μου εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει, της αποδοχής αυτών που θα μας έδιναν, παίρνοντας».


Πρόσθεσε ότι «δεν θα σας πω τα λόγια και δεν υπάρχει λόγος, σημασία έχει ότι μου μετέφερε ξεκάθαρα την πρόθεσή του την επόμενη ημέρα να γίνει ένα συμβούλιο ώστε να μετατρέψει τη δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία».


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup εκτός από την πρώτη συνεδρίαση και δήλωσε πως «δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν».


Εντείνονται και επιταχύνονται οι διεργασίες αναμόρφωσης στη λεγόμενη κεντροαριστερά, στο φόντο της εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ.

Βαδίζοντας στο μονοπάτι που ουσιαστικά άνοιξε ο ίδιος ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, με θετικές κατά βάση αναφορές του στο νέο πρόεδρο τη ΝΔ, με τον οποίο άλλωστε θα συναντηθούν αύριο, χτες ο βουλευτής του μορφώματος Ι. Φωτήλας, μιλώντας στο «Mega», εξέφρασε τη θέση ότι το Ποτάμι θα πρέπει «να συμπορευτεί με τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη», με στόχο, όπως είπε, «να βοηθήσουμε την προσπάθεια της ΝΔ», στην ταχύτερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Δίνοντας και το περίγραμμα του πώς εννοεί αυτήν τη συμπόρευση είπε ότι θα πρόκειται για μία «τίμια» και «δημιουργική» συνεργασία, που δεν θα συνεπάγεται απορρόφηση, αλλά συνεργασία «σε βάση συγκεκριμένων πολιτικών συγκλίσεων» γιατί, όπως είπε, είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν.

Ερωτηθείς αν έχει συζητήσει αυτή τη θέση με τον ίδιο τον Στ. Θεοδωράκη, ο Ι. Φωτήλας απάντησε πως αυτό θα το πράξει στην επόμενη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Φωτήλα, από τα κεντρικά του Ποταμιού εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Αλλη μια άποψη λοιπόν στο τραπέζι. Υπομονή μέχρι το Συνέδριο». Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Φλεβάρη.

«Ουρά» της ΝΔ

Δεν κάνει εντύπωση το γεγονός ότι πιο έντονη αντίδραση στα λεγόμενα Φωτήλα ήρθε από το περιβάλλον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της πρότασης της Φ. Γεννηματά για συστράτευση των δυνάμεων του χώρου, ώστε να εμφανίσουν στο κεφάλαιο έναν τρίτο αξιόπιστο πόλο διαχείρισης της εξουσίας του. Επίσης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου σε δήλωσή της τόνισε: «Η δική μας πρόταση στοχεύει στην ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, που μαζί με τη μεσαία τάξη, τη δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα, επλήγη από την κρίση (...) Ομως, το κέντρο δεν ανασυγκροτείται με προσχώρηση στη δεξιά παράταξη! Υπάρχουν στελέχη του Ποταμιού, όπως ο κ. Λυκούδης, που τοποθετήθηκαν δημοσίως θετικά για την πρότασή μας, αρκεί να υπάρξουν οι προγραμματικές προϋποθέσεις (...) Εμείς έχουμε άποψη και πρόταση για την ανασυγκρότηση του χώρου και θα πάμε δυναμικά μπροστά. Αν κάποιοι θέλουν να γίνουν ουρά της ΝΔ, δεν μας αφορά. Ας γίνουν!».

«Τελευταία ευκαιρία»

Μια κατά τι διαφορετική πρόταση κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, κρούοντας κι ένα καμπανάκι στα λοιπά στελέχη του χώρου: «Το αμέσως επόμενο διάστημα, πρέπει να γίνει η τελευταία προσπάθεια του χώρου της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας και όλων όσων ανήκουμε σε αυτόν για να ανασυνταχθούμε και να δυναμώσουμε, ώστε να μην επιτρέψουμε στο ΣΥΡΙΖΑ να αναβαπτισθεί καταλαμβάνοντας αυτόν τον πολιτικό χώρο».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα», πρόσθεσε, «που - έστω και καθυστερημένα - η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλαξε θέσεις από το τελευταίο Συνέδριο και προτείνει να πάμε αποφασιστικά σε μία νέα προσπάθεια. Ομως δεν συμφωνώ με μία "Συνδιάσκεψη κομμάτων και ιερατείων". Χρειαζόμαστε ένα Ιδρυτικό Συνέδριο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πολίτες που εκφράζονται από το χώρο μας, από μηδενική βάση (...) και ο χώρος μας θα μετασχηματισθεί σε ένα νέο κόμμα (...) Μετά από το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου κόμματος, να προχωρήσουμε στην εκλογή του επικεφαλής με κανόνες (...) Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας υπάρχει, και η χώρα μας τον χρειάζεται. Αν αποτύχουμε, δεν θα έχουμε καμία ουσία στο μέλλον και θα αφανιστούμε».

«Πραγματικοί μεταρρυθμιστές»

Η Α. Διαμαντοπούλου, πρ. υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ κι ένα από τα πρόσωπα στα οποία έκανε άνοιγμα ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», αναπαράγοντας μια ρητορεία που ακούγεται πολύ στα κεντρικά της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «ένα εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα που αρνείται μετά πάθους οποιαδήποτε μεταρρύθμιση - το βλέπουμε στον τρόπο που αντιδρούν οι υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός - και ουσιαστικά για να κρατηθεί στην εξουσία αποδέχεται τύποις αυτά που του επιβάλλονται. Αρα, αυτός ο πόλος δεν έχει ρίζες και δεν έχει μέλλον, ώστε να θεωρηθεί ο επόμενος πόλος».

Συνέχισε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ο πραγματικός άλλος πόλος, ο οποίος θα εξυγιάνει πάλι το πολιτικό σύστημα (...) Δηλαδή, αυτοί που θα εκφράσουν πραγματικά τη μεταρρύθμιση (...) με ειλικρίνεια και θα έχουν εθνικό βάθος, κόστος και τόλμη».

Σε ένα τέτοιο κλίμα, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, υπό την προεδρία της Φ. Γεννηματά, το λεγόμενο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή της ΚΟ του κόμματος, των ευρωβουλευτών και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.


Οι κυβερνητικές προθέσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως αυτές εκφράζονται απ' τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, επιβεβαιώνουν πως μεθοδεύονται προσαρμογές για την ενίσχυση του διπολισμού και την ενίσχυση της δυνατότητας να προκύπτουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης με πιο διευρυμένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη εναλλαγή τους.

Τα παραπάνω επιχειρείται να «κουκουλωθούν» πίσω από αναφορές ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται «να ανοίξει σταδιακά το θέμα και να τεθούν προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και ορθολογικότερο εκλογικό σύστημα», σύμφωνα με όσα αναφέρει η χτεσινή «Αυγή», επικαλούμενη συνομιλία της με τον Π. Κουρουμπλή.

Οπως γράφει η εφημερίδα, ο υπουργός εξηγεί ότι μεταξύ των ζητημάτων που θα επανεξεταστούν, είναι όχι βεβαίως η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, όπως κραύγαζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, αλλά η μείωσή του και η δυνατότητα να δίνεται και σε συνασπισμό κομμάτων. Εξετάζεται ακόμα να τεθεί όριο στις θητείες των βουλευτών, να υπάρξει συνδυασμός λίστας και σταυρού για την εκλογή τους, να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες σε μικρότερες (π.χ. να τεθεί ανώτατο όριο 6 βουλευτών ανά περιφέρεια) κ.λπ.

Η «Αυγή» δεν κρύβει ότι οι αλλαγές αυτές εξυπηρετούν την προσπάθεια να στηθεί ένας νέος κάλπικος για το λαό διπολισμός. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικρότερα αστικά κόμματα και την «επιβίωσή τους σε ένα διαμορφούμενο σκηνικό έντονου διπολισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ», αναφέρεται ότι «αφενός, χαμηλότερο όριο εισόδου θα τους έδινε περισσότερες πιθανότητες να μπουν στη Βουλή. Αφετέρου, χαμηλότερο μπόνους για το πρώτο κόμμα και δυνατότητα αυτό να δοθεί σε συνασπισμό κομμάτων θα αναβάθμιζε τον πολιτικό τους ρόλο ως ρυθμιστών».

Σημειώνεται ότι αν ο νέος εκλογικός νόμος ψηφιστεί από περισσότερους από 200 βουλευτές, τότε μπορεί να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στην κατεύθυνση αναζήτησης συναίνεσης, η κυβέρνηση ήδη κάνει ορισμένα βήματα βολιδοσκοπώντας τις διαθέσεις και των άλλων κομμάτων.


«Η Ελλάδα μπορεί να παράσχει βάσεις για λογιστική υποστήριξη ή για επισκευές πλοίων στη Σούδα ή αλλού. Επίσης, drones και αεροσκάφη μπορούν να επιχειρούν από ελληνικές αεροπορικές βάσεις. Μπορείτε επίσης να συνεισφέρετε σε θέματα πληροφοριών καθώς η προσφυγική κρίση προσφέρει την ευκαιρία συγκέντρωσης πληροφοριών από τις συνεντεύξεις των ανθρώπων αυτών αλλά και τη χρήση βιομετρικών δεδομένων. Αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να στείλει αποστολή εκπαιδευτών στο Ιράκ, η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέρος. Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφία της. Φανταστείτε αν λυθεί το Κυπριακό, τότε μαζί με την Κρήτη μπορούν να αποτελέσουν δύο πανίσχυρες βάσεις»!!!

Τάδε έφη, μιλώντας στο «Βήμα», Τζέιμς Σταυρίδης, Ελληνοαμερικανός, ναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και σήμερα πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ για τη Νομική και τη Διπλωματία του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης, δίνοντας μιαν πλήρη εικόνα του τι παζαρεύουν η εγχώρια αστική τάξη, οι κυβερνήσεις της, και αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πόσο βαθύτερα πάνε να μπλέξουν το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

***

Ο Σταυρίδης βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» για μια ομιλία με τίτλο «Η διεθνής ασφάλεια τον 21ο αιώνα». Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, όπως και με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη.

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας έχουν δημοσιοποιηθεί σχέδια να στηθεί νέα βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο, με ταυτόχρονη παραμονή και επέκταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων της λυκοσυμμαχίας στη Σούδα. Ο ίδιος ο Καμμένος δήλωνε χαρακτηριστικά ήδη από το καλοκαίρι: «Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας (σ.σ. του ΝΑΤΟ), ώστε να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να ασφαλίσουμε τους ενεργειακούς διαύλους και τον ενεργειακό εφοδιασμό».

Φρόντιζε, μάλιστα, να εξάρει τη ...«χρησιμότητα» της Κρήτης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς: «Η Κρήτη, με τις εκτεταμένες υψηλής ποιότητας και επιχειρησιακής αξίας αεροναυτικές της εγκαταστάσεις και τις μοναδικές, σε συμμαχικό επίπεδο, εγκαταστάσεις ναυτικής εκπαίδευσης, υποστήριξης και επισκευών ναυτικών μονάδων και οπλικών συστημάτων, αποτελεί ένα, κομβικά τοποθετημένο, "γιγάντιο αεροπλανοφόρο". Ελέγχει τις θαλάσσιες εμπορικές και ενεργειακές οδούς, που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του δυτικού κόσμου έναντι ενός διευρυνόμενου πεδίου αστάθειας, που περικλείει όλο και εντονότερα την ευρωπαϊκή ήπειρο»...

***

Επιπλέον, μία μόλις μέρα μετά τη δημοσίευση, την Κυριακή, της συνέντευξης του Σταυρίδη στο «Βήμα» και την επισήμανσή του ότι η ελληνική πλευρά μπορεί στον καταμερισμό του ΝΑΤΟ να «συνεισφέρει» στη συγκέντρωση πληροφοριών, ουσιαστικά ανακρίνοντας πρόσφυγες και μετανάστες, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας έδινε, τη Δευτέρα, άλλη μια διαβεβαίωση από πλευράς κυβέρνησης ότι θα ανταποκριθεί και σε αυτό το αίτημα: «Στο επίπεδο των πληροφοριών, το επίπεδο πλέον των πληροφοριών για την τρομοκρατία, περνά στο επίπεδο των στρατιωτικών πληροφοριών και γι' αυτό, όπως ξέρετε, προχωράμε στην ίδρυση Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος».

Πού θα «αξιοποιηθούν» όλα αυτά; Ο Σταυρίδης ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξή του. Π.χ. για τη Συρία τόνισε ότι «αναμφίβολα» θα χρειαστεί η αποστολή εκεί μιας «ειρηνευτικής δύναμης». Και γενικότερα για τη Μεσόγειο είπε: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να αρχίσει να κάνει έναν ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον Νότο (...) Η Συμμαχία θα ασχοληθεί περισσότερο με θαλάσσια ζητήματα. Το μακρύτερο σύνορο που έχει το ΝΑΤΟ είναι η Μεσόγειος, ωστόσο δεν κάνει τις επενδύσεις που πρέπει για να επιχειρεί εκεί σε θάλασσα και αέρα. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα σκάφη για να επιτηρεί τη Μεσόγειο. Επιπλέον, πιστεύω ότι η Συμμαχία θα συμμετάσχει πιο ενεργά στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλει 100.000 άνδρες, αλλά ίσως 10.000 άνδρες, που θα αναλάβουν την εκπαίδευση αρχικά των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να ανακαταληφθεί η Μοσούλη και ίσως αργότερα των Κούρδων. Θα χρειαστεί ενίσχυση των ΝΑΤΟικών υποδομών, με μεγαλύτερη πρόσβαση σε βάσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Νότια Γαλλία. Τέλος, πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογή πληροφοριών. Δεν νομίζω ότι το ΝΑΤΟ έχει... ξυπνήσει ακόμη. Η προσφυγική κρίση και το Ισλαμικό Κράτος θα το αλλάξουν αυτό»...

Ολα τα παραπάνω συνηγορούν ότι ο λαός μας θα πρέπει να ανησυχεί ενεργά, παίρνοντας μέρος στην πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς.


Συχνά οι αλλαγές και οι αναδιαρθρώσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων στην Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση συνδυάζονται από μια κριτική άλλων αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων περί «αποσπασματικών», «σπασμωδικών» και εν τέλει «αναποτελεσματικών» αλλαγών. Σύμφωνα με την κριτική αυτή, ευθύνεται αυτή η δήθεν «αποσπασματικότητα» των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, πότε για την ανεργία των αποφοίτων και πότε για τα «χαμηλά αποτελέσματα» και την «αναποτελεσματικότητα» της Τεχνικής Εκπαίδευσης. «Αναποτελεσματικότητα» που βέβαια μετριέται με βάση τους στόχους των καπιταλιστών και όχι με κριτήριο την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, των αναγκών των νέων για ολοκληρωμένη μόρφωση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Αλλες αστικές δυνάμεις το ρίχνουν στις «ιδεοληψίες». Οι μεν λένε ότι φταίνε οι «ιδεοληψίες του κρατισμού» γιατί δήθεν δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση με τις επιχειρήσεις και «άνοιγμα» της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης στους ιδιώτες και οι δε, όπως η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνει το φταίξιμο για την κατάσταση της Τεχνικής Εκπαίδευσης πότε στις προηγούμενες κυβερνήσεις και πότε γενικά στο «νεοφιλελεύθερο μοντέλο» και τις «εμμονές του». Παρά τις επιμέρους διαφορές, ο κύριος και κοινός σκοπός τους είναι να «βγαίνει λάδι» η στρατηγική του κεφαλαίου και πολύ περισσότερο να κρύβεται η ίδια η λειτουργία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που και οι δυο πλευρές υπηρετούν, ρίχνοντας το φταίξιμο στη μια ή την άλλη μορφή διαχείρισης του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Δυστυχώς γι' αυτούς, η πραγματικότητα τους διαψεύδει, αφού ακόμα και μια απλή αναδρομή και σταχυολόγηση των βασικών ντοκουμέντων της ΕΕ για το θέμα, όπως κάναμε στο προηγούμενο δισέλιδο, αποκαλύπτει ότι διαχρονικά όλες οι αλλαγές στην Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση είναι απόλυτα «ευθυγραμμισμένες» και ενταγμένες στη στρατηγική του κεφαλαίου, με στόχο τη θωράκιση της κερδοφορίας του. Και από αυτή την άποψη, πρόκειται για πλήρως «αποτελεσματικές» για το κεφάλαιο αλλαγές, με συνέχεια. Αλλαγές που παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα αλλά και τις αναγκαίες προσαρμογές που γίνονται στην πορεία, περνάνε ενιαία τα τελευταία τουλάχιστον 13 χρόνια σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το ίδιο από σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις.

Αλλά ούτε είναι τυχαίο ότι στα κείμενα της ΕΕ για την ΤΕΕ συναντά κανείς μονότονα τις ίδιες φράσεις και κατευθύνσεις επί 23 σερί χρόνια, με πιο χαρακτηριστικό ότι όλα γίνονται «για την καταπολέμηση της ανεργίας». Δεν είναι ότι «στέρεψαν» από ιδέες οι συντάκτες τους, ούτε ότι είναι απλά υποκριτές. Είναι ότι ο καπιταλισμός από τη φύση του (αγορά, αναρχία στην παραγωγή, κυνήγι του μέγιστου ποσοστού κέρδους, αλλά και συνεχής πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους σε επιχειρήσεις και κλάδους ως συνέπεια του ανταγωνισμού επιχειρήσεων, κλάδων, καπιταλιστικών χωρών και ιμπεριαλιστικών ενώσεων) είναι «καταδικασμένος» να ασχολείται διαρκώς με τη βασική πηγή κερδοφορίας του και την πολύμορφη ένταση της εκμετάλλευσης αυτού του «χρυσωρυχείου»: του εμπορεύματος εργατική δύναμη. Που ακριβώς επειδή στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα, πέρα από τις διακυμάνσεις στην... τιμή, ενίοτε μένει κι απούλητο.

Συγκρούονται δυο στρατηγικές

Συνολικά, τα όσα περιγράφουμε στο μέρος αυτό για τη στρατηγική της ΕΕ, επιβεβαιώνουν ότι οι σπουδαστές, οι μελλοντικοί ή ήδη εργαζόμενοι δεν έχουν απλά να αντιμετωπίσουν τον ένα ή τον άλλο υπουργό, τη μια ή την άλλη κυβέρνηση, αλλά τη στρατηγική μιας ολόκληρης τάξης, της τάξης των καπιταλιστών, έτσι όπως αυτή διατυπώνεται από τα καπιταλιστικά κράτη και τις διακρατικές ενώσεις των καπιταλιστών, όπως η ΕΕ. Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική του κεφαλαίου, το ΚΚΕ αντιπαρατάσσει όχι μόνο τη συγκεκριμένη πρότασή του για την Τεχνική Εκπαίδευση, όπως και για τα δικαιώματα σπουδαστών και μαθητευόμενων, αλλά και τη στρατηγική πρόταση διεξόδου συνολικά για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Την πρόταση, δηλαδή, για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική - λαϊκή εξουσία. Μόνο αυτή η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, ακριβώς επειδή θα καταργήσει τις ξεπερασμένες καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και στη θέση της καπιταλιστικής οικονομίας που έχει κίνητρο το κέρδος, θα βάλει την κοινωνικοποιημένη οικονομία με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και τις νέες σοσιαλιστικές - κομμουνιστικές σχέσεις, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, τον εργατικό έλεγχο, μπορεί να διασφαλίσει πραγματικά επαγγελματική ειδίκευση υψηλού επιπέδου, μετά την υποχρεωτική βασική μόρφωση για όλους και δουλειά με δικαιώματα για όλους. Γι' αυτή τη διέξοδο οι σημερινοί σπουδαστές, αυριανοί ή και ήδη εργαζόμενοι αξίζει να παλέψουν.


Στο 3,4% η εκτίμηση για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2016, στο 1,7% για την Ευρωζώνη

Στην τρίτη κατά σειρά υποβάθμιση των εκτιμήσεών του ως προς τους ρυθμούς αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ προχώρησε το ΔΝΤ, γεγονός που αντανακλά τις αυξημένες «αβεβαιότητες» και τους πολλαπλούς κινδύνους που εκδηλώνονται γύρω από την καπιταλιστική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι σε ανάλογες υποβαθμίσεις έχουν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και αστικά επιτελεία.

Πολλαπλοί «κίνδυνοι» για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΔΝΤ (World Economic Outlook), εντοπίζονται οι παρακάτω κίνδυνοι:

-- Απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη διεθνή οικονομία, μέσω της μείωσης των εμπορικών συναλλαγών, την απώλεια της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, με επακόλουθες συνέπειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Να σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε χτες επίσημα, η κινεζική οικονομία το 2015 εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 6,9%, το χαμηλότερο των τελευταίων 25 ετών.

-- Προβλήματα σε επιχειρήσεις από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ, την ενίσχυση της ισοτιμίας του, καθώς, σε αυτή τη φάση, οι ΗΠΑ «εξέρχονται από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική».

-- Ενίσχυση του «φόβου των επενδυτών», με αποτέλεσμα την αποφυγή επενδυτικού ρίσκου που θα οδηγούσε σε περαιτέρω έντονες συναλλαγματικές υποτιμήσεις και οικονομικές πιέσεις, ιδιαίτερα σε «ευάλωτες και αναδυόμενες οικονομίες».

-- Κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων, γεγονός που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, την οικονομία και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η μεταποιητική δραστηριότητα και το εμπόριο εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή σε παγκόσμιο επίπεδο», γεγονός που αντανακλά όχι μόνο τις εξελίξεις στην Κίνα, αλλά και τον υποτονικό χαρακτήρα των επενδύσεων συνολικότερα στην παγκόσμια οικονομία, μεταξύ άλλων, με μείωση των επενδύσεων σε εξορυκτικές βιομηχανίες.

Ειδική αναφορά γίνεται στην «προσφυγική κρίση» σε επίπεδο ΕΕ, σε ό,τι αφορά την «ικανότητα απορρόφησης των αγορών εργασίας της ΕΕ» και τη «δοκιμασία για τα πολιτικά συστήματα». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, απαιτούνται δράσεις για την υποστήριξη της ένταξης των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να διαμορφωθούν τα «ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη».

Οπως αναφέρεται, οι «αναδυόμενες οικονομίες» συνεισφέρουν το 70% της παγκόσμιας «ανάπτυξης», ενώ ο ρυθμός στις εν λόγω οικονομίες υποχώρησε το 2015 στο 4%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στην περίοδο 2008-2009.

Παράλληλα, η αναμενόμενη ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας αντανακλά κυρίως τις σημερινές προβλέψεις για επάνοδο ρυθμών ανάκαμψης σε χώρες που σήμερα βρίσκονται σε «δεινή οικονομική θέση», δηλαδή στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης. Οπως αναφέρεται βέβαια, η ανάκαμψη στις οικονομίες αυτές «θα μπορούσε να ματαιωθεί από νέες οικονομικές ή πολιτικές κρίσεις.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί του ΑΕΠ, για το 2016 και 2017 αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Παγκόσμια οικονομία: 3,4% και 3,6% (από 3,6% και 3,8% στην αμέσως προηγούμενη εκτίμηση)
  • ΗΠΑ: 2,6% και 2,6% (από 2,8% και στις δύο περιπτώσεις)
  • Ευρωζώνη: 1,7% (από 1,6%) και 1,7% (αμετάβλητο)
  • Ιαπωνία: 1% (αμετάβλητο) και 0,3% (από 0,2%)
  • Κίνα: 6,3% και 6% (αμετάβλητα)
  • Ρωσία: Πτώση 1% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για πτώση 0,6%) και ανάκαμψη 1% (αμετάβλητο)
  • Βραζιλία: Πτώση 3,5% (έναντι πτώσης 1% στην προηγούμενη εκτίμηση). Για το 2017 προβλέπεται απόλυτη στασιμότητα (έναντι ενίσχυσης 2,3% προηγουμένως).
  • Ινδία: Καταγράφεται η μεγαλύτερη ενίσχυση ανάμεσα στις ταξινομούμενες οικονομίες, με ποσοστό 7,3% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget