Νέα προνόμια δίνει ο Ολάντ στο μεγάλο κεφάλαιο


Οτι ο αναθεωρημένος «Κώδικας Εργασίας», που θα παρουσιαστεί σε λίγο καιρό, θα προσφέρει σημαντική «ανακούφιση» στις μεγάλες εταιρείες, υποσχέθηκε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας σε συνάντησή του με «παραγωγικούς φορείς», σειρά εκπροσώπων του γαλλικού κεφαλαίου που συνεχίζει να αγωνιά για τη μεγάλη απόσταση που το χωρίζει (και διαρκώς μεγαλώνει) από τους ανταγωνιστές του εκτός και εντός Ευρώπης.

Απευθύνοντας τις ευχές του για το νέο έτος στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, ο Ολάντ κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά την οικονομία, εκφράζοντας τη διάθεση της κυβέρνησης να εργαστεί ακόμα πιο αποφασιστικά για τα συμφέροντα της γαλλικής πλουτοκρατίας, στο φόντο της ανησυχίας που μεγαλώνει από τη στασιμότητα αλλά και την ύφεση που χαρακτηρίζει σημαντικές καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου.

Ανακοινώνοντας διάφορα μέτρα που συνέδεσε με τη δημιουργία «θέσεων εργασίας», ο Ολάντ ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα θα διευκολυνθούν συνολικά οι όροι «απασχόλησης» προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας. Προτεραιότητα αποτελεί η «απλοποίηση» της διαδικασίας καταγγελίας μιας σύμβασης εργασίας, δηλαδή η διευκόλυνση των απολύσεων. Πριν από μερικές βδομάδες, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι θα τεθεί και πλαφόν στο ύψος των αποζημιώσεων, σε μια ακόμα προσπάθεια να απαλειφθούν «βάρη» που εμποδίζουν το κεφάλαιο να απασχολεί όποια και όσα εργατικά χέρια κρίνει αναγκαίο, με βάση τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά του.

Μεταξύ άλλων, ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν δραστικά και τα προγράμματα μαθητείας, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για τη διαρκή ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού και διασφαλίζουν σε μεγάλες εταιρείες τη δυνατότητα να «αντικαθιστούν» εργαζόμενους με κεκτημένα δικαιώματα από άλλους, νεαρότερους που «ευέλικτα» μπορούν να κρίνουν αν, πόσο και υπό ποιες συνθήκες θα κρατούν στη δουλειά, όταν τα αντίστοιχα προγράμματα ολοκληρώνονται.

Επίσης, ανακοινώθηκαν και μέτρα στήριξης «μικρομεσαίων επιχειρήσεων», όπως η κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για νεοπροσλαμβανόμενους. Βέβαια, όταν μιλάμε για «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» στη Γαλλία εννοούμε επιχειρήσεις μέχρι και με 200 εργαζόμενους, που συνεχίζουν να είναι αρκετές και όπως είναι φυσικό να ασκούν πίεση, προσδοκώντας μεγαλύτερο μέρος από μια πίτα που ξαναμοιράζεται, δεδομένης της όξυνσης του ανταγωνισμού.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget