Υποσκάπτουν τα λαϊκά δικαιώματα για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου


Αναφορά στο κεφάλαιο ότι προχωρά την «αποκατάσταση της
 εμπιστοσύνης σε εγχώριους και ξένους επενδυτές», δίνει
 η συγκυβέρνηση
Διατήρηση και διεύρυνση της ηγεμονίας στο λεγόμενο «προοδευτικό» - σοσιαλδημοκρατικό χώρο επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη βιασύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» εκφράζουν σε σειρά παρεμβάσεών τους κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση για «διευθέτηση» του κρατικού χρέους που ιεραρχεί η εγχώρια αστική τάξη.

Ταυτόχρονα τα κυβερνητικά επιτελεία αναζητούν τρόπο υλοποίησης των μέτρων με περιορισμό των λαϊκών αντιδράσεων. Στο στόχο αυτό θα επικεντρώσουν τις παρεμβάσεις τους στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό που - όπως λέγεται - αποφασίστηκε να γίνει τις επόμενες μέρες. Εκεί θα εστιάσει, άλλωστε, και η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, την ερχόμενη Κυριακή, για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην «Ημερησία», ισχυρίστηκε προκλητικά πως «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεμελιώνεται πάνω σε τρεις πυλώνες: Την κοινωνική δικαιοσύνη, την αναδιανομή προς όφελος των πιο αδυνάμων και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Δεν εξασφαλίζει απλά αναλλοίωτες τις αποδοχές των συνταξιούχων, αλλά θέτει τη βάση για ένα μακρόπνοο και υγιές ασφαλιστικό σύστημα». Βεβαίως, ομολόγησε ότι αυτό θα είναι «συνδεδεμένο με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», δηλαδή οι παροχές σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους θα είναι συνάρτηση των δεικτών κερδοφορίας του κεφαλαίου, άρα και της μονιμοποίησης όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την «αξιολόγηση», ανέφερε πως «η αποδοχή της ανάγκης όσο και οι συνθήκες για τη συζήτηση για το χρέος έχουν ωριμάσει», ότι «η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι κάτι που επιθυμούν όλες οι πλευρές» και χαρακτήρισε ρεαλιστικό «να υπολογίζουμε ότι το Φλεβάρη θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση, κάτι που θα οδηγήσει στο επόμενο βήμα. Δηλαδή να τοποθετηθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο».

Δίνοντας, άλλωστε, αναφορά στο κεφάλαιο για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ανέφερε ότι «προχωρά με σύστημα και μεθοδικότητα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης σε εγχώριους και ξένους επενδυτές. Υλοποιείται ένα πλέγμα πολιτικών, με νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις, που επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης (...) Πετύχαμε μέσα σε 3 μόλις μήνες να διατεθούν στην πραγματική οικονομία πόροι ύψους 5 δισ. (...) Συντάσσεται, επιπλέον, ο νέος αναπτυξιακός νόμος και ιδρύεται αναπτυξιακό συμβούλιο».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη ΝΔ, η κυβερνητική εκπρόσωπος καταλόγισε στον Κυρ. Μητσοτάκη «προσήλωση στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό» και στη ΝΔ «δεξιότερη στροφή».

«Να πείσουμε ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητες... είναι αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Παρεμβαίνοντας, εξάλλου, στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, εξέφρασε επιθυμία ο ΣΥΡΙΖΑ να ηγεμονεύσει πλήρως στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία με απορρόφηση δυνάμεων του χώρου και με μεγαλύτερη δύναμη πυρός να επιχειρεί τη λαϊκή χειραγώγηση.

Ανέφερε επ' αυτού: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο και οφείλει αυτή την ηγεμονία σε επίπεδο ιδεών και συσχετισμών να επιδιώκει να τη διατηρήσει και να τη διευρύνει».

Παράλληλα, σε μια εξίσου χαρακτηριστική αναφορά άλλωστε για την προσπάθεια έντασης της λαϊκής χειραγώγησης, συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «να πείθει δηλαδή ότι το πρόγραμμά του είναι αυτό που πρέπει να εφαρμοστεί, ότι οι πολιτικές του προτεραιότητες είναι αυτές που έχει ανάγκη η κοινωνία και διά αυτού του τρόπου να πείθει και τους πολιτικούς σχηματισμούς να συμπλέουν και να συνεργάζονται σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Αναφορικά και με το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κατοχυρώσει τον ρόλο της κεντρικής πολιτικής δύναμης στον προοδευτικό χώρο» πρόσθεσε, «χρειάζεται και πρέπει να ανοιχτεί προς την κοινωνία, η οποία είναι (...) σε πολύ μεγάλο βαθμό έξω από τις οργανωμένες του γραμμές. Να αναρωτηθούμε ποιο θεωρούμε αναγκαίο μέγεθος για τον βασικό κορμό της αριστερής παράταξης στην Ελλάδα. Μας ικανοποιεί το επίπεδο της οργανωτικής μας ανάπτυξης; Αρα, βεβαίως θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο ανοίγματος πολιτικού, οργανωτικού και ποσοτικού».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget