ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ανασύρει την «κοινωνική οικονομία» για να συγκαλύψει τη βάρβαρη πολιτική της

Την περιβόητη «κοινωνική οικονομία» επιστρατεύει η συγκυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής της.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) συζήτησε σήμερα για τις δράσεις που αφορούν τη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, παρουσίασε τις αλλαγές που θα γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την «κοινωνική οικονομία».
«Στόχος είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις, οι δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να διευκολύνουν την ανάπτυξη σύγχρονων συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, ώστε αυτά να καταλάβουν ικανό μερίδιο της αγοράς, φέρνοντας την Ελλάδα στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών» αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.
Μέσω των «συνεταιριστικών εγχειρημάτων» η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει την αυταπάτη στους εργαζόμενους ότι μπορούν να γίνουν συλλογικός εργοδότης ενώ κυριαρχούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Παράλληλα, μέσω της «κοινωνικής οικονομίας» ή «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» ανοίγει ο δρόμος για να μπει το κεφάλαιο σε κοινωνικές υπηρεσίας και να απαλλαγεί το κράτος από τις δικές του ευθύνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της λογικής αποτελούν οι «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ) που εφαρμόζονται ήδη από την Τοπική Διοίκηση χρησιμοποιώντας εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και ανακυκλώνοντας τη φτώχεια. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες των δήμων (πολιτισμός, αθλητισμός, φύλαξη ηλικιωμένων κ.λπ.) διευρύνοντας την εμπορευματοποίηση αυτών των τομέων και ενισχύοντας την ανταποδοτικότητα. 
Οι αλλαγές στο νόμο για την «κοινωνική οικονομία» θα γίνουν το Μάρτη. Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί τη λειτουργία σε κάθε περιφέρεια ενός Κέντρου Στήριξης και Προώθησης της «κοινωνικής οικονομίας» που θα παρέχει υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop), την ανάπτυξη συστήματος «μικροχρηματοδοτήσεων», την παροχή κινήτρων για την έναρξη λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων και τη δημιουργία Ινστιτούτου που θα παρέχει εξειδικευμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της «κοινωνικής οικονομίας».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget