Εκτίναξη της συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα φάρμακά τους

Εκτίναξη της συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα φάρμακά τους, προκύπτει και από τη νέα Θετική Λίστα φαρμάκων, που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία εγκρίθηκε την Τρίτη με σχετική Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα με τη νέα Λίστα οι τιμές ορισμένων φαρμάκων πέφτουν, όμως αντίστοιχα μειώνονται κατά πολύ και οι ασφαλιστικές τιμές, δηλαδή τα ποσά με τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τους ασφαλισμένους.
Οι ασφαλιστικές τιμές αφορούν θεραπευτικές κατηγορίες, για παράδειγμα χοληστερίνη. Αν υποθετικά, υπάρχουν 4 σκευάσματα σε αυτή την κατηγορία και μειωθεί η τιμή του ενός σκευάσματος, τότε θα μειωθεί και η ασφαλιστική τιμή όλης της κατηγορίας. Ο ασθενής σε κάθε περίπτωση θα πληρώσει περισσότερο -αφού ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει λιγότερα- και μόνος ωφελημένος είναι το κράτος, αφού περιστέλλεται η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Γι' αυτό πανηγυρίζει η κυβέρνηση όταν μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ αδιαφορεί για τις τιμές των φαρμάκων της Αρνητικής Λίστας ή των Μη Συνταγογραφούμενων, αφού αυτά πληρώνονται εξολοκλήρου από τους ασθενείς.
Φαρμακοποιοί αναφέρουν ενδεικτικά ορισμένα σκευάσματα -γενόσημα και πρωτότυπα- στα οποία μειώθηκαν οι τιμές και ταυτόχρονα εκτοξεύτηκαν οι συμμετοχές: Σε σκευάσματα για χοληστερίνη 98% - 251% αύξηση, σε σκεύασμα για άνοια - νόσο Αλτσχάιμερ 1300% αύξηση, σε σκεύασμα για έρπη ζωστήρα 63% αύξηση.
Το υπουργείο Υγείας παραδέχεται πως η μείωση «των ασφαλιστικών τιμών (...) οδήγησε σε οριακή αύξηση του ποσού που πληρώνουν οι ασθενείς πέραν της συμμετοχής τους (διαφορά ασφαλιστικής τιμής - λιανικής τιμής)». Έτσι, τροποποιείται παλιότερη Υπουργική Απόφαση ώστε το ποσό που ο ασθενής θα πληρώνει εκτός από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 ευρώ ανά σκεύασμα, από 50 ευρώ ανά σκεύασμα που ίσχυε πριν. Έχουν «γδάρει» κυριολεκτικά τους ασθενείς, η μέση συμμετοχή τους πλησιάζει το 30% και τώρα τους ...«ελαφρύνουν» κατά λίγα ευρώ. Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι... 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget