ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κόκκινη γραμμή»: «Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ΕΕ, μέσα στο ευρώ»

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να μεταφέρει την ...αγωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με τις επιλογές της κυβέρνησης θα διασαλευτεί η στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για την πορεία της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο Αντ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε για «δραματικές συνθήκες» και πρόσθεσε: «Υπάρχει οκίνδυνος να καταρρεύσει ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής μας πολιτικής, που είναι η σύμπλευση, η συμπόρευσή μας με την Ευρώπη. Πράγμα που θα γινόταν πραγματικά ένας εφιάλτης για όλο τον ελληνικό λαό, για την αξιοπιστία της χώρας, για το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και για την ασφάλεια της χώρας, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που περνάει και η γειτονιά μας».
«Είμαι της άποψης - με πολύ μεγάλη θέρμη το υποστηρίζω - ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη, στο ευρώ κι ότι αυτή είναι μια θέση που για μας αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη εθνική "κόκκινη γραμμή" (...) Και ως εκ τούτου, καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει, πόσο μάλλον να τη βάλει σε κίνδυνο», τόνισε ο Σαμαράς στην προσπάθεια της ΝΔ να εμφανιστεί ότι αυτός και η ΝΔ αποτελούν καλύτερο διαχειριστή των στρατηγικών αποφάσεων του ντόπιου κεφαλαίου.
Απαντούν με προτάσεις...
Στο μεταξύ, στη ΝΔ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να παρουσιάσει ως διαπραγματευτική της επιτυχία κάποια αναφορά, στη συμφωνία που ψάχνουν να κλείσουν, για την παραπέρα διευθέτηση του δημόσιου χρέους.
Από τη ΝΔ διαχέονται τα εξής: «Ας μην "κουράζεται" ο κ. Τσίπρας για το ζήτημα του χρέους. Ας μπει στον κόπο να διαβάσει τις ανακοινώσεις του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου 2012 και του Μαΐου 2014. Και να παραδεχτεί ότι τη διευθέτηση του χρέους με αναδιάρθρωσή του (επιμήκυνση της διάρκειας, μετάθεση λήξεων, μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά), η οποία οδηγεί σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του, την είχαμε εμείς επιτύχει! Και να κοιτάξει επιτέλους να ενεργοποιήσει τη ρήτρα διευθέτησης του χρέους που είχαμε συμπεριλάβει στα κοινά ανακοινωθέντα του Γιούρογκρουπ».
Παραπέρα καλούν τον πρωθυπουργό να «χρησιμοποιήσει» την πρόταση της ΝΔ, «τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ANFAs & SMPs) και που πλησιάζουν στη λήξη τους, να μεταφερθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Στη συνέχεια, ο ESM να μετατρέψει αυτά τα ομόλογα σε ένα νέο δάνειο με τους τρέχοντες σήμερα όρους του, με χαμηλό επιτόκιο (περίπου 4,75 φορές μικρότερο από το επιτόκιο των ANFAs & SMPs) και μεγάλη, άνω των 30 ετών, διάρκεια (...) Ας χτίσει ο κ. Τσίπρας πάνω στα δικά μας επιτεύγματα. Και ας δουλέψει, επιτέλους, για να τα ενεργοποιήσει προς όφελος της πατρίδας».
...και «ισοδύναμα»
Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, αρθρογραφώντας στην «Καθημερινή», πρότεινε πέντε «ισοδύναμα» μέτρα, ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία κλείνουν το «δημοσιονομικό κενό» και εφόσον υιοθετηθούν από την κυβέρνηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία με τους δανειστές:
-- Αφαίρεση «προνομίων» («προσωπικές διαφορές» και εξορθολογισμός «στρεβλώσεων» ενιαίου μισθολογίου) από ειδικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων με δημοσιονομικό όφελος 400.000.000 ευρώ.
-- Αμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς καμία μεταβατική διάταξη με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ.
-- Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ.
-- Κατάργηση της ετήσιας επιχορήγησης των Ταμείων Ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και κάλυψη του κενού με τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», με δημοσιονομικό όφελος 600.000.000 ευρώ.
-- Μετατροπή των εισφορών «υπέρ τρίτων» σε εισφορές «υπέρ όλων» με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ.
Ζητούν «ομοψυχία»
Εξάλλου, μιλώντας ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», είπε: «Μακάρι να υπήρχε η διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης της κατεύθυνσης της ομοψυχίας. Η πορεία όμως που καθημερινά χρησιμοποιεί η κυβέρνηση μόνο ομοψυχία δεν καλλιεργεί. Καλλιεργεί, αντίθετα, μίσος, διάσταση, διχασμό. Είναι μια ρητορεία η οποία δείχνει ότι μέσα στη στρατηγική τους είναι σαφέστατα η λογική της ρήξης, η λογική της χρεοκοπίας, η λογική της ρήξης με το ευρωπαϊκό πλέον πλαίσιο και αυτό να γίνει μέσα σε μία κατάσταση εθνικού διχασμού γιατί έτσι θα τους βολεύει».
«Κομμένες παρτίδες»...
Παραπέρα, ο Μ. Βαρβιτσιώτης δεν άφησε ασχολίαστη την πρόσφατη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Αλ. Τσίπρα, συνάντηση που προκάλεσε ενόχληση στην ηγεσία της ΝΔ: «Θα σας έλεγα ότι (σ.σ.: η Ντ. Μπακογιάννη) δρα με έναν τρόπο αυτόνομο, ως να μην είναι ενεργό μέλος της ΝΔ. Αυτό δείχνουν οι αντιδράσεις της».
Πρόσθεσε ότι στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Τρίτη, «υπήρχε μία ομόθυμη από όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου καταδίκη αυτής της συνάντησης».
Κομμένες παρτίδες δείχνει να έχει ο Αντ. Σαμαράς και με άλλα στελέχη. Π.χ. μιλώντας στο «Mega» και απαντώντας στο ερώτημα αν επικοινωνεί με τον Αντ. Σαμαρά, ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας είπε: «Δεν μου έχει μιλήσει ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την τοποθέτησή μου στην ΚΟ υπέρ του έκτακτου συνεδρίου. Δεν έχουμε ξαναμιλήσει από τότε, εδώ και μήνες»...

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget