ΣΕΒ Στη «σωστή κατεύθυνση» η καρατόμηση των συντάξεων

«Η πρόταση των θεσμών για την περικοπή δαπανών 1,8 δισ. ευρώ ετησίως στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αν και άκαιρη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστεί στο βαθμό που δεν υπάρχει διαθέσιμη συνταξιοδοτική αποταμίευση, αλλά ούτε και περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη των συντάξεων», διαπιστώνει ο ΣΕΒ στο «Εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία».
Να σημειωθεί ότι οι διαφορές της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» της τρόικας αφορούν στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων αντιλαϊκών μέτρων, κάτι που εντοπίζει και ο ΣΕΒ, κάνοντας λόγο για«άκαιρη» αλλά προς τη «σωστή κατεύθυνση» πρόταση των «θεσμών». Ανεξαρτήτως χρονοδιαγράμματος, η πλήρης ανάπτυξη των αντιλαϊκών μέτρων συνεπάγεται την καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων για τις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ με τους σημερινούς όρους).
Βάζοντας στο τραπέζι το δικό τους μείγμα αντιλαϊκής πολιτικής, οι Ελληνες βιομήχανοι επισημαίνουν: «Μια εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, με κατάργηση εξόφθαλμων προνομίων, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια μείωση φόρων ώστε να τονωθεί η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα,η απασχόληση, τα εισοδήματα των εργαζομένων και, σε τελευταία ανάλυση, οι ασφαλιστικές εισφορές».
Παράλληλα, από τη σκοπιά του κεφαλαίου, ο ΣΕΒ ασκεί «κριτική» τόσο στις προτάσεις της συγκυβέρνησης όσο και σε αυτές των «θεσμών», τονίζοντας: «Σε κάθε περίπτωση το πακέτο μέτρων θα έχει άκρως υφεσιακές επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς στηρίζεται υπέρμετρα σε πρόσθετη φορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών». Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της συγκυβέρνησης σημειώνουν πως «η πλειοψηφία των προτεινόμενων μέτρων είναι έκτακτου χαρακτήρα καιδεν οδηγούν σε μόνιμο δημοσιονομικό όφελος ή επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, αποδυναμώνοντας, σε τελική ανάλυση, την απόδοσή τους».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget