Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Λάρισας από το Συνδικάτο Οικοδόμων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Λάρισας πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας,απαιτώντας μέτρα για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους.
Παρατίθεται το υπόμνημα που κατέθεσαν με τα αιτήματά τους:
«ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΠΡΟΣ ΠΕΔΥ (παράρτημα Λάρισας)
Απόφαση θεματικής συνέλευσης των οικοδόμων για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγιεινή και Ασφάλεια.
Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι συνέπειες της ανεργίας είναι φανερές και μεγαλύτερες κάθε μέρα που περνάει. Τα στοιχεία του ΙΚΑ φανερώνουν ότι η ανεργία οξύνεται συνολικά σε δημόσια και ιδιωτικά έργα. Την 4ετία 2009-2013 οι ασφαλισμένοι οικοδόμοι στο ΙΚΑ μειώθηκαν από 131.927 σε 32.695. Σε σχέση με το 2004 η μείωση είναι μεγαλύτερη καθώς οι ασφαλισμένοι οικοδόμοι το Δεκέμβρη του 2004 ανέρχονται σε 170.666. Στην Λάρισα το 2008 έπαιρναν δωροαδειόσημο 6.985 οικοδόμοι και τώρα τέλος 2014 1.846 οικοδόμοι με ποσό περίπου 200 ευρώ το τετράμηνο, που σημαίνει ελάχιστα μεροκάματα.
Η κατασκευή κατοικιών έχει φρακάρει. Με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μειωμένος κατά 20,3% ο αριθμός αδειών τον φετινό Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι (55 άδειες σε όλη τη Θεσσαλία).
Τα δημόσια έργα προχωράνε με ρυθμούς χελώνας, τα περισσότερα είναι στα τελειώματα, νέα δεν εξαγγέλλονται.
Η ανεργία στον κλάδο έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.
Η εξαθλίωση που προκαλεί η ανεργία πολλαπλασιάζεται με τα χαράτσια, τους φόρους, νέους και παλιούς, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το ξεπαράδιασμα σε γιατρούς, φάρμακα, νοσοκομεία, την πανάκριβη Παιδεία, την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Μαζί με αυτά, οι οικοδόμοι με το τρίτο μνημόνιο φορτώθηκαν ακόμα δύο χρόνια στην πλάτη τους για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης. Χιλιάδες οικοδόμοι που περίμεναν να βγουν το 2013 και μετά στη σύνταξη περιμένουν ακόμα δύο χρόνια, βιώνοντας την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση και για τους ασφαλισμένους μετά το 1992 στα 62 χρόνια.
Υποχρεώνουν τους οικοδόμους να ανέβουν στο μαδέρι στα 60-62 χρόνια τους με κίνδυνο τη ζωή τους. Είναι φανερό ότι από αυτή την πλευρά θα θρηνήσουμε θύματα. Κανένας οικοδόμος δεν μπορεί να δουλέψει σ' αυτή την ηλικία.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, ανεξάρτητα αν θα υπάρξει κάποιου είδους ανάκαμψη (επανεκκίνηση έργων, δημοπράτηση και εξαγγελίες για νέα έργα), θα οξύνεται σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί ολόκληρο νομοθετικό οπλοστάσιο από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που λύνει τα χέρια των καπιταλιστών του χώρου.
Δεν πάει άλλο. Ο δρόμος της αντίστασης, του αγώνα, είναι μονόδρομος.
Οι οικοδόμοι θα δώσουν συνέχεια στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Απαιτούμε άμεσα׃
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
  • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα. Κατάργηση του χαρατσιού του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στο φαρμακείο.
  • Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους ανέργους και όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις για την ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους.
  • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
  • Να μην καταργηθούν τα πολυϊατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ, αλλά να ενταχθούν σε ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων. Κοινωνικοποίηση των μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα, που πληρούν τις προϋποθέσεις και την ένταξη όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα. Να ενταχθούν επίσης όλες οι υποδομές, μαζί με το προσωπικό των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων. Στο δημόσιο σύστημα να απορροφηθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και άλλοι επιστήμονες της Υγείας.
  • Οι μονάδες Υγείας και Πρόνοιας που ανήκουν σε ΜΚΟ και άλλου τύπου παρόμοιες οργανώσεις, να περάσουν στο κράτος και να παρέχουν υπηρεσίες προς όλους με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του. Να αναπτύσσεται σε κάθε δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ. Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ ή Τούμπα, στη ΒΙΠΕ και στα ΤΕΙ).
  • Κάλυψη των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα ΚΥ, στο ΙΚΑ του Ν. Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν. Να μην υπάρχουν συμβάσεις του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.
  • Να αυξηθούν οι εισακτέοι ορισμένων σχολών ΑΕΙ - ΤΕΙ (π.χ. νοσηλευτές) και ειδικοτήτων (π.χ. γιατροί Εργασίας, Γενικής Ιατρικής), με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών για την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος Υγείας.
  • Με βάση το Κέντρο Υγείας, να λειτουργεί σχολιατρική υπηρεσία που θα παρακολουθεί τους μαθητές, θα εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης, εμβολιασμούς, ζητήματα που αφορούν μαθησιακές δυσκολίες ή την ψυχική υγεία. Να υπάρχει σε μόνιμη βάση στα σχολεία ένας νοσηλευτής. Επίσης κοινωνική υπηρεσία που να παρακολουθεί, να στηρίζει και να αντιμετωπίζει προβλήματα μαθητών και των οικογενειών τους. Ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό για παιδιά με ειδικές δυσκολίες, ανάπηρα. Πλήρη, ουσιαστικό και δωρεάν ιατρικό έλεγχο από τη σχολιατρική υπηρεσία και όχι με ευθύνη των γονιών, για την ασφαλή αθλητική δραστηριότητα και τη φυσική αγωγή.
  • Στο πλαίσιο της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων. Δημιουργία νέων και αναβάθμιση των υπαρχουσών δημόσιων μαιευτηρίων με επαρκή στελέχωση, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
  • Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.
  • Λειτουργία από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και επέκταση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" και "κατ’ οίκον νοσηλεία", ώστε να καλύπτονται όλοι δωρεάν, ενταγμένα στην ΠΦΥ με χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Στελέχωση των ΚΑΠΗ με επαρκές υγειονομικό προσωπικό, που να ανήκει στο ΚΥ της περιοχής, όπως: Νοσηλεύτριες-τες, γιατρό γενικής ιατρικής ή παθολόγο, φυσιοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget