Ενώ κλιμακώνονται οι πιέσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με πρώτη την Αίγυπτο, για επέμβαση στη Λιβύη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξακολουθεί να προωθεί επίμονα τα σχέδια με στόχο την ανατροπή του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Άσαντ, από υποτιθέμενα «μετριοπαθείς» ενόπλους, τους οποίους σχεδιάζει να «εκπαιδεύσει» σε συνεργασία με την Τουρκία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.
Σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλγκίς, σημείωσε πως Ουάσιγκτον και Άγκυρα έχουν συμφωνήσει κατ' αρχήν σε ένα τριετές «πρόγραμμα» εκπαίδευσης συριακών αντικαθεστωτικών «μετριοπαθών» ένοπλων ομάδων σε Τουρκία, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, ώστε αυτοί να στραφούν και εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και έναντι του συριακού στρατού και της κυβέρνησης του προέδρου, Μπασάρ Άσαντ.
Σύμφωνα με τον Μπιλγκίς, μέσα στις επόμενες μέρες θα υπογραφεί αμερικανοτουρκικό μνημόνιο κατανόησης, ώστε να αρχίσει από τον Μάρτη η εκπαίδευση 15.000 Σύρων «αντικαθεστωτικών», όχι μόνον σε μυστικά στρατόπεδα της Τουρκίας, αλλά και της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Η πρόταση Ντε Μιστούρα για εκεχειρία
Το ίδιο διάστημα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, ενημέρωνε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού, για το σχέδιο εκεχειρίας σε εμπόλεμες ζώνες με πρώτη το Χαλέπι. Ο Ιταλοσουηδός διπλωμάτης σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, ότι έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση της συριακής κυβέρνησης για αναστολή των αεροπορικών επιδρομών και των επιθέσεων πυροβολικού στο Χαλέπι για τουλάχιστον έξι βδομάδες, ώστε να επιτραπεί η εφαρμογή σχεδίου του ΟΗΕ για το «πάγωμα» των εχθροπραξιών. Δεν ξεκαθαρίστηκε εάν είχε πάρει ανάλογες εγγυήσεις και από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Νούσρα, που ελέγχουν την πόλη, ούτε πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί η εκεχειρία. Διαβεβαίωσε εντούτοις πως θα επιστρέψει στη Συρία «το συντομότερο δυνατόν», ώστε να ανακοινώσει μία πιθανή ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τής συμφωνίας εκεχειρίας. Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ντε Μιστούρα υποστήριξε ότι η μόνη λύση για τον τερματισμό τού πολέμου στη Συρία, παραμένει η πολιτική και όχι η στρατιωτική...