Συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους της μετά την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπραςέχει από το πρωί τηλεφωνικές συνομιλίες με αρχηγούς ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Επίσης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Στ. Θεοδωράκη και τονΚ. Παπούλια προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκφράζει την ετοιμότητα να επιτευχθεί συμφωνία. «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αναζήτηση αμοιβαία επωφελούς λύσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Η διαμόρφωση μιας τέτοιας λύσης είναι απολύτως εφικτή», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι η «ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί τελεσίγραφα».
Συνεχίζοντας να παίζει με τις λέξεις, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τις διαφορές μεταξύ του κειμένου που απέρριψε και του αρχικού σχεδίου στο οποίο ήταν θετική. Όπως προκύπτει από τα δύο κείμενα, η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να βαφτιστεί η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ως παράταση της δανειακής σύμβασης για να διευκολυνθεί επικοινωνιακά.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στο κείμενο που κατέθεσε στο Eurogroup o Γ.Ντάισελμπλουμ δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά τα εξής σημεία:
- «Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης».
- «Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».
- «Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα».
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το κείμενο που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, υπήρχαν «προωθητικά σημεία» όπως:
- «Η ελληνική κυβέρνηση (…) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση».
- «Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012».
- «Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός (τετράμηνου) ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο».