ΠΑΣΟΚ Βλέπει «υποχώρηση» σε σχέση με τους στόχους του κεφαλαίου

«Η σημερινή κυβέρνηση πηγαίνει πλησίστια σε Μνημόνιο 3, φωνάζοντας ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση», σημειώνει τοΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη δήλωση της κυβέρνησης ότι ήταν έτοιμη να δεχτεί το «προσχέδιο Μοσκοβισί» στα παζάρια στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ.
Αναλύοντας τα προβλεπόμενα στο «προσχέδιο Μοσκοβισί», το ΠΑΣΟΚ κωδικοποιεί ό,τι προέβλεπε: «Δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο δε θα αντιβαίνει στις υπάρχουσες δεσμεύσεις και θα είναι πλήρως θεμελιωμένο. Δέσμευση ότι θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα ενεργεί σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς (δηλαδή ΔΝΤ) εταίρους. Δέσμευση ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων να διασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, πετυχαίνοντας και μετά διατηρώντας ευμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα (...) Οτι ως προς το χρέος ισχύει το πλαίσιο που αποφάσισε το Eurogroup το Νοέμβρη του 2012 (και όχι προεκλογικές διακηρύξεις περί μονομερών ενεργειών και διεθνών διασκέψεων). Οτι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα τις οικονομικές δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της (πληρωμή τοκοχρεολυσίων)».
Παραπέρα, στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν να τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποδεχτεί: «Παράταση της δανειακής σύμβασης που είναι απολύτως συνδεδεμένη με το μνημόνιο στο οποίο περιλαμβάνονται οι όροι της.Δανειακή σύμβαση και μνημόνιο συνιστούν το πρόγραμμα. Νομικά αυτό που έχει παραταθεί μέχρι 28/2 , με νόμο που ψήφισε η ελληνική Βουλή, είναι η δανειακή σύμβαση». «Το ισχύον από το 2012 πλαίσιο για το χρέος και τις παραμετρικές αλλαγές χωρίς καμία μονομερή ενέργεια». «Τις υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους (τοκοχρεολύσια)». «Τις δεσμεύσεις ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, ιδίως σε σχέση με σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα». «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με βάση το πρόγραμμα, τα οποία δεν μπορούν να ανατραπούν μονομερώς από νέα μέτρα της κυβέρνησης (άρα πλήρης αντίθεση με το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης)». «Τη συμφωνία με τους εταίρους σε σχέση με τυχόν νέα δικά της μέτρα που πρέπει να είναι δημοσιονομικώς πλήρως θεμελιωμένα».
Επιπλέον, προσπαθώντας στο ΠΑΣΟΚ να σηματοδοτήσουν σε μια σειρά κέντρα και παράκεντρα ότι επί δικής τους διαχείρισης είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων, αναφέρουν ότι «αυτές όμως οι παραδοχές της σημερινής κυβέρνησης συνιστούν τεράστια υποχώρηση της χώρας σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στις 29 Δεκέμβρη 2014, όταν διαλύθηκε η Βουλή λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ και προκηρύχτηκαν οι εκλογές».
Οι επισημάνσεις αυτές, βέβαια, δεν αναιρούν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ξαναπαίξει ρόλο στη διαχείριση των αστικών συμφερόντων, συμμετέχοντας σε μια «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης». Εξ ου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος τόνιζε χτες: «Θέλουμε να στηρίξουμε μια εθνική διαπραγμάτευση. Αντί όμως να έχουμε ενημέρωση, παρακολουθούμε από την τηλεόραση την κυβέρνηση να εκλιπαρεί τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για κάποιες άλλες λέξεις, όχι για την ουσία των θεμάτων».
Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget