Τον Προκόπη Παυλόπουλο, επί χρόνια στέλεχος και υπουργό της ΝΔ πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για πρόεδρο της Δημοκρατίας κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο νέος πρόεδρος της δημοκρατίας πρέπει να έχει «εθνική συνείδηση» και «ευρύτατη αποδοχή». Αναφερόμενος στην πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για «αριστερό πρόεδρο της δημοκρατίας» είπε πως είναι «μια εύλογη πρόταση» αλλά πρόσθεσε ότι τα αξιώματα δεν πρέπει να τα διεκδικούμε για τον εαυτό μας. Με την τοποθέτηση του έδειξε πως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης υπήρξαν διαφωνίες για την επιλογή του προσώπου και ίσως για αυτό και δεν προτάθηκε τελικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όπως άφηναν να διαφανεί -με διαρροές- στελέχη της κυβέρνησης.
«Θέλουμε λύση όχι ρήξη»
Σε οτι αφορά τη διαπραγμάτευση και με φόντο το αδιέξοδο στο Γιούροκρουπ της Δευτέρας, και προετοιμάζοντας το έδαφος για την υπογραφή νέας συμφωνίας με την ΕΕ και τους δανειστές, εκμεταλλευόμενος την αγωνία του λαού να απαλλαγεί απ’ τις αντιλαϊκές πολιτικές, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «θέλουμε λύση και όχι ρήξη» και πως «συνεργαζόμαστε στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων με καλή πίστη». Ανέφερε πως είναι «πολιτική η διαπραγμάτευση και δεν κρίνεται με τελεσίγραφα» και ότι η συμφωνία μπορεί να προκύψει σε επίπεδο «πολιτικών ηγεσιών» πιθανά σε μια σύνοδο κορυφής και όχι στο γιούροκρουπ λέγοντας ότι «τη λύση θα τη δώσουν οι πολιτικές ηγεσίες». Εκτίμησε ότι λύση «μπορεί να υπάρξει και θέλουμε να υπάρξει», δήλωσε ότι «δεν βιαζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε» και πως «εργαζόμαστε για μια συμφωνία χωρίς το μνημόνιο και χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας».
Γνωστοποίησε οτι στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας η ελληνική αντιπροσωπεία δεν είχε υπόψη της το κείμενο του Ντάισελμπλουμ παρά μόνο το κείμενο του Μοσκοβισί με το οποίο όπως είπε «είχαμε καταρχήν συμφωνήσει» αν και όπως παραδέχτηκε κινούνταν «στο όριο των κόκκινων γραμμών μας». Χαρακτήρισε προκλητικό το κείμενο του Ντάισελμπλουμ και ερμήνευσε την αλλαγή των κειμένων αυτή σαν κίνηση κάποιων που «θέλουν να υπονομεύσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση» και να την «εξωθήσουν σε μη συμφωνία». Πρόσθεσε ότι μας «δεσμεύουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες» αλλά δεν τους δεσμεύουν «οι συντηρητικές κυβερνήσεις» στην ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι ήταν διαφορετικό το κλίμα στη σύνοδο κορυφής και στις συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες από το κλίμα στο Γιούρογκουπ της Δευτέρας.
Ανακοίνωσε επίσης πως θα κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς εφορίας και ασφαλιστικά ταμεία και πρόθεσε οτι θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία και πως έπειτα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των τριετιών και του θεσμού της διαιτησίας. Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των εφαρμοστικών νόμων και μνημονίων.