ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Συνεχείς οι βομβαρδισμοί στο Ντονμπάς

Παράλληλα με την έντονη διπλωματική κινητικότητα (ταξίδια αξιωματούχων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου σε Γερμανία και Γαλλία και επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνης για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά Ζητήματα,Βικτόρια Νούλαντ, σε Κίεβο και Μόσχα -δες σχετικό θέμα-), οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Ουκρανία από τον ουκρανικό στρατό συνεχίζονται. Οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σημειωθεί δεκάδες παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ και όπως δήλωσε ο λεγόμενος εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Εντουάρντ Μπασούριν,σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε χρήση πυρών μεγάλου διαμετρήματος, δηλαδή από βαρέα όπλα που υποτίθεται είχαν απομακρυνθεί με βάση τη συμφωνία. Κατήγγειλε, επίσης, τη συσσώρευση οπλισμού στη γραμμή του μετώπου και τη δράση των φασιστικών ταγμάτων Αζοφ και Ντνιπρ του «Δεξιού Τομέα», που τρομοκρατούν αμάχους σε περιοχές του Ντονέτσκ που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός και προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί, οι πολιτοφυλακές θα απαντήσουν. Από την άλλη, η κυβέρνηση του Κιέβου ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες, σκοτώθηκε σε μάχες ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν τρεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι «έχει συλλάβει και θα αποκαλύψει τις επόμενες μέρες δύο Ρώσους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, που τραυματίστηκαν σε μάχες κοντά στο θύλακα του Λουγκάνσκ», ζήτημα που θα χρησιμοποιήσουν για να αποδείξουν την παρουσία του ρώσικου στρατού στην Ουκρανία.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στην Ομάδα Επαφής, Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο, σημείωσε ότι είναι «ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην ιδέα οι ΗΠΑ να εμπλακούν στη διαπραγματευτική διαδικασία στο Ντονμπάς». Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, σε Κίεβο και Μόσχα.
Σε ισχύ ο αντικομμουνιστικός νόμος
Ο αντικομμουνιστικός νόμος που είχε ψηφίσει η ουκρανική Βουλή στις 9 Απρίλη, με την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, μετά την υπογραφή του από τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Ο νόμος Νο 2558 με τον τίτλο «Για την καταδίκη του κομμουνιστικού και ναζιστικού ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Ουκρανία και την απαγόρευση της προπαγάνδας και των συμβόλων τους» ουσιαστικά απαγορεύει την «κομμουνιστική προπαγάνδα» και τα σύμβολα και αποκαθιστά τους συνεργάτες των ναζί, τους εθνικιστές του Στεπάν Μπαντέρα σε «ήρωες». Το έκτρωμα αυτό είχε καταγγείλει το ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές της Ουκρανίας.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget