Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας για τους πρόσφυγες - μετανάστες

Κατά τη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τοποθετήθηκε στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας. Συγκεκριμένα:
Για τους πρόσφυγες και μετανάστες
«Είναι η τρίτη συνεδρίαση που συζητάμε το ίδιο θέμα. Από συζητήσεις και θεωρίες καλά πάμε! Και πράξη καμία... Δηλαδή εδώ υπάρχει μια τακτική να πετάει το μπαλάκι η κυβέρνηση στο δήμο, ο δήμος στην Περιφέρεια, η Περιφέρεια στην κυβέρνηση και πάει λέγοντας... Και η κατάσταση εξακολουθεί να χειροτερεύει, γιατί ο πόλεμος συνεχίζεται και οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές θα συνεχιστούν. Και είδατε χθες η ΕΕ, στην οποία όλοι προσμένετε ότι θα λύσει το πρόβλημα, αποφάσισε ότι τελικά θα πάρει μόνο 66.000 πρόσφυγες.
Κι εδώ συνεχίζεται μια κατάσταση: Να τους φέρνουμε από τα νησιά, να πηγαίνουν στον Πειραιά και αντί να φεύγουν από κει με το τρένο του ΟΣΕ για τα σύνορα, να περνούν από το κέντρο της Αθήνας. Γιατί; Γιατί δεν μπορούν να επιβιβαστούν από το σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά; Γιατί δεν μπορεί να προωθηθούν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή πούλμαν και να φεύγουν από τον Πειραιά κατευθείαν; Γιατί ακόμα και στα νησιά υπήρχαν διενέξεις μεταξύ οδηγών ταξί και παράνομων πρακτορείων πούλμαν για το ποιος θα πάρει την "πελατεία"! Και μετά μιλάμε για την καταγγελία των κυκλωμάτων! Πού; Στα λόγια; Με αυτή την τακτική φέρνεις πελάτες στα κυκλώματα. Και θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Κι ακόμα κι αν φύγουν από την πλατεία Βικτωρίας, θα πάνε κάπου αλλού, όπως στην πλατεία Βάθης που έχουν αρχίσει να συρρέουν κι εκεί.
Άρα εδώ πρέπει να ληφθούν και πρακτικά μέτρα και πέρα από αυτά που είναι και θέματα της κυβέρνησης και όχι μόνο του δήμου. Χρειάζεται να υπάρξει πίεση. Θα γίνει παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών για αναστολή πληρωμών στην εφορία, στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κατάσταση γι' αυτά τα μαγαζιά που βρίσκονται πέριξ της πλατείας Βικτωρίας; Θα υπάρξει αναστολή πληρωμών των δημοτικών τελών - γιατί αυτό είναι δική μας αρμοδιότητα - που έχουν ήδη υποστεί την αύξηση 23% του ΦΠΑ, που έχουν να καταβάλουν 75% και 100% προκαταβολή φόρου και δεν έχουν δουλειά; Εμείς αυτό που μας αναλογεί θα το κάνουμε; Θα τους δώσουμε μια ανάσα; Πρέπει λοιπόν όλα αυτά να τα συμπεριλάβουμε στη δράση μας και να πάρουμε πρακτικά μέτρα και όχι να συζητάμε θεωρίες που καταλήγουν σε ακινησία».
Σχολιάζοντας ορισμένες τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων στη συζήτηση, ο Στέλιος Λάμπρου τόνισε τα εξής:
«Δεν μπορούμε να πετάμε το μπαλάκι αλλού. Εδώ συζητάμε για τις δικές μας δράσεις. Και επειδή ο κ. αντιδήμαρχος αναρωτήθηκε για την αλληλεγγύη που δείχνουν άλλοι φορείς, να σας ενημερώσουμε ότι χθες έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ προς στα γραφεία της ΕΕ, ενώ νωρίτερα παραδόθηκε ένας τόνος συσκευασμένο γάλα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ για τα παιδιά τους.
Και δεύτερον, γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν μείνουν στην Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι να τους πάρουν κάποιοι δήμαρχοι με το ζόρι από τον Πειραιά. Το θέμα είναι να λήξει αυτή η ιστορία. Να πιέσετε την κυβέρνηση. Μόνοι σας το είπατε ότι αν έρχονται στην Αθήνα, εδώ θα μένουν αντικειμενικά. Γιατί λοιπόν δεν γίνεται η μεταφορά τους απευθείας από τον Πειραιά με το τρένο ή τα λεωφορεία για τα σύνορα και έτσι δίνεται και πελατεία στους διακινητές;
Κι όσο για αυτά που ειπώθηκαν από κάποιους, ότι θα κινητοποιήσουν τον κόσμο της περιοχής, θυμόμαστε στον Άγιο Παντελεήμονα τι κινητοποιήσεις γινόντουσαν εκεί και πόσοι είναι υπόδικοι για τις υποθέσεις των εκβιασμών καταστημάτων κλπ. Να μην τα ξεχνάμε αυτά και ορισμένοι τώρα παριστάνουν τους λαϊκούς αγωνιστές».
Για τις καθαρίστριες των σχολείων
«Παρότι έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες τα σχολεία, δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι συμβάσεις των καθαριστριών. Δουλεύουν δηλαδή "μαύρα" και μάλιστα εργαζόμενες σε ένα δημόσιο φορέα, όπως γίνεται δηλαδή σε αρκετούς ιδιώτες. Πρέπει να λυθεί το θέμα αυτό άμεσα με το αρμόδιο υπουργείο, γιατί επιπλέον κινδυνεύουν να χάσουν τα ένσημα -εξάλλου κι αυτά που βάζουν είναι πάρα πολύ λίγα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφαλιστική τους ικανότητα κλπ. Και τέλος πάντων δεν μπορεί στο δήμο να εργάζεται κάποιος ανασφάλιστος και χωρίς να έχει γίνει επίσημη πρόσληψη. Αυτά δεν είναι δευτερεύοντα θέματα».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget