ΝΕΟΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ» Ικανοποίηση εξέφρασαν οι φορείς του κεφαλαίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

Εύσημα από τις Ενώσεις του κεφαλαίου πήρε η κυβέρνηση για το αντιλαϊκό νομοθετικό της έργο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για τον «αναπτυξιακό νόμο». Στην ακρόαση φορέων συμμετείχαν ο ΣΕΒ, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι επιβράβευσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι φορείς που ανέφεραν ότι «επιτέλους έχουμε αναπτυξιακό νόμο»! Οι επιμέρους παρατηρήσεις και υποδείξεις που παρέθεσαν ήταν από τη μία προάγγελος των επόμενων προνομίων που θα έρθουν, αλλά και δείγμα των ανταγωνισμών μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου από την άλλη. 
Αυτή η υποστήριξη στο «έργο» της κυβέρνησης, που ήταν και απτή απόδειξη της βαθιά ταξικής πολιτικής της, έδειξε να φέρνει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ. Μάταια η εισηγήτριά της, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου προσπάθησε να εκμαιεύσει κάποια σοβαρή ένσταση από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών Ενώσεων ρωτώντας για παράδειγμα: «ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέγεθος της συμβολής της λειτουργίας αυτού του συγκεκριμένου νομοθετήματος σε αυτό το οποίο όλοι προσδοκούμε ως ανάπτυξη», ενώ για να δείξει ότι η ΝΔ είναι το γνήσιο κόμμα της αστικής τάξης δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υποστηρίξει τα αιτήματα που έθεσαν τόσο στη διάρκεια της διαβούλευσης όσο και σε αυτήν τη συζήτηση.
Ο επικεφαλής του Τομέα Αναπτυξιακών Πολιτικών του ΣΕΒ, Γ. Ξηρογιάννης,  αφού επισήμανε ότι οι προηγούμενοι «αναπτυξιακοί νόμοι» δεν «έχουν αποδώσει», τόνισε ότι «ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει θετικά στοιχεία, όπως αντικαθιστά τις επιχορηγήσεις από κίνητρα, ενθαρρύνει εμβληματικές επενδύσεις, συγκεντρώνει τη δημόσια χρηματοδότηση και εκκαθαρίζει κάπως από προηγούμενα επιχειρηματικά σχέδια». Ωστόσο παρατήρησε ότι «χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό σοκ της τάξεως περίπου των 90 δισ. μέχρι το 2020 - 2022», προσθέτοντας πως «ο νέος νόμος εισάγει σίγουρα ορισμένες βελτιώσεις, χωρίς ωστόσο να υιοθετεί μια ριζικά, καινοτόμο προσέγγιση ενθάρρυνσης των επενδύσεων». 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρ. Ανδρεάδης, σημείωσε ότι ο νόμος «έχει μια σωστή λογική», ωστόσο παρατήρησε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα «πρέπει να μπουν δίπλα» στις εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα και αυτών της υψηλής τεχνολογίας που φαίνεται να τους δίνει κάτι παραπάνω ο «αναπτυξιακός νόμος» σε σχέση με αυτά τα προνόμια που προσφέρει στους άλλους κλάδους.
«Η χώρα θα αποκτήσει αναπτυξιακό νόμο μετά από ένα μακροχρόνιο νομικό κενό», ανέφερε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χρ. Σακελλαρίδη, προσθέτοντας πως «είναι θετικά και ορισμένα καινούργια πεδία προτεραιότητας που δίνονται. Είναι πεδία προτεραιότητας επενδύσεων, κυρίως σε εξαγωγικό χαρακτήρα σε καινοτόμες δράσεις και με ενίσχυση, επίσης, στην ειδική ρήτρα της απασχόλησης». Η παρατήρησή της ήταν ότι «βάζει όμως ένα κατώφλι πάρα πολύ χαμηλό, επενδύσεις των 100.000 ευρώ».
Την ικανοποίηση του κλάδου μετέφερε η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Γ. Παπαρίδου, σημειώνοντας ότι «θεωρούμε θετικό σημείο του σχεδίου νόμου ότι για πρώτη φορά υπάρχει σαφής αναφορά στις επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας».
Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν «περαιτέρω βελτιώσεις» κατά τη συζήτηση του νόμου στην Ολομέλεια, με βάση αυτές τις επισημάνσεις. «Το πνεύμα της δικής μας πρότασης νόμου είναι πολύ σαφές και συγκεκριμένο, μπορεί όμως και στο πλαίσιο της συζητήσεως της Βουλής να υπάρξουν κάποιες μικρές μετατοπίσεις», είπε. 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget