Το «μαραθώνιο» παζάρι φέρνει νέα επίθεση σε βάρος του λαού ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝ

Οι χτεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις σηματοδοτούν τα τελικά βήματα για τη διαμόρφωση του τρίτου στη σειρά αντιλαϊκού μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης. Τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών αναμένεται να οδηγήσουν στην κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νέου αντιλαϊκού πακέτου τις επόμενες μέρες. Ενα πακέτο που περιλαμβάνει και τη νέα δέσμη με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί - τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων - το ενδεχόμενο της συμφωνίας-«γέφυρας» με την ψήφιση ορισμένων προαπαιτούμενων. Σενάριο που πυροδοτήθηκε εκ νέου χτες από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και με αφορμή τη διακοπή των συζητήσεων και τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
Οπως κι αν εξελιχθεί η κατάσταση, αποκαλύπτεται πλέον το γεγονός ότι το νέο μνημόνιο (2015 - 2018) θα έχει έκταση εκατοντάδων σελίδων. Σε αυτό θα καταγράφονται αναλυτικά και μάλιστα βήμα - βήμα τα εκάστοτε προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα που θα απαιτούνται για τις εκταμιεύσεις των δόσεων από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ευρωζώνη - ΔΝΤ). Μάλιστα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συζητούν «γραμμή προς γραμμή, λέξη προς λέξη» τις επιμέρους πτυχές της αντιλαϊκής συμφωνίας.
Στην ίδια ρότα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται στην κατάρτιση του καταλόγου με τα προαπαιτούμενα μέτρα και τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η συγκυβέρνηση, στις οποίες περιλαμβάνονται και η επικύρωση των αποφάσεων από τη Βουλή. Σε αυτό το επίπεδο, είναι φανερό το γεγονός ότι τα μεταξύ τους παζάρια περιστρέφονται γύρω από τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της ομοβροντίας με τα αντιλαϊκά μέτρα που θα ξετυλιχτούν στην επόμενη περίοδο.
Παζάρια για το κεφάλαιο
Από την άλλη πλευρά, για μια ακόμη φορά αποδείχνεται το γεγονός ότι τα εμφανιζόμενα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης αφορούν στη διαχείριση των ζητημάτων γύρω από τα οποία εκδηλώνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτά αφορούν στον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» και άλλων προβληματικών δανείων προς τις τράπεζες, καθώς επίσης και στη διαμόρφωση, λειτουργία και την προικοδότηση του νέου Ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδρίασε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, οι οποίοι χτες το βράδυ συνέχιζαν τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Ειδικότερα:
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ: Το ζήτημα αυτό είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Κεφάλαια που φτάνουν μέχρι και τα 25 δισ. ευρώ, εξετάζεται να διατεθούν μέσω της νέας δανειακής σύμβασης για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, ενώ το ύψος των νέων «αναγκών» τους θα προσδιοριστεί σε επόμενη φάση, μετά από τους διαγνωστικούς ελέγχους που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι οργανισμοί. Και σε αυτό το επίπεδο, βέβαια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει στην κυριολεξία τα ρέστα της. Προασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ταυτίζεται απόλυτα με τις προτάσεις της τρόικας για τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών, που θα ενισχυθούν και από τη νέα δανειακή σύμβαση, στην πραγματικότητα με κρατικό χρήμα, ενώ από την άλλη φορτώνει τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του λαού. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διάθεση των νέων κρατικών ενισχύσεων - που θα αυξήσει το κρατικό χρέος - από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τους ιδιώτες μεγαλομετόχους των τραπεζών, εξετάζεται να γίνει με ακόμη ευνοϊκότερους όρους, σε σχέση με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η συγκυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βάλει στο τραπέζι την πρόταση ίδρυσης κρατικού φορέα διαχείρισης. Από τη μια πλευρά οι τράπεζες θα ενισχύσουν τα κεφάλαια με την πώληση των εν λόγω «προβληματικών» δανείων και από την άλλη θ' απαλλαγούν από τα βαρίδια. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, ο νέος οργανισμός που θα αναλάβει τα «προβληματικά» δάνεια των τραπεζών, θα είναι το υπό διαμόρφωση Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Από την πλευρά τους, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, έχουν βάλει στο τραπέζι την πρόταση πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε τυχόν ενδιαφερόμενα «επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds κ.ά.). Οι διαφωνίες με τη συγκυβέρνηση φαίνεται να εντοπίζονται και στο ζήτημα της αποτίμησης των εν λόγω «προβληματικών» δανείων και ιδιαίτερα μεγάλων επιχειρηματικών κοινοπρακτικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» της τρόικας διαφωνούν στο θέμα της αποτίμησης των ακινήτων, επί των οποίων χορηγήθηκαν τραπεζικά δάνεια. Ειδικότερα, έχουν βάλει στο τραπέζι το ζήτημα μεγάλου κουρέματος στην αξία επιχειρηματικών ακινήτων. Λόγω κρίσης, η αξία τους έχει μειωθεί. Παράλληλα, μια ορισμένη προσέγγιση καταγράφεται ως προς τον προσδιορισμό της αξίας οικιστικών ακινήτων και διαμερισμάτων, με βάση τους σχετικούς δείκτες που έχει καταρτίσει η Τράπεζα της Ελλάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποτιμηθεί το πόσα από τα 100 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια μπορούν να εισπραχθούν και πως θα υπάρχει ιδιαίτερα «σφιχτός έλεγχος από παράγοντες της Κομισιόν» πάνω σε αυτό το ζήτημα.
ΤΑΜΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ: Οι διαφορές συγκυβέρνησης και δανειστών φαίνεται να εντοπίζονται γύρω από τον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας του Ταμείου, στο οποίο, όπως έχει συμφωνηθεί, θα περάσει απόθεμα κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Οπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή ο «Ριζοσπάστης», το ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει ως έχει, για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να ενταχθούν σε αυτό και άλλα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου.
Στην κυριολεξία, με όχημα το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και με τα ποσά που τμηματικά θα συσσωρεύονται σ' αυτό, τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους ετοιμάζονται να στήσουν κάθε είδους αντιλαϊκά παιχνίδια, που θα λειτουργήσουν ως «κράχτης» και για άλλου είδους επενδυτές, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις δίνουν τη δυνατότητα να επενδυθούν λιμνάζοντα κεφάλαια. Παράλληλα, ο ρυθμός εφαρμογής τους θα συνδυάζεται με το ενδιαφέρον των μονοπωλίων και την άνοδο του τιμήματος των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα ανεβαίνει μαζί με τους όποιους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό, βέβαια, με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, οι ιδιωτικοποιήσεις θα δημιουργήσουν έσοδα ικανά για να αποπληρώνεται το ελληνικό κρατικό χρέος, για περίοδο μεγαλύτερη από 20 χρόνια.
Σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, στο υπό διαμόρφωση Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, νευραλγικές υποδομές, καθώς και «φιλέτα» ακίνητης δημόσιας περιουσίας, ενώ συζητείται και η εκχώρηση σε αυτό και του συνόλου των μελλοντικών εσόδων που θα δημιουργούνται από την εκμετάλλευση του ορυκτού/φυσικού πλούτου της χώρας. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω Ταμείο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Κομισιόν, χωρίς, για την ώρα, να προβλέπεται η συμμετοχή της πλευράς του ΔΝΤ, ενώ φέρεται να έχει προταθεί να μη δημιουργηθεί νέο Ταμείο, αλλά να ενισχυθεί το ΤΑΙΠΕΔ.
ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Προωθείται η απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, η διατήρηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» και η εκχώρηση ποσοστών σε ιδιώτες «επενδυτές». Παράλληλα, έχει συμφωνηθεί η διαμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ με βάση το κόστος παραγωγής, σε μια εξέλιξη που φέρνει στην ημερήσια διάταξη τις νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών.
Αντιδρά η Γερμανία
Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να μη βιαστεί να κλείσει τη συνολική συμφωνία για το τρίτο δάνειο διάσωσης, απέστειλε χτες η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, «μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών, ένα πρόγραμμα με ένα σημαντικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων, ένα πρόγραμμα που οφείλει να είναι μια σταθερή και μακροπρόθεσμη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί».
Αναφορικά με τις δηλώσεις από τη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, είπε ότι «εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση, που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί, για τη συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν το στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι' αυτόν το στόχο»...
Στην κατρακύλα το ΑΕΠ

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η πτώση του ΑΕΠ για το 2015 εκτιμάται να διαμορφωθεί στο2,1% - 2,3%, σε μια εξέλιξη που μεταβάλλει και τα δεδομένα για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους, ζήτημα γύρω από το οποίο εκδηλώνονται οι κόντρες της Κομισιόν με το ΔΝΤ. Παράλληλα, η συγκυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί εκτιμούν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2015 θα παρουσιάσει μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget