«Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι», η πολιτική της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες

Τη υποκρισία του ιμπεριαλισμού και στο πρόβλημα των προσφύγων - μεταναστών επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου παρουσίασε  το λεγόμενο άμεσο υποχρεωτικό σχέδιο για την ανακατανομή 120.000 προσφύγων σε όλη την ΕΕ. Δήθεν δάκρυα για το δράμα αυτών των ανθρώπων, που είναι έρμαιο στα χέρια των αστικών τάξεων των χωρών της ΕΕ, και δήθεν «ανθρωπιστικές αξίες της ΕΕ», διανθισμένες βέβαια με αντικομμουνισμό, ήταν τα βασικά στοιχεία της ομιλίας του.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού εμφανίστηκε ως «Πόντιος Πιλάτος», για τα εγκλήματα των τζιχαντιστών, τους οποίους έθρεψε η ΕΕ για να ανατρέψει την κυβέρνηση Άσαντ, εμφανίστηκε ως «καλός Σαμαρείτης» που ευαισθητοποιείται από το δράμα των προσφύγων. Ο εκπρόσωπος του κεφαλαίου μάλιστα επικαλέστηκε τις δήθεν ανθρωπιστικές αξίες της ΕΕ, μιλώντας για την Ευρώπη που γνώρισε το ζήτημα της προσφυγιάς την περίοδο του φασισμού, αλλά πιστός στα αντικομμουνιστικά του ιδεώδη μίλησε και για «πρόσφυγες από την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία, που έσπευσαν να ξεφύγουν από τον κομμουνισμό το 1956, το 1968 και το 1980», δηλαδή την περίοδο που Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ιμπεριαλιστές επιχειρούσαν την ανατροπή του σοσιαλισμού.
Ο Γιούνκερ παρουσίασε το λεγόμενο άμεσο υποχρεωτικό σχέδιο για την ανακατανομή 120.000 προσφύγων σε όλη την ΕΕ (που θα πάρουν άσυλο), που πρόκειται να συζητηθεί στις 14 Σεπτέμβρη στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των «28». Η κατανομή των 120.000 που προβλέπεται να γίνει σε 22 χώρες της ΕΕ είναι αντίστοιχα από Ιταλία 15.600, από Ελλάδα 50.400 και από Ουγγαρία 54.000. Βεβαίως, αυτά τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με τα εκατομμύρια προσφύγων που υπάρχουν στις γειτονικές της Συρίας χώρες.
Η μετεγκατάσταση θα συνοδεύεται από στήριξη για τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους 780 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού προχρηματοδότησης 50%. Επίσης προβλέπεται «προσωρινή ρήτρα αλληλεγγύης» δηλαδή αν -για βάσιμους και αντικειμενικούς λόγους, όπως οι φυσικές καταστροφές- ένα κράτος μέλος δεν μπορεί προσωρινά να συμμετάσχει σε απόφαση μετεγκατάστασης, θα πρέπει να καταβάλει χρηματοδοτική συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ (κάτι σαν πρόστιμο), ύψους 0,002% του ΑΕΠ. Προβλέπεται επίσης να καταρτιστεί ευρωπαϊκός κατάλογος για «ασφαλείς χώρες»(δηλαδή χώρες οι κάτοικοι των οποίων δεν θα μπορούν να ζητήσουν άσυλο). Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία. Ταυτόχρονα θα υπάρχει και μόνιμος μηχανισμός για την επιστροφή όσων θα απορρίπτονται.
Ο Γιούνκερ επίσης εξήρε τη δήθεν καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, που είναι υπεύθυνο για τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο «EUNAVFOR MED» που θα ενισχυθούν. Ζήτησε να υπάρξει ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, η ανακατανομή προσφύγων να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, είπε ότι «η διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ, η Συμφωνία Σένγκεν δεν πρόκειται να καταργηθεί όσο είμαι στην ηγεσία της Κομισιόν» και ταυτόχρονα έδωσε έμφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και τη λεγόμενη παράλληλη διάνοιξη νόμιμων οδών για πρόσφυγες και μετανάστες. Προανήγγειλε συνολικό πακέτο για τις αρχές του 2016, που θα θεσμοθετεί μέτρα για νόμιμη μετανάστευση που θα περιλαμβάνουν πρόσφυγες από τη Λιβύη και τη Συρία, ενώ προχώρησε και στην ανακοίνωση ίδρυσης ταμείου με 1,8 δισ. ευρώ για «προώθηση της σταθερότητας στις αφρικανικές χώρες». Υποτίθεται ότι στόχος είναι να βελτιωθεί η σταθερότητα στις περιοχές του Σαχέλ, της Λίμνης Τσαντ, του Κέρατος της Αφρικής και της Βόρειας Αφρικής. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν επιπλέον τρόπο η ΕΕ να διατηρήσει την παρουσία της στην περιοχή για λογαριασμό των μονοπωλίων της στον ανταγωνισμό με μονοπώλια άλλων χωρών.
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ταυτόχρονα επανέλαβε πολλές φορές ότι η ΕΕ χρειάζεται τη «νόμιμη μετανάστευση και ταλέντα» και ότι «από πρόβλημα μπορεί να γίνει πηγή ανάπτυξης». Η λογική αυτή «κουμπώνει» και με τις αναλύσεις ενώσεων βιομηχάνων και άλλων αστικών επιτελείων που βλέπουν στους μετανάστες και πρόσφυγες μια ευκαιρία εκμετάλλευσης φτηνής εργατικής δύναμης.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget