Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» (VIDEO)

Με τη μεγάλη προεκλογική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στηΘεσσαλονίκη, που πραγματοποιούνται με σύνθημα: «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...».
Χιλιάδες νέοι και νέες, άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» δίνοντας το παρών στο καθιερωμένο αγωνιστικό ραντεβού με το ΚΚΕ και τη νεολαία του, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά με τη συμμετοχή τους, ότι αποτελεί το κορυφαίο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός, φωτεινό σηματοδότη στο δρόμο του ελπιδοφόρου μέλλοντος, που αγκαλιάζεται πλατιά από τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή του λαού των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, στην καρδιά των οποίων άλλωστε πραγματοποιείται όλα τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ. Συμμετοχή που στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα, για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ καθώς το Φεστιβάλ γίνεται στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου.
Το πρόγραμμα της τρίτης μέρας και στις δύο σκηνές περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στους αλύγιστους του Στρατοπέδου «Παύλου Μελά», συναυλία με τους: Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Δημήτρη Μπάση, συναυλία από μαθητικό συγκρότημα, «Imam Baildi», Βασίλης Κασσούρας. Ενώ στον παιδότοπο το πρόγραμμα περιελάμβανε: Επίδειξη ξιφασκίας και θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης».
Μαζική συμμετοχή την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ
Οι εκδηλώσεις την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησαν με σύντομη ομιλία - καλοσώρισμα από τον Τάσο Μαμαλούγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Κάλεσε τη νεολαία, τον εργατόκοσμο της Θεσσαλονίκης να κάνουν το βήμα, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ, να ανοίξουν δρόμο στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Ειδικά η νεολαία, με ψήφο στο ΚΚΕ να βροντοφωνάξει ότι «δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι». (Δείτε εδώ βίντεο)
Την πρώτη μέρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η συζήτηση των κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με θέμα: «Ένας δρόμος υπάρχει: Δυνάμωμα της αντίστασης ενάντια στην πολιτική που μας τσακίζει», όπου συμμετείχαν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ο Γιάννης Δελής, Δημοτικός Σύμβουλος, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. (Δείτε εδώ βίντεο)
Σε κεντρικό σημείο το εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ όπου διανέμονται τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης. Παντού το κεντρικό σύνθημα «Τους δοκίμασες... Τώρα με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής».
Τους χιλιάδες επισκέπτες την Πέμπτη συντρόφεψαν καλλιτεχνικά, με συναυλίες στις δύο σκηνές που λειτουργούν στο Φεστιβάλ, οι: Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Κώστας Μακεδόνας, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας, Χρονίρ, Στέλιος Κοτίδης και Η Μπάντα, Θ. Μπαϊρακτάρης και Γ. Δασκουλίδης με ήχους και σκοπούς του Πόντου και ο Γιώργος Μαργαρίτης. 
Στον παιδότοπο, οι μικροί μπόμπιρες, συμμετείχαν σε «καλοκαιρινές»... χειροτεχνίες και λικνίστηκαν σε ρυθμούς λάτιν και ζούμπα. (Δείτε εδώ βίντεο)
Πλήθος κόσμου τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ
Και την Παρασκευή, χιλιάδες νέοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Στο επίκεντρο βρέθηκε η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, με τη συμμετοχή του Σάκη Βαρδαλή, υποψήφιου βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και τουΓιώργου Μαργαρίτη, υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ.
Αναφερόμενος στη σημασία των επικείμενων εκλογών ο Γ. Μαργαρίτης τόνισε πως το διακύβευμα για τους εργαζόμενους είναι η άρνηση προσαρμογής στο μελετημένο σχέδιο των κοινωνικών εχθρών τους: Να ενισχύσουν τις θέσεις τους, τις δυνάμεις τους και με τη ψήφο τους. Και εδώ έρχεται, εδώ επιβάλλεται η στροφή στο ΚΚΕ, στο λόγο του, στις πράξεις του, στον αγώνα του. 
Ο Σάκης Βαρδαλής πρόσθεσε ότι ένα ενισχυμένο ΚΚΕ παντού, θα συμβάλει πιο αποτελεσματικά στην οργάνωση της εργατικής τάξης, την πάλη αλλά και τον προσανατολισμό του αγώνα του λαού. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η πολιτική η οποία ακολουθείται είναι μονόδρομος ο Σ. Βαρδαλής τόνισε ότι είναι μονόδρομος για την εξασφάλιση των συμφερόντων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκε ο καλύτερος κήρυκας αυτού του μονόδρομου.
Από την πλευρά του ο Γ. Μαργαρίτης μίλησε για τον άλλο μονόδρομο που αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης για τους εργαζόμενους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για να κρατήσουν οι εργαζόμενοι κάτι από τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους, για να διεκδικήσουν όσα με τον μόχθο τους παράγουν και όσα τους οφείλονται, (...) μονόδρομος είναι γι αυτούς ο δρόμος του αγώνα».
Στις δύο σκηνές του Φεστιβάλ τραγούδησαν την Παρασκευή οι: Β. Πετρίδη και οι Γκαϊλέ, ο Μπάμπης Στόκας, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Λιζέτα Καλημέρη, η Σοφία Νάτσιου, το συγκρότημα του ΠΑΜΕ, οι Koza Mostra, ο Λεωνίδας Μουλαγιαννιός, ο Νίκος Ταλέας, η Μαρία Φραγκούλη.
Εκατοντάδες πιτσιρίκια πέρασαν και την Παρασκευή από το πιο όμορφο στέκι του Φεστιβάλ, τονΠαιδότοπο. Οι λιλιπούτειοι φίλοι του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», συμμετείχαν σε χειροτεχνίες και άλλα δημιουργικά παιχνίδια και πειράματα, έμαθαν για τα καιρικά φαινόμενα και τους ήχους τους και προσπάθησαν να μιμηθούν με το σώμα τούς και με απλά καθημερινά αντικείμενα, τους ήχους του αέρα, της βροχής, της βροντής κ.ά.
Στο περίπτερο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση με θέμα το «Παιδοσώσιμο: αλήθειες και ψέματα», όπου μίλησαν πολιτικοί πρόσφυγες που έζησαν οι ίδιοι το παιδοσώσιμο και τη φιλοξενία στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Μίλησαν για τη ζωή τους εκεί, την ανωτερότητα αλλά και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο περίπτερο λειτουργεί Έκθεση Φωτογραφίας, με εικόνες από τον ένοπλο αγώνα του λαού μας αλλά και τη μάχη για την επιβίωση. Από το Αλβανικό μέτωπο, την κατοχή και την πείνα, την αντίσταση και τα ολοκαυτώματα (Δίστομο, Χορτιάτη, κ.ά), από τον ανεφοδιασμό του ΕΛΑΣ, την Βίνιανη την έδρα της κυβέρνησης του βουνού, τη ζωή στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας, τη μάχη της σοδειάς, τη στρατιωτική εκπαίδευση των ανταρτών, την οργάνωση της ιατρικής περίθαλψης στο βουνό, τον πολιτισμό στην περίοδο της αντίστασης, την απελευθέρωση, τον Τύπο της κατοχής και της αντίστασης στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά και φωτογραφίες από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, τη συμμετοχή των γυναικών στον αγώνα του ΔΣΕ, την πολιτική προσφυγιά.
Τα στέκια της νεανικής πολιτείας
Στη μεγάλη νεανική πολιτεία, μέσα από παραστάσεις και κατασκευές, αναδεικνύεται το κεντρικό εκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ: «Τους δοκίμασες... Τώρα με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής» αλλά και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.
Στο χώρο της κοινωνικής συμμαχίας (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ), συγκεντρώνεται βοήθεια για τους πρόσφυγες που την Κυριακή το πρωί θα μεταφερθεί για να παραδοθεί στους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη του Κιλκίς, προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα για τις χώρες προορισμού τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Το δικό τους στέκι έχουν και οι απεργοί της «Κόκα Κόλα» που σε λίγες μέρες συμπληρώνουν δύο χρόνια αγώνα με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων και την παραγωγική επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.
Το δικό τους χώρο, έχουν οι πολιτικοί πρόσφυγες και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Λειτουργούν επίσης περίπτερα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΚΚΕ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», 902 πόρταλ και το ραδιόφωνο «904 Αριστερά στα FM»), του Ελληνοκουβανικού, των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ. Σε κεντρικό σημείο βρίσκεται και μεγάλο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget