Γερούν Ντάισελμπλουμ: Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου

Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Λουξεμβούργο μετά την ολοκλήρωση της σημερινής, άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ερωτηθείς σχετικά με το τι περιμένει μετά τις επικείμενες ελληνικές εκλογές, σημείωσε πως αν και η κατάσταση αυτήν τη στιγμή δεν είναι «πολιτικά ξεκάθαρη», υπάρχει μια ευρεία πλειοψηφία στα υποψήφια κόμματα, που υποστηρίζει την συμφωνία και δήλωσε «αισιόδοξος για οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από τις εκλογές».
Επιπλέον ο Γ. Ντάισελμπλουμ, επισήμανε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί αργότερα το Φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν σήμερα από τον υπηρεσιακό Έλληνα υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη για την προετοιμασία της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, αναγνωρίζοντας ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατή η νομοθέτηση. Ωστόσο, έκαναν σαφές την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, καθώς η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όταν και θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα πρώτα προαπαιτούμενα.
Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως η «εργασία δεν έχει διακοπεί» και πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας συνεχίζει να εργάζεται «εποικοδομητικά» με τους θεσμούς για την προετοιμασία των προαπαιτουμένων δράσεων. Όπως συμπλήρωσε, προτεραιότητες για την πρώτη αξιολόγηση αποτελούν: η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των φορολογικών Αρχών και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι είναι «απαραίτητη» η εμπλοκή του «τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα κράτη- μέλη», ενώ ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, συμπλήρωσε πως συμμετέχει ήδη στις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμου Σταθερότητας (ESM) σχολίασε ότι η Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή σε «καλή τροχιά» όσον αφορά το νέο πρόγραμμα από τον ESM, ενώ ενημέρωσε πως η επόμενη δόση για την Ελλάδα, ύψους 3 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτεί μέσα στον Νοέμβριο, «εφόσον και όταν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα».
Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Μπενουά Κερέ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Τα 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες μπορούν να διατεθούν «πολύ γρήγορα» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, δήλωσε από την πλευρά του ο Κ. Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ποσό –σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 15 δισ. που προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου- βρίσκονται ήδη σε λογαριασμό του ESM γι’ αυτό τον σκοπό.
Τέλος, αναφορικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο Μπενουά Κερε δήλωσε πως είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης πότε θα αρθούν. Όπως εξήγησε, πρακτικά αυτό θα γίνει μόλις επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, στόχος στον οποίο θα συμβάλει και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Όπως σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Eurogroup ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Το Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση, η οποία θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές, θα εργαστεί εποικοδομητικά με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ και τα θεσμικά όργανα, ώστε να εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget