Στο αυριανό Eurogroup κρίνεται το μέλλον μιας αντιλαϊκής συμφωνίας

Στο Eurogroup του Σαββάτου -θα συνεδριάσει στις 15.00- παραπέμπουν όλες οι πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας που θεωρείται το πιθανότερο σενάριο ή για μια νέα διαφωνία, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται η αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σαν καταληκτική.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο κρίνεται το μέλλον της διαπραγμάτευσης, ενώ διαφαίνεται πάντως από τις δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων πως κεντρική επιδίωξη είναι να υπάρξει συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης - δανειστών πριν τη Δευτέρα.
Πάντως και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έληξε χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα για την Ελλάδα αν και το θέμα αυτό κυριάρχησε εντός και εκτός συνεδριάσεων, ενώ οι διεργασίες έφταναν μέχρι και την Ουάσιγκτον.
Δηλώσεις Τσίπρα
Αινιγματικός εμφανίσθηκε στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως «δεν βασίστηκαν σε εκβιασμό και τελεσίγραφα» οι καταστατικές αρχές της ΕΕ περί δημοκρατίας, αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού. Πρόσθεσε ότι «ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει αυτόν τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους του ευρωπαϊκού λαού και του ελληνικού λαού».
Πληροφορίες αναφέρουν πως με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκαλέσει Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθούν και να αξιολογηθούν η πορεία της διαπραγμάτευσης και οι ελληνικές θέσεις στο αυριανό Eurogroup.
Δηλώσεις Μέρκελ
«Γενναιόδωρη» χαρακτήρισε η Άγκελα Μέρκελ την πρόταση των δανειστών και κάλεσε ευθέως την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να την αποδεχτεί, λέγοντας «κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα, τώρα εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα».
Ξεκαθάρισε πως στο αυριανό Eurogroup αναμένει αποφάσεις για συμφωνία, λέγοντας πως «η συνεδρίαση του Eurogroup αύριο θα έχει αποφασιστική σημασία. Ξεφύγαμε από τους όρους του δεύτερου προγράμματος. Παρακαλέσαμε τον κ. Τσίπρα να δεχθεί τη συμφωνία, η οποία βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης. Ελπίζουμε ότι αύριο όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Eurogroup θα θελήσουν να φτάσουμε σε συμφωνία».
Παρέμβαση των ΗΠΑ
Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και οι θεσμοί να συζητήσουν αναδιάρθρωση του χρέους, ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, καλώντας όλες τις πλευρές «να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό το Σαββατοκύριακο».
Ο Αμερικανός υπουργός σε συνέντευξή του στο «Yahoo» δήλωσε: «Ελπίζω να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα αποτρέψει την Ελλάδα να βιώσει το βαθύ πόνο μιας κατάρρευσης, αλλά και θα την εμποδίσει να βάλει σε ρίσκο την ευρωπαϊκή ή την παγκόσμια οικονομία. Δεν είναι ώρα για ένα τέτοιο σοκ».
Αφού έκανε αναφορά στο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα, αναφερόμενος στους δανειστές είπε πως «από την πλευρά τους οι θεσμοί, που είναι και οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δείξουν ευελιξία όσον αφορά τους στόχους και το πώς αυτοί θα επιτευχθούν. Επίσης θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει συζήτηση για κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους από τους θεσμούς».
Δηλώσεις Γιούνκερ
Για πρόοδο και πιθανότητα λύσης έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει τελεσίγραφο.
Δήλωσε πως «έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας» και πως «υπάρχει πραγματική πιθανότητα για λύση αν όλα τα μέρη συμφωνήσουν. Η μηχανή των αποφάσεων είναι το αυριανό Eurogroup» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τελεσίγραφο από την Ευρωζώνη», αλλά χαρακτήρισε «καθοριστική την αυριανή μέρα».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget