Στο Εurogroup του Σαββάτου οι τελικές αποφάσεις - Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Στο Eurogroup του Σαββάτου θα πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα είναι το μήνυμα που στέλνουν Mέρκελ, Ολάντ και οι εκπρόσωποι της ΕΕ, ενώ ο λογαριασμός μεγαλώνει συνεχώς για το λαό από τα παζάρια για τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας.
Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στην αυριανή συνεδρίαση με τη νέα πρόταση που κατέθεσε στο Eurogroup της Πέμπτης αλλά δεν συζητήθηκε, χωρίς να αποκλείεται να γίνουν επιπλέον προσθήκες. 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τους ενημέρωσε για την ελληνική πρόταση.
Δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ
«Ο χρόνος πιέζει και το Σάββατο η συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να είναι αποφασιστική και να βρεθεί μια τελική λύση», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει εάν εξετάστηκε το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία το Σάββατο, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να βρεθεί λύση. Για την επίτευξη συμφωνίας παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς», λέγοντας ότι οι αρχηγοί των κυβερνήσεων δεν μπορούν να εμπλακούν σε «τεχνικές» συζητήσεις για την απόδοση που θα έχουν τα μέτρα.
H συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι «ζωτικής σημασίας» γιατί στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι είναι «κουρασμένος γιατί οι διαπραγματεύσεις είναι εξοντωτικές. «Δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις κουρασμένοι. Δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος εργασίας, ούτε για εμάς, ούτε για εσάς (τους δημοσιογράφους), είπε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Όπως είπε, οι ηγέτες έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των συνεπειών της. Επίσης εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες ζητούν να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου.
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό
Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο Ντόναλντ Τουσκ είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «το παιχνίδι τελείωσε», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
«Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι», φέρεται να απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μάλιστα εμπλέκοντας τον λαό σε όλα αυτά τα αντιλαϊκά παζάρια που γίνονται για λογαριασμό του κεφαλαίου, ισχυρίστηκε πως «δεν θα πρέπει να υποτιμάμε μέχρι που μπορεί να φθάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Σύνοδο εμφανίστηκε «αποφασισμένος» για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποίηση ταμείων, ενώ δεσμεύτηκε για συνολικό «άνοιγμα» του ασφαλιστικού από τον Οκτώβρη.
Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε στο «Mega» πως «με βάση το σημερινό σκηνικό οι πιθανότητες συμφωνίας είναι μικρές». Επίσης εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα γίνουν εκλογές.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, δήλωσε στον «ΑΝΤ1» πως «και η ρήξη και η συμφωνία είναι στο τραπέζι». Αν και απέφυγε να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει, ισχυρίστηκε πως μια συμφωνία με «επαχθείς όρους» θα είναι δύσκολο να περάσει από τη βουλή.
Μεγαλώνουν οι «συγκλίσεις»
Στο νέο κείμενο των δανειστών και στη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν πολλές ομοιότητες και συγκλίσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι σε επίπεδο μέτρων έχει μειωθεί δραστικά η απόσταση.
Για το ΕΚΑΣ η συγκυβέρνηση προτείνει τη σταδιακή κατάργηση, αρχής γενομένης από το 2018, ενώ οι δανειστές ζητάνε να καταργηθεί το 2019. H κυβέρνηση προτείνει η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων να ισχύσει από τις 31 Οκτώβρη του 2015 και οι δανειστές από την 1η Ιούλη του 2015, ενώ συμφωνούν ότι η πλήρη εξάλειψη τους θα γίνει το 2022. Για την εισφορά Υγείας στις κύριες συντάξεις η κυβέρνηση προτείνει να αυξηθούν από το 4% στο 5%,  έναντι 6% που προτείνουν οι δανειστές. 
Για το ΦΠΑ η κυβέρνηση ανεβάζει τον εισπρακτικό στόχο στο 0,93%, προσεγγίζοντας το στόχο των δανειστών για 1% του ΑΕΠ. Μάλιστα μεταφέρει την εστίαση στο 23%, αντιπροτείνοντας να παραμείνει ο μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά. Επίσης αποδέχεται ο φόρος στις επιχειρήσεις να υπολογίζεται με 28% αντί για 29% που ήταν η αρχική πρόταση, όπως ζητάνε οι «θεσμοί. Για τον ΕΝΦΙΑ και οι δύο έχουν συμφωνήσει να διατηρηθεί το 2015 και το 2016.
Για τους μισθούς στο δημόσιο οι προτάσεις και των δύο οδηγούν σε παραπέρα συμπίεση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα με αρχή την 1/1/2016.
Όπως γράφει ο Ριζοσπάστης, για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο των δανειστών υπάρχει πρόταση για αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές (tonnage tax), καθώς και για κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών που προβλέπονται για αυτούς, γεγονός που είναι χαρακτηριστικό των οξυμένων μονοπωλιακών ανταγωνισμών. Το ζήτημα αφορά την ποντοπόρο ναυτιλία του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, γύρω από την οποία, εδώ και χρόνια, σηκώνει ζητήματα κατά κύριο λόγο η Γερμανία...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget