ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ - ΔΝΤ

Εντατικοποιούνται τα αντιλαϊκά παζάρια για το νέο μνημόνιο
Μέρα - «κλειδί» θεωρείται η Δευτέρα για το ποιο αντιλαϊκό σενάριο θα προχωρήσει μέσα στον Αύγουστο: Συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο ή παράταση διαπραγματεύσεων και νέο δάνειο - «γέφυρα»
Σε φάση ακόμα μεγαλύτερης εντατικοποίησης φαίνεται ότι μπαίνουν τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τουςεκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ), δεδομένου του στόχου της να «κλειδώσει» άμεσα την υπογραφή του νέου μνημονίου και να το ψηφίσει στη Βουλή μαζί με τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης έως τις 18 Αυγούστου.
Το προσχέδιο του μνημονίου ήδη γράφεται, όπως διαβεβαίωσε και χτες η Κομισιόν - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μάλιστα ενδέχεται να παραδοθεί στην κυβέρνηση ακόμα και σήμερα - ενώ κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το ίδιο γίνεται και με τα νομοθετικά κείμενα για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα έρθουν άμεσα στη Βουλή, είτε ως πρώτη δόση του νέου μνημονίου, είτε ως «προαπαιτούμενα» που θα συνοδεύσουν ένα ενδεχόμενο νέο δάνειο - «γέφυρα».
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει πλέον έτοιμη μια μεγάλη δεξαμενή αντιλαϊκών μέτρων που έχει ήδη συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στο πλαίσιο των παζαριών για το νέο μνημόνιο (μεταξύ άλλων ως «πρώτη δόση» συζητιούνται το νέο χτύπημα στο συνταξιοδοτικό, με τα μέτρα για τις λεγόμενες «πρόωρες συντάξεις», η «αυστηροποίηση» της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, η κατάργηση των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο, το νέο πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία με την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων κ.ο.κ.). Το ποια από αυτά τα μέτρα τελικά θα δρομολογηθούν άμεσα και ποια θα πάνε λίγο πιο πίσω, εξαρτάται από το αν θα ολοκληρωθούν «εγκαίρως» τα παζάρια για το νέο μνημόνιο και, σε αυτήν την περίπτωση, από το ποιο θα είναι το ύψος της πρώτης εκταμίευσης από το νέο δάνειο, ή αν θα δοθεί μόνο ένα νέο δάνειο - «γέφυρα» για την κάλυψη των άμεσων «χρηματοδοτικών αναγκών», όπως η αποπληρωμή ομολόγων 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20/8.
Σενάρια εξίσου αντιλαϊκά
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε ημερομηνία - «κλειδί» τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, σημειώνοντας ότι τότε θα φανεί αν είναι εφικτή η συμφωνία για το νέο μνημόνιο πριν από τις 20/8. Ο ίδιος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής αυτός ο στόχος φαίνεται πραγματοποιήσιμος, ωστόσο αυτό προϋποθέτει τεράστιες προσπάθειες από τους «θεσμούς» και την ελληνική κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Την ίδια ώρα ωστόσο - και μία μέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου» - σύμφωνα με δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών φέρεται να υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν «εγκαίρως» και να αναφέρουν ότι «ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια και να προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ πρέπει να έχει στέρεα βάση. Ενα νέο δάνειο - "γέφυρα" είναι καλύτερη λύση από μια μισοτελειωμένη συμφωνία».
Χτες βράδυ, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των 28 υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ (EFC), όπου σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, δεν θα λαμβανόταν κάποια απόφαση, αλλά θα γινόταν μια ενημέρωση από τους «θεσμούς» για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί ότι διάφορες πλευρές σχολιάζουν το γεγονός ότι, παρά τις πληροφορίες για ενδεχόμενο έκτακτο Γιούρογκρουπ στις 14 Αυγούστου, δεν επελέγη για τη χτεσινή συζήτηση ένα όργανο της Ευρωζώνης, όπως η «Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), αλλά ένα όργανο της ΕΕ. Ορισμένοι συνδέουν αυτήν την επιλογή με το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου - «γέφυρας» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), που είναι μηχανισμός της ΕΕ και όχι της Ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση, η Μ. Αντρέεβα επανέλαβε και στη χτεσινή ενημέρωση ότι οι «ειδικοί» που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του κειμένου του νέου μνημονίου.
Χτες εξάλλου συνεδρίασε για τα θέματα της διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με σκοπό μεταξύ άλλων να δοθούν κατευθύνσεις στον πρόεδρο του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκη, ενόψει της διαπραγμάτευσης επί του κειμένου του μνημονίου.
«Τα πάντα όλα» μέσα στο «νέο» Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Την ίδια ώρα, γίνεται όλο και πιο οφθαλμοφανές ότι τα «ανοιχτά ζητήματα» της διαπραγμάτευσης δεν αφορούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα - αυτά έχουν συμφωνηθεί, με μοναδική «εκκρεμότητα» το χρονοδιάγραμμά τους - αλλά τα θέματα γύρω από τα οποία εκδηλώνονται έντονοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το περιβόητο νέο «ανεξάρτητο» Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι στο νέο Ταμείο θα μπουν... «τα πάντα όλα», προς «αξιοποίηση» από εγχώρια και ξένα μονοπώλια: Οπως σημειώνουν, για να δημιουργηθεί το αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, «στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου της χώρας - υδρογονάνθρακες, κ.λπ.».
Εκφράζοντας τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου, που θέλει «μερτικό» από τα εν λόγω «φιλέτα», αλλά και μεγαλύτερες δυνατότητες ενίσχυσής του από το αστικό κράτος, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο δε σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους», καθώς «το Ταμείο θα πρέπει να "εφευρίσκει" τρόπους να έχει μόνιμα έσοδα», όπως και ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών, αλλά και για την «ανάπτυξη», με τη μορφή «ζεστού» χρήματος και πολύμορφης κρατικής στήριξης στα εγχώρια μονοπώλια.
«Πανηγυρίζουν», εξάλλου, στο υπουργείο Οικονομικών για το γεγονός ότι τα 50 δισ. ευρώ του Ταμείου προβλέπονται να «πιαστούν» σε βάθος 30ετίας, άρα μπορούν να επιτευχθούν μεγαλύτερα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις «όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές». Η παράδοση δηλαδή των στρατηγικών υποδομών, του ορυκτού πλούτου κ.ο.κ. της χώρας στα μονοπώλια είναι δεδομένη, η συζήτηση αφορά στο τίμημα...
Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, ικανοποίησης των ζητούμενων του εγχώριου κεφαλαίου και των ξένων «επενδυτών» που συνεργάζονται μαζί του, εντάσσονται και άλλες κινήσεις της κυβέρνησης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως η σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή όλου του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου και αντικείμενο το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής για τις επενδύσεις, αλλά και τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση για το πώς η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών δε θα ζημιώσει - με «απίσχναση» (dilution) των μετοχικών μεριδίων τους - τους ιδιώτες που πέρσι επένδυσαν σε αυτές 8,3 δισ. ευρώ.



Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget