ΡΩΣΙΑ Προσδοκά κι αυτή αναβαθμισμένη συνεργασία με το Ιράν

Ο Βλ. Πούτιν υποδέχεται το Χ. Ροχανί στη ρωσική
 πόλη Ουφά, τον περασμένο Ιούλη, όταν το Ιράν
προσκλήθηκε στη Σύνοδο των BRICS αλλά και της
 Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης
«Ανταλλάγματα» για τη στήριξη που πρόσφερε στην Τεχεράνη σε ...δύσκολες εποχές, φαίνεται ότι περιμένει η Μόσχα
«Να σας θυμίσω ότι η Ρωσία ήταν αυτή που επέμενε πάντα ότι η κατάσταση γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να έχει μόνο πολιτική και διπλωματική λύση», επισήμανε σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακό δίκτυο ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη συμφωνία της Βιέννης «έχει ανοίξει νέες ευκαιρίες για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας».
Οι δύο χώρες έχουν μακρόχρονες φιλικές σχέσεις, πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ, αναδεικνύοντας ότι η Μόσχα θα επιδιώξει να «εξαργυρώσει» τη στήριξη που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρόσφερε (από τη σκοπιά υπεράσπισης των συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλίων) για χρόνια στο Ιράν. Με αντίστοιχες προσδοκίες «παίρνει τα μέτρα της» για να συμμετάσχει στην «κούρσα» που θα δυναμώσει ολόπλευρα για την «αξιοποίηση» της αγοράς, των πρώτων υλών και του εργατοτεχνικού δυναμικού του Ιράν που μπορούν να λειτουργήσουν ως σοβαρό πλεονέκτημα για μια καλή θέση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.
Η σύσφιξη των ρωσο-ιρανικών σχέσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο και της επίσημης επίσκεψης που θα κάνει τις επόμενες μέρες στη Μόσχα ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Τζαβάντ Ζαρίφ.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη διμερή συνεργασία δε θα βρεθούν μόνο οι επιχειρηματικές επενδύσεις, αλλά και θέματα που αφορούν γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή όπως ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών και του «Ισλαμικού Κράτους».
Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Τεχεράνη ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ και ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή του Προέδρου Πούτιν Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και ο Ιρανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Χουσεΐν Αμίρ - Αμπντουλαχιάν, ο δεύτερος αναφέρθηκε στις πρόσφατες επαφές που είχε ο Ζαρίφ σε χώρες του Αραβικού Κόλπου που - σύμφωνα με την ιρανική πλευρά - ανέδειξαν ότι τα περιφερειακά ζητήματα όπως αυτά του Μπαχρέιν, της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, «δεν μπορούν να έχουν άλλη λύση παρά μια πολιτική λύση βασισμένη σε προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους».
Ο Μπογκντάνοφ από την πλευρά του υπογράμμισε την ανάγκη περισσότερων διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής, ειδικά το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, ώστε να υπάρξει κατανόηση στα περιφερειακά ζητήματα. Η επίλυση των συγκρούσεων στην περιοχή είναι αδύνατη χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν, σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, τονίζοντας ότι η συνέχιση της ανασφάλειας θα δυναμώσει περαιτέρω τους «τρομοκράτες». Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ρωσία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση με το επιχείρημα ότι αυτό αντίκειται στη διεθνή νομοθεσία.



Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget