Εκλογολογία και σενάρια για να εφαρμοστούν τα μέτρα του 3ου μνημονίου

Κλιμακώνεται από πολλές πλευρές η εκλογολογία, αλλά και η σεναριολογία για πιθανά κυβερνητικά σχήματα που θα αναλάβουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα να εφαρμόσουν τα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου, μετά την επικείμενη ψήφισή του.
«Όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, οι εκλογές αναδεικνύονται σε συνθήκη πολιτικής σταθεροποίησης που είναι αναγκαία για την οικονομική ανάκαμψη» σημειώνει σε συνέντευξη στην «Ημερησία», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
Για όσους από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα, δηλώνοντας όμως ότι συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, είπε ότι αν ο ίδιος διαφωνούσε με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία του κόμματος σε τόσο σοβαρά ζητήματα θα επέλεγε τον δρόμο της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα.
Για τη διαπραγμάτευση, επιβεβαιώνει την απόλυτη σύμπνοια κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών θεσμών, λέγοντας ότι «αν συνεχιστεί το μέχρι στιγμής κλίμα στη διαπραγμάτευση τότε η συμφωνία μπορεί να είναι έτοιμη και να έρθει στη Βουλή νωρίτερα».
Νέες χίμαιρες
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μιλάει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης. Όπως λέει, «η εκλογολογία δεν βοηθάει κανέναν και οι εκλογές δεν είναι όπλο».
Ο ίδιος εξηγεί ότι «η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή. Η κοινωνία δεν αμφισβητεί την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση δεν θέτει θέμα εμπιστοσύνης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάσουν ανοικτά στις διαδικασίες του κόμματος, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς απειλές, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και μεταξύ μας».
Διαπιστώνει δηλαδή, ότι η κυβέρνηση μέσα στο γενικότερο κλίμα της πολιτικής συναίνεσης, έχει τα «φόντα» και να ψηφίσει και να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου.  
Σε άλλο σημείο λέει ότι στη διαπραγμάτευση «κάναμε ό,τι μπορούσαμε αλλά ηττηθήκαμε» διεκδικώντας ένα νέο γύρο ανοχής από το λαό, επαναφέροντας μάλιστα την κοροϊδία ότι ο νέος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να απεμπλέξει το λαό από τα μέτρα, που τώρα ετοιμάζεται να ψηφίσει!
Όπως σημειώνει ο Τ. Κορωνάκης, «αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια για να μπορέσουμε μαζί με το λαό να χαράξουμε ένα σχέδιο απεμπλοκής από τους εκβιασμούς και τα μνημόνια».
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», καταλογίζει στην κυβέρνηση «απίστευτα λάθη σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα» κατά το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης και τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Προσθέτει όμως ότι αν αυτό είναι πολυτέλεια στην Ελλάδα, «θα έβλεπα τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μετώπου».
Τέλος, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», καταγγέλλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ότι βρίσκεται «σε τροχιά ρήξης», επειδή «έχουν μπει στο δρόμο ενός νέου τρίτου μνημονίου».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget