ΗΠΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ Περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων

Από την συνάντηση των ΥΠΕΞ Βιετνάμ και ΗΠΑ
Με την επίσκεψή του χτες στο Βιετνάμ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε χώρες της Ασίας. Η επίσκεψη στο Ανόι έγινε με αφορμή το γιορτασμό της 20ής επετείου της λεγόμενης εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων Βιετνάμ και ΗΠΑ. Οπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια δεν έλειψαν οι υποκριτικές κορόνες περί αμοιβαίου συμφέροντος από την πλευρά του εκπροσώπου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που αιματοκύλισε τον βιετναμέζικο λαό, αλλά πήρε και το μάθημά του από τον ηρωικό του αγώνα. Ετσι, τόσο σε ομιλία του σε επιχειρηματική συνάντηση όσο και στην κοινή συνέντευξη με τον ομόλογό του εξύμνησε τη «συμφιλίωση των δύο πρώην εχθρών», αλλά υπήρξαν και ...σπόντες. Ο Κέρι που πήρε μέρος ως αξιωματικός του ναυτικού στον πόλεμο κατά του Βιετνάμ, είπε με νόημα: «Σίγουρα, υπάρχουν στιγμές που μπορεί κάποιος μην έχει άλλη επιλογή από το να πάει σε πόλεμο, αλλά είναι κάτι που ποτέ δεν μπορεί να επιλέγεται ή να απορρίπτεται χωρίς να εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Ο πόλεμος που έγινε εδώ πριν από μισό αιώνα χώρισε τις δύο χώρες μας, οδήγησε τις διπλωματικές σχέσεις και την πολιτική προοπτική στην πιο βαθιά αποτυχία». Και κατέληξε ότι «η αμερικανο-βιετναμέζικη μετάβαση από αντίπαλοι σε φίλοι πρέπει να χρησιμεύσει και ως μοντέλο για άλλους».
Ταυτόχρονα, σημείωσε: «Η πρόοδος σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου θέτουν τα θεμέλια για μια βαθύτερη και πιο βιώσιμη στρατηγική και στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και το Βιετνάμ» και πρόσθεσε ότι «μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε το ρυθμό και την κατεύθυνση της διαδικασίας της οικοδόμησης αυτής της εταιρικής σχέσης. Αλλά είμαι βέβαιος ότι έχετε παρατηρήσει ότι πιο στενές συνεργασίες της Αμερικής στον κόσμο είναι με χώρες που μοιράζονται μια δέσμευση για ορισμένες αξίες».
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Βιετνάμ Φαμ Μπινχ Μινχ, στην κοινή συνέντευξη είπε ότι η χώρα του «έχει τη διάθεση να συζητήσει τις διαφορές στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να κάνει βήματα» κάλεσε τις ΗΠΑ να συνεχίσουν το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί για τον καθαρισμό των διοξινών (ή «πορτοκαλί παράγοντας», δηλαδή τα τοξικά δηλητήρια που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στη διάρκεια του πολέμου για να εξοντώσουν το λαό, και εξακολουθούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις). Κατά τα άλλα, χαιρέτισε τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και κάλεσε τις ΗΠΑ «να πάρουν υπόψη τους το επίπεδο ανάπτυξης του Βιετνάμ για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη σε σχέση με την Διειρηνική Συνεργασία». Κάλεσε, επίσης, «να ολοκληρώσει την άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη».
Στη διάρκεια των συζητήσεων, εκτός από τη Διειρηνική Συνεργασία, που ενδιαφέρει τα αμερικανικά μονοπώλια, οι δύο πλευρές έθιξαν και άλλα περιφερειακά θέματα, όπως η εξέλιξη της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που οι ΥΠΕΞ τους είχαν συνάντηση μέσα στη βδομάδα στη Μαλαισία.
Στο ζήτημα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εφαρμογή από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες των διεθνών συνθηκών, ενώ οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να «βοηθήσουν» με εξοπλισμό και ναυτικά μέσα.
Επίσης, τέλος, χαιρετίστηκε η αναμενόμενη από την επόμενη χρονιά λειτουργία του αμερικανικού Πανεπιστημίου Φουλμπράιτστο Βιετνάμ ως το πρώτο «ιδιωτικό μη-κερδοσκοπικο ίδρυμα», που εμφανίζεται ως «άλλη μια συμβολή στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων».



Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget