Μαζί με τη δανειακή σύμβαση έρχονται στη Βουλή και τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα

Νέο γύρο συζητήσεων με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών θεσμών θα έχουν σήμερα Κυριακή στις 2 μ.μ., ο υπουργός ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με διακηρυγμένο στόχο να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αντιλαϊκή συμφωνία για το 3ο μνημόνιο και να ολοκληρωθεί την ερχόμενη βδομάδα η ψήφισή της στη Βουλή.
Στην εξάωρη συνάντηση που είχαν το Σάββατο, οι δύο υπουργοί με τους εκπροσώπους των θεσμών και η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, βασικό θέμα συζήτησης ήταν τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» μέτρα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, τα οποία συμφωνήθηκε να ψηφιστούν μαζί με τη δανειακή σύμβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα «προαπαιτούμενα», που επί της ουσίας αποτελούν τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα του νέου μνημονίου, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, με αυστηροποίηση των όρων συμμετοχής για τους οφειλέτες και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία εξετάζεται να προχωρήσει σε δύο δόσεις.
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και για τα άλλα θέματα όπου παραμένουν εκκρεμότητες, όπως τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η αγορά ενέργειας, κυρίως σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία έως την Τρίτη και το μνημόνιο μαζί με το πακέτο των πρώτων μέτρων να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί την Πέμπτη ως «κατεπείγον».
Το χρονοδιάγραμμα συμπληρώνει η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την Παρασκευή 14 Αυγούστου, ώστε μέχρι τις 18 Αυγούστου να γίνει η ψήφιση από τα εθνικά κοινοβούλια και να δοθούν εν συνεχεία τα χρήματα για την πληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Σταθάκη, «πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει, ελπίζουμε όλα να πάνε καλά». Ο ίδιος, σε ερώτηση για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», η οποία ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση, είπε ότι «μπορεί να είναι ακριβές».
Στο ίδιο πνεύμα είναι και το δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», η οποία γράφει ότι η συμφωνία για το τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα ενδέχεται να συναφθεί μέχρι την Παρασκευή 14 Αυγούστου και αποκαλύπτει ότι χθες Σάββατο, η ελληνική πλευρά είχε «μία εξαιρετική συνεργασία» με τους δανειστές στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε ακόμα: 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget