ΚΥΠΡΙΑΚΟ Μεγαλώνει η «κινητοποίηση» επιχειρηματιών που στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις

Ολο και περισσότεροι συνδέουν ανοιχτά την επίτευξη «λύσης» με την προώθηση μεγάλων επενδυτικών σχεδιασμών
Από πρόσφατη εκδήλωση που έκαναν το Κυπριακό
 Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) με το
 Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τη συμμετοχή
 των Αναστασιάδη - Ακιντζί

«Δε ξέρω αν μπορεί να ακουστεί λίγο υπερβολικό, αλλά η Κύπρος μπορεί να γίνει για την Τουρκία ό,τι είναι το Χονγκ Κονγκ για την Κίνα. Η Κύπρος αποτελεί ήδη ένα επιχειρηματικό κέντρο και έχει έντονα αναπτυγμένες σχέσεις με τόσο πολλές χώρες».
* * *
Οι παραπάνω εκτιμήσεις ανήκουν στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Κύπρου, Χρίστο Μιχαηλίδη, ο οποίος μίλησε πριν από μερικές μέρες σε εκδήλωση στην κατεχόμενη Λευκωσία, στην οποία ανακοινώθηκε η δημιουργία του «Κυπριακού Επιχειρηματικού Φόρουμ». Στόχος του «Κυπριακού Επιχειρηματικού Φόρουμ» είναι - σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα - «η διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων και παρουσιάσεων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που θα επιτρέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών, όπως και συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα και σχετικούς τομείς εξερευνώντας ευκαιρίες στο εσωτερικό αλλά και εξωτερικό».
Η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία της ΟΕΒ (του κυπριακού ΣΕΒ δηλαδή) και της Τουρκοκυπριακής Επιχειρηματικής Ενωσης (ISAD). Ηταν μία από τις πρωτοβουλίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών που έχουν πολλαπλασιαστεί από το Μάη, όταν ξεκίνησαν πάλι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο και τον ηγέτη του ψευδοκράτους. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν κάνει και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τη συμμετοχή μάλιστα και των Αναστασιάδη - Ακιντζί.
Πίσω από το ξήλωμα οδοφραγμάτων και συρματοπλεγμάτων, οι επιχειρηματίες βλέπουν μια «ειρήνη» κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της κερδοφορίας τους
Πίσω από το ξήλωμα οδοφραγμάτων και συρματοπλεγμάτων, οι επιχειρηματίες βλέπουν μια «ειρήνη» κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της κερδοφορίας τους
Σε όλες αυτές τις συναντήσεις αναλύονται οι οικονομικές «προοπτικές» που θα ανοίξει μια επανένωση του νησιού, με την έννοια ότι θα προσελκυστούν κεφάλαια και θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις, με δεδομένο ότι η Κύπρος διαθέτει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα: Βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, κοντά σε χώρες που είναι μεγάλοι παραγωγοί και εξαγωγείς Ενέργειας αλλά και κοντά σε μεγάλες αγορές, ενώ αποτελεί και παράδειγμα «σταθερότητας», την ώρα που γειτονικές χώρες βρίσκονται στη δίνη της δράσης των τζιχαντιστών και έτσι δυσχεραίνεται κάθε «οικονομική δραστηριότητα». Και φυσικά τέτοια δεδομένα τραβούν το ενδιαφέρον όχι μόνο ντόπιων εταιρειών αλλά πρώτα απ' όλα ισχυρών μονοπωλίων.
«Οι επιχειρηματίες να δράσουν καταλυτικά»
Το «σχήμα λόγου», όμως, του προέδρου της ΟΕΒ περί... μετατροπής της Κύπρου σε Χονγκ Κονγκ είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος σκέφτεται και εκτιμά τις πολιτικές εξελίξεις και το συσχετισμό δύναμης. Είναι επίσης ενδεικτικό και των σχεδιασμών που αναπτύσσονται γύρω από τη «λύση» του Κυπριακού.
Το Χονγκ Κονγκ, που στο χάρτη είναι μια «κουκκίδα», αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά και επενδυτικά κέντρα όχι μόνο της Ασίας αλλά όλου του κόσμου. Διέπεται από ειδική νομοθεσία, η οποία διασφαλίζει αμέτρητα προνόμια σε επιχειρήσεις που μεταφέρουν την έδρα τους ή ένα μεγάλο όγκο των δραστηριοτήτων τους εκεί, γι' αυτό και αποτελεί βάση για μια σειρά ισχυρών εταιρειών και από τη Δύση. Η δημιουργία ενός τέτοιου επενδυτικού κόμβου στη Μεσόγειο, ανεξάρτητα από το αν τελικά αυτός ο ρόλος θα ανατεθεί στην Κύπρο, θα διευκόλυνε από πολλές πλευρές διάφορες μονοπωλιακές επενδύσεις, σε διάφορες χώρες, σε μια περίοδο μάλιστα που φαίνεται ότι πολλά βλέμματα στρέφονται στην ευρύτερη «γειτονιά», αν αναλογιστεί κανείς π.χ. τα δεδομένα που δημιουργεί η συμφωνία με το κοντινό Ιράν.
Σ' αυτή τη βάση, απευθύνεται έκκληση συνεργασίας προς κάθε πλευρά, και προς το τουρκικό κεφάλαιο, από τη στιγμή που εκτιμάται πως μια αντίστοιχη επιχειρηματική συμπόρευση μεγαλώνει περισσότερο τις δυνατότητες επικράτησης έναντι του ενός ή του άλλου ανταγωνιστή. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που στη Λευκωσία επισημαίνονται τα οικονομικά οφέλη που και η Τουρκία θα εξασφαλίσει με μια «λύση» του Κυπριακού, τα νέα περιθώρια συνεργασίας που θα ανοιχτούν και στις σχέσεις Λευκωσίας - Αγκυρας.
Την περασμένη Τρίτη, η τουρκική «Χουριέτ» φιλοξένησε στην ιστοσελίδα της αναλυτικό δημοσίευμα με δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΟΕΒ, εξηγώντας ότι «οι πολιτικές, περιφερειακές και οικονομικές παράμετροι αν τοποθετηθούν μαζί δημιουργούν μια συνέργεια που μας φέρνει πραγματικά κοντά σε λύση αυτή τη φορά». Ο ίδιος τόνισε πως «ως επιχειρηματίες, πρέπει να εργαστούμε καταλυτικά στην κατεύθυνση μιας λύσης» και έκανε λόγο για «κουραστική κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί με τη μη «λύση» του Κυπριακού, παρά τις πολύχρονες διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της «Χουριέτ», ο επικεφαλής της ΟΕΒ, «επιπλέον, πρόσθεσε, ότι η αναταραχή στην περιοχή όπως και τα πιθανά ευρήματα αερίου ήταν περιφερειακοί παράγοντες που έδωσαν ώθηση (στις επαφές που γίνονται) για ένα επανενωμένο νησί... Ο Μιχαηλίδης θεωρεί ότι αυτοί οι παράγοντες, όπως και η επιθυμία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν κάνει την Τουρκία να επιθυμεί περισσότερο από πριν να εργαστεί για επανένωση. Ενα επανενωμένο νησί θα ευνοήσει και την Τουρκία με την προϋπόθεση ότι η λύση θα είναι λειτουργική, είπε ο Μιχαηλίδης».
Εμπειρία από ανοικοδόμηση «εμπόλεμων περιοχών»
Στην εκδήλωση, όπου ανακοινώθηκε η συγκρότηση του «Κυπριακού Επιχειρηματικού Φόρουμ», παραβρέθηκε και ο Ταρκάν Καντόογλου, πρόεδρος της TURKONFED (Τurkish Entreprise and Business Confederation), της εργοδοτικής συνομοσπονδίας που δημιουργήθηκε στην Τουρκία το 2014 και (σύμφωνα τουλάχιστον με την ιστοσελίδα του) συσπειρώνει περίπου 180 εργοδοτικές ενώσεις, από κλάδους όπως Κατασκευές, Αυτοκινητοβιομηχανία, Χημικά, Μεταφορές.
Ο Καντόογλου τόνισε ότι η τουρκική επιχειρηματική κοινότητα στηρίζει την «ειρηνευτική διαδικασία» στην Κύπρο και μάλιστα έσπευσε να δηλώσει ότι το τουρκικό κεφάλαιο είναι διαθέσιμο να μοιραστεί την «εμπειρία» του από την προώθηση οικονομικών σχεδίων σε «εμπόλεμες ζώνες» («conflict driven zones»).
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, λοιπόν, ο επικεφαλής της TURKONFED επικαλέστηκε τη συμμετοχή της οργάνωσής του στην πρωτοβουλία «Επιχειρήσεις για την ειρήνη» («Business for peace» initiative), που αναπτύσσεται με ευθύνη του ίδιου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της «ανοικοδόμησης» περιοχών που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές μετά από ένοπλες αναμετρήσεις.
Σ' αυτό το πλαίσιο, έγινε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «BORGiP» («Interregional Joint enterprise project» - «Δια-περιφερειακό Κοινό Επιχειρηματικό Σχέδιο») που έχει καταρτιστεί για να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους στην Τουρκία. «Στόχος μας με το BORGiP είναι να προσελκύσουμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις εμπόλεμες ζώνες. Προσπαθούμε να ενώσουμε επιχειρηματίες από Ανατολή και Δύση και να γίνουμε καταλύτης για μια νέα συνεργασία», υπογράμμισε ο Καντόογλου, που ανακοίνωσε μάλιστα ότι η TURKONFED αποφάσισε να ετοιμάσει αντίστοιχο σχέδιο και για να θεσπιστεί πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Να λοιπόν ένας καλός λόγος για το κεφάλαιο να δηλώσει ανοιχτά και την επιθυμία του και τη βιασύνη του για «να έρθει η ειρήνη» ή «να βρεθεί λύση» σε χρόνια προβλήματα: Η μυρωδιά του ζεστού κέρδους και τα περιθώρια που ανοίγει για την κερδοφορία του η «ανοικοδόμηση»...
Τέλος, ας καταγραφεί και το εξής: Εκπρόσωποι της TUSIAD (της σημαντικότερης ένωσης βιομηχάνων και επιχειρηματιών στην Τουρκία) έχουν ήδη προτείνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, να βραβευτούν με το Νόμπελ Ειρήνης εφόσον βρεθεί «λύση» στο Κυπριακό, εξηγώντας: «Η περιοχή φλέγεται. Αυτή (σ.σ. η Κύπρος) είναι η μόνη πιθανή πηγή καλών νέων...».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget