Θεσσαλονίκη: Στα όρια η λειτουργία των νοσοκομείων - Παρέμβαση του ΠΑΜΕ σε σύσκεψη για την Υγεία

Πίσω από φράσεις του τύπου «αυτή την περίοδο δεν διάγουμε μέρες κανονικότητας», «αυτό που ζούμε είναι σκληρή σύγκρουση με την ευρωκρατία», «η πυροσβεστική δυνατότητα του Υπουργείου είναι πάρα πολύ περιορισμένη», ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος, επιχείρησε να δικαιολογήσει την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας, που κινείται σταθερά στη ρότα του «πρώτα οι δανειστές και η ανάπτυξη των κερδών», στη ρότα των επιλογών της ΕΕ για εμπορευματοποίηση της υγείας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, για την κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας στην Κεντρική Μακεδονίας, ο Υπουργός ΥγείαςΠαναγιώτης Κουρουπλής και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος, ανέφεραν ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας όμως ζήτησαν πίστωση χρόνου για να επιτευχθεί.
Επίσης παραδέχθηκαν ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και ότι με τις 4.500 προσλήψεις που έχουν εξαγγείλει μετά βίας μπορούν να καλυφθούν κάποιες επείγουσες ανάγκες, ότι με τους υπάρχοντες προϋπολογισμούς τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν το πολύ μέχρι το τέλος καλοκαιριού και ότι απαιτείται αναμόρφωση του προϋπολογισμού από το 1,3 δις στα 1,8 δις, όμως αυτό βρίσκεται υπό την αίρεση των «δανειστών». Αποκάλυψαν ότι με πρόσχημα τις καθυστερήσεις στη διαδικασία μόνιμου προσωπικού θα διατηρήσουν και θα επεκτείνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Α. Ξάνθος «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα θεσμικά εργαλεία, ακόμα κι αν είναι ελαστικές θέσεις εργασίας». Και σ' αυτή τους την πολιτική είπαν πως «χρειάζεται να βάλουμε όλοι πλάτη».
Κατά τα άλλα ο Π. Κουρουπλής ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο θα εξετάσει την ίδρυση Παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του υπουργείου Αμυνας, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και προανήγγειλε, μέσα στον Μάιο, σύσκεψη, για τα θέματα των Παιδιατρικών Κλινικών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης.
Στα όρια η λειτουργία νοσοκομείων, ΚΥ, ΠΕΔΥ
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και μίλησαν διοικητές νοσοκομείων, εκπρόσωποι εργαζομένων σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, Δήμαρχοι και βουλευτές. Με ιδιαίτερη οξύτητα τέθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από την δραματική έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων αλλά και την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Ανάγκη αύξησης των κλινών κατά τουλάχιστον 10, στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, τη μοναδική που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα και η οποία διαθέτει 8 κλίνες, από τις οποίες διαθέσιμες είναι οι 5. Η ανάγκη ενεργοποίησης της ΜΕΘ του νοσοκομείου Κατερίνης, που στήθηκε το 2010 με 12 κλίνες αλλά δεν λειτούργησε ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης παραμένουν ανενεργές 25 χειρουργικές αίθουσες στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και των προϋπολογισμών τωνφαρμακείων. Πχ, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το κόστος των αντιρετροϊκών φαρμάκων καλύπτει το 70% του προϋπολογισμού του φαρμακείου και περίπου το 30% του συνολικού προϋπολογισμού του νοσοκομείου.
Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν με το μηχανολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων. Πχ, στα όρια λειτουργίας τους λόγω παλαιότητας βρίσκονται οι Αξονικοί τομογράφοι σε «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ, ενώ δεν διαθέτουν αξονικό τα νοσοκομεία Εδεσσας, Γιαννιτσών, κ.α.
Επιπλέον στο «Παπανικολάου» απαιτείται η αγορά ενός μηχανήματος ώστε να γίνεται επιτόπου η εξέταση των δειγμάτων για τη διάγνωση της φυματίωσης και να μη στέλνονται στην Αθήνα. Επίσης η δημιουργία ειδικών θαλάμων για τη νοσηλεία ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση.
Η εκπρόσωπος των καρκινοπαθών αναφέρθηκε στη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα και στις εξετάσεις καθώς και στις καθυστερήσεις στα χειρουργεία, τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες, λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Παρουσιάστηκαν επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς στις υποστελεχωμένες Μονάδες Τενχητού Νεφρού, οι μεταμοσχευμένοι, οι αιμορροφιλικοί καθώς και τα άτομα με αναπηρίες.
Από τους εκπροσώπους των εργαζομένων καταγγέλθηκε ότι «βρισκόμαστε σε επιδημία κλεισίματος κλινικών λόγω έλλειψης προσωπικού», το ΠΕΔΥ βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας με τους λιγοστούς γιατρούς (500 σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη) να προσπαθούν να καλύψουν έναν μεγάλο όγκο ασθενών. Ελλείψεις σε προσωπικό υπάρχουν και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (πχ. Σέρρες, χωρίς φαρμακοποιό).
Παρέμβαση του ΠΑΜΕ
Οργανωμένη παρέμβαση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Άνοιξε πανό, μοίρασε προκήρυξη και δύο εκλεγμένοι συνδικαλιστές του τοποθετήθηκαν από το βήμα.
Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο «Θεαγένειο» νοσοκομείο, αναφέρθηκαν στην κατάσταση στις δομές υγείας, την απώλεια 500 κλινών με το κλείσιμο τριών νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, την απίστευτη εντατικοποίηση που επικρατεί σε όλους τους χώρους, λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και τι επιπτώσεις στους ασθενείς. Σημείωσαν ότι αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση στη δημόσια υγεία - πρόνοια για ασθενείς και εργαζόμενους, δεν μπορεί να αναστραφεί, όσο δεν θίγεται και δεν καταργείται η επιχειρηματική δράση, όσο η χώρα είναι προσδεδεμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιεί τις στρατηγικές τις επιλογές.
Κατήγγειλαν ότι η θέση της κυβέρνησης πως το ΕΣΑΝ αποτελεί πολύτιμο εργαλείο σηματοδοτεί ότι η παράδοση υπηρεσιών των νοσοκομείων στους ιδιώτες θα συνεχιστεί και ανέφεραν ότι μετά την καθαριότητα, τη σίτιση, κ.α., φαίνεται ότι σειρά θα πάρουν τα μικροβιολογικά και τα ακτινολογικά εργαστήρια.
Ξεκαθάρισαν ότι το ΠΑΜΕ παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγείας για όλους με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας και απαίτησαν να καταργηθούν όλοι οι εφαρμοστικοί μνημονιακοί νόμοι στην υγεία, στην πρόνοια και στο φάρμακο και να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού, να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget