ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Επίσημη έναρξη των αντιλαϊκών παζαριών για το τρίτο μνημόνιο

Η μεθόδευση και το χρονοδιάγραμμα των νέων χτυπημάτων σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο αντιλαϊκό μενού
Ξεκίνησαν και επισήμως από χτες τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην Ελλάδα, για την τελική διαμόρφωση του τρίτου μνημονίου και της νέας, 3ετούς δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το ΔΝΤ.
Την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα επιβεβαίωσαν τόσο η Κομισιόν όσο και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ τις επόμενες μέρες (το αργότερο μέχρι την Πέμπτη σύμφωνα με την Κομισιόν) αναμένονται και οι «επικεφαλής διαπραγματευτές» των «θεσμών» της τρόικας ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, στους οποίους προστίθεται πλέον και ο ESM.
Οι «εκκρεμότητες» και η «ενίσχυση» των αντιλαϊκών δεσμεύσεων
«Οπως ξέρετε, ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο σήμερα (σ.σ. χτες), θα συνεχιστούν με πολύ μεγαλύτερη ένταση αύριο (σ.σ. σήμερα) (...) Εμείς θα υπηρετήσουμε κατά γράμμα και τη συμφωνία του Eurogroup και τη συμφωνία του Summit (σ.σ. της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης)», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει «κατά γράμμα» τις αντιλαϊκές συμφωνίες της με τους «εταίρους» της.
Σε σχέση με το περιεχόμενο της πρώτης φάσης των παζαριών, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι «θα λειτουργούν παράλληλα αρκετές ομάδες εργασίας που θα αφορούν τα δημοσιονομικά, το συνταξιοδοτικό, ταεργασιακά, τις αγορές προϊόντων, κ.λπ.». Τα παραπάνω πεδία αποτελούν, βέβαια, ακριβώς τους «τομείς» εκείνους στους οποίους η Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιούλη εντόπιζε ότι θα πρέπει «να ενισχυθούν σε σημαντικό βαθμό» οι αντιλαϊκές προτάσεις που κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με το αίτημά της για το νέο 3ετές δάνειο. Στην ίδια απόφαση μάλιστα τονιζόταν ότι η «ενίσχυση» των αντιλαϊκών προτάσεων της συγκυβέρνησης θα πρέπει να γίνει «με ικανοποιητικό και σαφές χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση και εφαρμογή νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών κριτηρίων, των οροσήμων και των ποσοτικών κριτηρίων, ώστε να είναι σαφής η κατεύθυνση των πολιτικών μεσοπρόθεσμα».
Στις «εκκρεμότητες» εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οιδεσμεύσεις της συγκυβέρνησης για πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019, σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 για όλους έως το 2022, αύξηση του «πέναλτι» για «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις κατά 10%, εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις ή «ισοδύναμου» μέτρου, απογείωση της φορολογίας των αγροτών στο 26%, κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στο αγροτικό πετρέλαιο, κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. Αντίστοιχα, με βάση την Απόφαση της 12ης Ιούλη η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί, ανάμεσα σε άλλα, για επιπλέον «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό» και στην «αγορά προϊόντων» με βάση όλες τις αντιλαϊκές συστάσεις που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, «αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό» των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με τις περιβόητες «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ.
Πέρα από τα παραπάνω, στην ατζέντα της αντιλαϊκής αξιολόγησης που ξεκίνησε και επισήμως στην Αθήνα, θα βρεθούν επίσης τα στοιχεία που αφορούν την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, ο εντοπισμός του δημοσιονομικού κενού (που μεταφράζεται σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί), τα εμφανιζόμενα ελλείμματα, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, κ.ά., καθώς και ο καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, με πρώτο στάδιο την αξιολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού τους (με φόντο την απογείωση των «κόκκινων» δανείων), ενόψει των νέων «διαγνωστικών ελέγχων» (stress test) που θα ακολουθήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παζάρια για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των συμφωνημένων αντιλαϊκών μέτρων
Πέρα από το γνωστό αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι για το με ποιους από την κυβέρνηση και πού ακριβώς θα συναντώνται τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (με τα κυβερνητικά στελέχη πάντως να ρίχνουν τους τόνους, με αναφορές του τύπου «σημασία δεν έχει πού θα συναντιόμαστε, αλλά τι θα τους πούμε»), ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται για τον τρόπο μεθόδευσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αντιλαϊκών δεσμεύσεων της κυβέρνησης στη βάση των αναλυτικών προαπαιτούμενων που συνόδευαν το αίτημά της προς τον ESM για το νέο δάνειο, αλλά και της παραπάνω απόφασης της Συνόδου Κορυφής.
Σε αυτό το πλαίσιο, κρύβοντας τις παραπάνω αντιλαϊκές δεσμεύσεις και επιχειρώντας να διατηρήσουν το προπαγανδιστικό επιχείρημα της κυβέρνησης, που και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επανέλαβε χτες μιλώντας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, περί «περιθωρίων στη διαπραγμάτευση» για «περισσότερο βιώσιμη συμφωνία», με «σταδιακή εφαρμογή μέτρων» και εύρεση «ισοδύναμων», κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιέσεις ένα τρίτο πακέτο «προαπαιτούμενων» μέτρων πριν το «κλείδωμα» του νέου μνημονίου, σημείωναν ότι«ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (12/07/2015), ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων».
Την ίδια ώρα, βέβαια, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σε χτεσινές της δηλώσεις, παρότι ανέφερε ότι οι «μεταρρυθμίσεις» (τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα») που ήταν αναγκαίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και με συνολικά ικανοποιητικό τρόπο, βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, πρόσθεσε ότι«περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα χρειαστούν, προκειμένου γίνει δυνατή η πρώτη εκταμίευση».
Σε κάθε περίπτωση, καθώς είναι πολύ πιθανό η συμφωνία για το νέο μνημόνιο να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία αποπληρωμής ποσού ύψους περίπου 3,4 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, στο τραπέζι παραμένει τοενδεχόμενο για ένα δεύτερο δάνειο - «γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), το οποίο φυσικά θα προϋποθέτει την εφαρμογή νέων προαπαιτούμενων μέτρων.
Ενημέρωσαν τις ΗΠΑ...
Η εξέλιξη και η έκβαση των αντιλαϊκών παζαριών, βέβαια, είναι σαφές ότι θα συναρτάται άμεσα με την εξέλιξη των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Χαρακτηριστικό της... «ανεξάρτητης» και «περήφανης» διαπραγμάτευσης που κάνει η συγκυβέρνηση για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, είναι το γεγονός ότι μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε με την επιτετραμμένη τηςπρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Σούζαν Λόρενς. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός της συγκυβέρνησηςενημέρωσε την Αμερικανίδα αξιωματούχο «για τα διαδικαστικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης καθώς και για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης»...
Την ίδια ώρα, η γερμανική πλευρά εμφανίζεται «συγκρατημένη» σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο μνημόνιο έως τις 20 Αυγούστου: «Το σημαντικό είναι να γίνουν προσεκτικές διαπραγματεύσεις. Οσο για το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθούν, αυτό θα δείξει», ανέφερε χτες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με το εάν ένα «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους θα επιτρεπόταν από τους κανόνες της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι για τη γερμανική κυβέρνηση αυτό που ισχύει είναι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιούλη (σ.σ. στην οποία αναφέρεται ότι «δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους»).
Εκθεση ΔΝΤ... όπως Απόφαση Συνόδου Κορυφής Ευρωζώνης
Χαρακτηριστικές, άλλωστε, είναι και οι «συστάσεις» του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεσή του για την Ευρωζώνη που δημοσιοποίησε χτες και οι οποίες ουσιαστικά ταυτίζονται με την αντιλαϊκή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προσδιορίζει ως προτεραιότητες τη«βελτίωση της ελαστικότητας της αγοράς εργασίας», την«ανάπτυξη του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών» και τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», ενώ στις «συστάσεις» του, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι πρέπει:
-- «Να μην ακυρωθεί καμία από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, ο οποίος εξακολουθεί σήμερα να είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ στη βάση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ».
-- «Να διατηρηθεί ο μικρότερος από τον κατώτατο μισθός(σ.σ. για τους νέους κάτω των 25 ετών)» με το πρόσχημα ότι «η νεανική ανεργία του 26% είναι η υψηλότερη στην ΕΕ».
-- «Να υιοθετηθούν νομοθετικές αλλαγές ευθυγράμμισης του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και τις εργατικές κινητοποιήσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ».
-- «Να συνεχιστεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, να εφαρμοστούν οι εκκρεμούσες υποδείξεις του ΟΟΣΑ».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βασικό προαπαιτούμενο του κεφαλαίου η χρεοκοπία του λαού
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Βασικό προαπαιτούμενο για κάθε σχέδιο ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, είτε αυτό είναι το "σχέδιο Α" της κυβέρνησης, είτε αυτό είναι το λεγόμενο "σχέδιο Β" των πρώην υπουργών της, είναι η χρεοκοπία του λαού, η οποία μπορεί να αποτραπεί μόνο αν ο ίδιος ο λαός αντιτάξει το δικό του σχέδιο ρήξης και σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget