Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής (VIDEO

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφτηκε σήμερα τοΣυντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ). Τον Δημήτρη Κουτσούμπα υποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός για την Προστασία του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Παπαγεωργίου. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ξεναγήθηκε στο Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών.
Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση εδώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ιδιαίτερα για αυτή την περίοδο που είναι μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιών και υπάρχει μεγάλη έξαρση.
Εκφράσαμε τις θέσεις και τις απόψεις του ΚΚΕ σχετικά με το πρόβλημα των πυρκαγιών, της δασοπροστασίας και γενικότερα της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και της λαϊκής περιουσίας απ’ όλους αυτούς τους κινδύνους. Θεωρούμε ότι όλα αυτά χρειάζονται ενιαία αντιμετώπιση. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη κυρίως και όχι στην καταστολή, κάτι που γίνεται μέχρι σήμερα. Δηλαδή, την ώρα που προκύπτει το πρόβλημα, πώς θα δράσεις για να το αποτρέψεις και να σβήσεις τη φωτιά και για να μην κινδυνέψει η περιουσία του λαού, η ζωή των συνανθρώπων μας.
Ταυτόχρονα, χρειάζεται να ενισχυθεί η κρατική χρηματοδότηση, γιατί υπάρχει συνεχής υποχρηματοδότηση όλα αυτά τα χρόνια, από το 2000 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν. Υπάρχει πρόβλημα με το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που ενώ δίνουν τα πάντα, την ίδια τους τη ζωή για την κατάσβεση των πυρκαγιών και για να σώσουν τους συνανθρώπους μας και τις περιουσίες τους, την ίδια στιγμή έχουν σοβαρά εργασιακά προβλήματα.
Οι συνθήκες είναι -όπως τις ξέρουμε όλοι- απαράδεκτες. Υπάρχει πρόβλημα απληρωσιάς, υπάρχει πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας, υπάρχει πρόβλημα -το κύριο- έλλειψης προσωπικού. Χρειάζεται άμεση στελέχωση και ενίσχυση. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η τριχοτόμηση σε μόνιμους, σε πενταετούς θητείας ή σε έκτακτους, οι οποίοι θα πρέπει να ενιαιοποιηθούν. Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό εκπαιδευμένο, που να μπορεί να βοηθάει και θα πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν όλα τα μέτρα, όπως είναι η συντήρηση των οχημάτων, οι στολές του προσωπικού, γιατί ακριβώς θέτουν, οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί, το ανθρώπινο δυναμικό, σε κίνδυνο τη ζωή τους κατά τη διενέργεια του καθήκοντός τους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός και για την εκπαίδευση του πληθυσμού.
Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συρρικνωθούν, δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια πρόβλεψη ή σκέψη, αλλά δεν θα πρέπει ούτε στο μέλλον να υπάρξει συρρίκνωση των πυροσβεστικών σταθμών ή συγχώνευσή τους ή κατάργησή τους, ούτε μπορεί να ανατίθενται όλα μελλοντικά στον εθελοντισμό, μέσα από τους δήμους και με τη συμμετοχή των πολιτών. Βεβαίως χρειάζεται και η συμμετοχή των εργαζομένων, των πολιτών, των δήμων σε εθελοντική βάση, όμως δεν μπορεί να είναι το κύριο αυτή τη στιγμή.
Είναι δηλαδή ένα πλέγμα ζητημάτων, αιτημάτων, τα οποία εμείς διεκδικούμε. Υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε από τη θέση του κόμματος της αντιπολίτευσης, όπως είναι το ΚΚΕ, στη Βουλή και προς τον υπουργό και προς τα αρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να επιλυθούν ζητήματα το επόμενο διάστημα, να προβάλλουμε τις θέσεις μας και βέβαια στη διάθεση είναι όλες οι Κομματικές Οργανώσεις, τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι του ΚΚΕ, όταν προκύπτει πρόβλημα, με την εθελοντική δράση τους να βοηθούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, την προστασία της περιουσίας και της ζωής των συμπολιτών μας». 
Δηλώσεις Γιάννη Πανούση και Τάσου Μαυρόπουλου
Σε δήλωση του μετά την συνάντηση ο Γιάννης Πανούσης, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην κινητοποίηση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατά την πρόσφατη πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας. (Δείτε εδώ βίντεο με τη δήλωση) 
Από την πλευρά του ο Τάσος Μαυρόπουλος, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, υποστήριξε ότι πρέπει να μπουν οι βάσεις για την αναδιοργάνωση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. (Δείτε εδώ βίντεο με τη δήλωση) 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget