Συμβιβασμούς αναζητά η Βρετανία για «στενότερες μορφές συνεργασίας» με την Ευρωζώνη

Τον γύρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών θα κάνει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών,Τζορτζ Όσμπορν, στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης της Βρετανίας στην ΕΕ, ξεκινώντας την περασμένη Κυριακή από το Παρίσι.
Η Βρετανία ζητά επανεξέταση και αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ που την αφορούν, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις σοβαρές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα, πυροδοτούνται και εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας με ορίζοντα το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ που θα διεξαχθεί τον Ιούνη του 2016 και το οποίο είναι απόρροια των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μερίδες της βρετανικής αστικής τάξης που επιθυμούν ή όχι την παραμονή της χώρας στην λυκοσυμμαχία.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Τζ. Όσμπορν κατά την δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στο Παρίσι που ανέφερε ότι «αν εξεταστούν στενότερες μορφές συνεργασίας στην Ευρωζώνη τότε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευτούν επαρκώς και τα συμφέροντα των χωρών που δεν βρίσκονται στην Ευρωζώνη, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου». 
Ωστόσο, η οποιαδήποτε αλλαγή επί των συνθηκών προϋποθέτει χρονοβόρες διαπραγματεύσεις σε έδαφος αβεβαιότητας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να έχουν καταλήξει στα χρονικά όρια που θέτει η βρετανική κυβέρνηση. Έτσι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερονπροσανατολίζεται σε έναν συμβιβασμό με αντάλλαγμα υποσχέσεις για τροποποίηση των συνθηκών στο μέλλον.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Τζ. Όσμπορν ανέφερε ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας, υπενθυμίζοντας τον όγκο των εξαγωγών της χώρας αυτής προς την Ευρωζώνη. «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κοινό νόμισμα και η κοινή αγορά είναι συμβατά μεταξύ τους και ότι μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα», δήλωσε δίνοντας και το περιεχόμενο του συμβιβασμού που επιδιώκει η κυβέρνησή του.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget