Τουρκία: Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η καταστολή

Νέες αεροπορικές επιθέσεις σε στρατόπεδα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός στο Ιράκ, ενώ παράλληλα συνεχίζει τα πλήγματα εναντίων θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) μέσα στο έδαφος της Συρίας.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας περιπλέκουν επικίνδυνα την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και επιβεβαιώνουν την όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Το ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τρίτη μετά από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης που έκανε επίκληση του άρθρου 4 της της ιδρυτικής Συνθήκης της λυκοσυμμαχίας. Βάσει του Άρθρου 4, κάθε κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει σύγκληση του ΝΑΤΟ για «διαβουλεύσεις» όταν θεωρεί πως υφίσταται απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία ή την ασφάλειά του.
Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι η Τουρκία ζήτησε αυτή τη συνάντηση «δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης μετά τις ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών και προκειμένου να ενημερώσει τους Συμμάχους της για τα μέτρα που θα λάβει». Προσθέτει ότι «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία».
Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αυτοκινητοπομπής της χωροφυλακής στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ που έγινε το βράδυ του Σαββάτου. Από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τέσσερις τραυματίστηκαν. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν έχει προειδοποιήσει ότι «η εκεχειρία δεν έχει πλέον νόημα» μετά τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού.
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το PKK, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε (χωρίς να είναι ιδιαίτερα πειστικός) ότι δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στις αεροπορικές επιδρομές εναντίων των Κούρδων και «στις πρόσφατες συνεννοήσεις για την εντατικοποίηση της αμερικανο-τουρκικής συνεργασίας» κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα «Hurriyet» ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία και ότι τα αεροπορικά πλήγματα έχουν σκοπό να υποστηρίξουν την «μετριοπαθή» συριακή αντιπολίτευση που πολεμάει το ΙΚ. Επίσης ανέφερε πως το Κουρδικό κόμμα της Συρίας PYD, που συνδέεται με το PKK, θα μπορούσε «να έχει μία θέση στη νέα Συρία» αν δεν ενοχλεί την Τουρκία, αν διακόψει όλες τις σχέσεις με τη διοίκηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και αν συνεργαστεί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι στόχος είναι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Βόρεια Συρία, στις περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συμβαδίζουν με την καταστολή στο εσωτερικό της Τουρκίας. Σύμφωνα με την «Hurriyet» περισσότερα από 600 άτομα έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας που διεξάγει η αστυνομία και ο στρατός εναντίων του PKK, του ΙΚ αλλά και οργανώσεων όπως η DHKP-C.
Το Σαββατοκύριακο η τουρκική αστυνομία έπνιξε στο αίμα τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές. 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget