ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Εντείνονται οι διεργασίες ενόψει του μνημονίου Τσίπρα

Μαζί με τα παζάρια για την τελική διαμόρφωση
 του μνημονίου Τσίπρα, εντείνονται και οι
εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο αναμάσημα χρεοκοπημένων θέσεων από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε χτες ο Π. Λαφαζάνης
Οσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για το μνημόνιο Τσίπρα, που αναμένεται να συμφωνηθεί προς τα τέλη (18 με 20) Αυγούστου ανάμεσα στη συγκυβέρνηση με τους δανειστές, τόσο εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες βέβαια επιτάχυνε η ψήφιση των δύο κυβερνητικών νομοσχεδίων στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα που καθόρισαν κυβέρνηση και δανειστές, προκειμένου να έρθει το νέο μνημόνιο.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας,μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, ζήτησε επί της ουσίας έκτακτο συνέδριο, τονίζοντας ότι «έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και τη μειοψηφία. Το ζήτημα είναι υπαρκτό. Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες, που να εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Γι' αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό».
Υπεραμύνθηκε του μέχρι τώρα «έργου» της κυβέρνησης, θέτοντας ερωτήματα με τα οποία προσπάθησε να πείσει ότι τελικά για την κυβέρνηση δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Στα «θετικά της διαπραγμάτευσης» παρουσίασε ότι ...άνοιξε η συζήτηση «για απομείωση του χρέους», ενώ, απογειώνοντας την πρόκληση, σημείωσε: «Υπάρχουν περιθώρια στη διαπραγμάτευση, που πρέπει να εξαντληθούν, ώστε η συμφωνία να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη: (εργασιακά, σταδιακή εφαρμογή αγροτικών μέτρων, ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις)». Μάλιστα, τη σφαγή που έχει προσυπογράψει και ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με τα δύο τελευταία νομοσχέδια επιχείρησε να τα παρουσίασε ως ...μέτρα υπέρ του λαού λέγοντας: «Εχει σημασία να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας, και όχι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές, όπως οι προηγούμενες»! Και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς (φοροδιαφυγή, διαφθορά, μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, θεσμικός εκσυγχρονισμός κ.λπ.).
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα εκ νέου, προκειμένου να πάρει και τις αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα επόμενα διαδικαστικά βήματα στις εσωκομματικές διεργασίες.
Στο μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο δημοσιεύματα (π.χ. ΕΘΝΟΣ) ανέφεραν πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με τις οποίες έχει κλειδώσει ημερομηνία για τις εκλογές και αυτή είναι 8 Νοέμβρη.
Ο αντιπρόεδρος, Γ. Δραγασάκης, προανήγγειλε ότι: «Πολλά από τα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία είναι κοινωνικά σκληρά. Ομως, αν χάσουμε και άλλο χρόνο, η εντεινόμενη ύφεση θα μας υποχρεώσει σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, με ή χωρίς μνημόνια» και πρόσθεσε: «Με ποιο κόμμα και με ποιο μοντέλο διακυβέρνησης μπορούμε να υλοποιήσουμε τα παραπάνω και πολλά άλλα; Τα ερωτήματα προς απάντηση είναι πολλά. Και οι απαντήσεις επείγουν».
«Η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ», δήλωσε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών.
Αναμάσημα χρεοκοπημένων θέσεων από τον Π. Λαφαζάνη
Ταυτόχρονα με τις διεργασίες, των οποίων το στίγμα έδωσε η χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η συγκέντρωση που διοργάνωσε η «Αριστερή Πλατφόρμα» στο γήπεδο του Πανελλήνιου στην Κυψέλη, με ομιλητή τον επικεφαλής της πλατφόρμας Π. Λαφαζάνη, τα κομματικά στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος διαφωνούντες και μη έχουν πάρει σβάρνα τα αστικά ΜΜΕ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο Μανώλης Γλέζος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσας, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κατσανέβας, ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου του ΝΑΡ/ ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.
Ο Π. Λαφαζάνης, στην ομιλία του, αντέκρουσε την κριτική ότι υπονομεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «που πάντα στηρίζαμε παρ' όλες τις διαφορές μας», όπως σημείωσε.
Οπως έγινε φανερό από την ομιλία του, ανέλαβε να «ξαναζεστάνει» γνωστές χρεοκοπημένες θέσεις που κατά καιρούς είχε συμπεριλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του όπως π.χ. πέρασμα τραπεζών υπό κρατικό έλεγχο (βλέπε: εθνικοποίηση), διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάτων, πάταξη της φοροδιαφυγής κ.ά. Θέσεις που στηρίζουν το λεγόμενο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δηλαδή την ανάκαμψη εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης διανθισμένης με ριζοσπαστική φρασεολογία. Βεβαίως, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ έφτανε κοντά στην προοπτική ανάληψης της διακυβέρνησης, οι τοποθετήσεις αυτές όλο και ξεκαθάριζαν, αποκαλύπτοντας το πραγματικό τους περιεχόμενο.
Ως διέξοδο για το λαό προέβαλε την προοπτική της «καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής», δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης αλλά με εθνικό νόμισμα. Προς υποστήριξη της θέσης του παρέπεμψε σε μια σειρά διάσημους διεθνώς αστούς οικονομολόγους όπως: ο Πολ Κρούγκμαν, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο Φρέντερικ Λόρντον, ο φίλος του Κώστα Λαπαβίτσα, Χάινερ Φλάσμπεκ και άλλοι που εκφράζουν θέσεις αγγλοσαξονικών τμημάτων του κεφαλαίου και από τις δύο πλευρές του ατλαντικού σε σχέση με την πορεία της Ευρωζώνης. Σενάριο που, εκτός από όσους ανέφερε ο Π. Λαφαζάνης, προκρίνουν και σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου στη χώρα μας, αλλά και κύκλοι της καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αποδείχτηκε και με το πρόσφατο «σχέδιο Σόιμπλε». Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι παρ' όλες τις διακηρύξεις για σύγκρουση με το ευρωενωσιακό κατεστημένο, ο Λαφαζάνης απέφυγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα της αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
«Διαρκές Συνέδριο» ή καμπάνια εγγραφών
Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, σε προχτεσινή του συνέντευξη, αναφερόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «είναι ανάγκη να συζητήσουμε, σε ένα ανοιχτό συνέδριο με τον κόσμο και τον κοινωνικό χώρο που συνέβαλε να φτάσει ως εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το νέο πολιτικό σχέδιο στις συγκεκριμένες συνθήκες. Και από τη στιγμή που θα το συνδιαμορφώσουμε, οφείλουμε και να το υπηρετήσουμε όλοι μαζί». Οπως, μάλιστα, υπογραμμίζει, οι σύνεδροι πρέπει να εκλεγούν από μια ευρεία βάση, ύστερα από μια καμπάνια εγγραφών. «Θέλουμε να συμμετέχουν και να έχουν λόγο οι κοινωνικές δυνάμεις που στήριξαν και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειώνεται πως η αριστερή πλατφόρμα είναι υπέρ του διαρκούς συνεδρίου, δηλαδή να συμμετάσχουν οι σύνεδροι που συμμετείχαν στο προηγούμενο συνέδριο.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget