ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ Ανοίγουν δρόμο για διευκόλυνση πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών

Κανένας εφησυχασμός από τις «εγγυήσεις» που μοιράζουν
στο λαό κυβέρνηση και εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι,
 ενώ ενισχύουν το οπλοστάσιο εναντίον του
Τα όσα ψηφίστηκαν στο δεύτερο πακέτο των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων», σε συνδυασμό με τον περιβόητο «Κώδικα Δεοντολογίας», διαμορφώνουν ένα πλαίσιο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα τραπεζών και μεγάλου κεφαλαίου
Συνθήκες που διευκολύνουν τη συγκέντρωση της ακίνητης περιουσίας σε μεγάλα χαρτοφυλάκια δρομολογεί το δεύτερο πακέτο με τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και το οποίο ψηφίστηκε αυτήν τη βδομάδα στη Βουλή. Μέσα σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις της συγκυβέρνησης, που αφορούν στην ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ για την ανάκαμψη και τη στήριξη των τραπεζών, καθώς και για το ζήτημα της επιτάχυνσης των πλειστηριασμών και μάλιστα με τρόπο που είναι στην κυριολεξία κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου.
Τα ζητήματα αυτά είναι συνδεδεμένα με την πορεία για τη διαμόρφωση του τρίτου στη σειρά μνημονίου και με τη νέα δανειακή σύμβαση που θα το συνοδεύσει, σημαντικό τμήμα της οποίας αναμένεται να αποδοθεί στις ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου να καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες τους. Την ίδια ώρα, τα κάθε είδους «κόκκινα» και άλλα «προβληματικά» δάνεια απογειώνονται σε ολοένα και υψηλότερα ύψη. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι τρέχουσες εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν κατρακυλήσει σε ποσοστό που προσεγγίζει πλέον το 40%, μέσα στην τελευταία εξαετία.
Την ίδια ώρα, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως κανένα πλαίσιο προστασίας απέναντι στους πλειστηριασμούς, ούτε καν για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέχρι το τέλος του 2015 «θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων». Μέχρι τότε, μιλούν για «de facto» προστασία...
Είναι φανερό ότι το πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών, το οποίο θα υποστηριχτεί και από τη νέα δανειακή σύμβαση από την πλευρά της τρόικας, θα προβλέπει και τη μεταφορά «κόκκινων» και άλλων «προβληματικών» δανείων σ' ένα νέο οργανισμό, που θ' αναλάβει τη διαχείρισή τους. Από τη μια πλευρά, οι τράπεζες θα ενισχύσουν τα κεφάλαια με την πώληση των εν λόγω «προβληματικών» δανείων και από την άλλη θ' απαλλαγούν από τα βαρίδια. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, ο νέος οργανισμός που θα αναλάβει τα «προβληματικά» δάνεια των τραπεζών θα είναι το υπό διαμόρφωση Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Διευκολύνουν τους πλειστηριασμούς
Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας περιλαμβάνει διατάξεις στήριξης των τραπεζών κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών, αναβαθμίζοντας τη θέση τους έναντι άλλων, όπως οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλές προς εργαζόμενους κ.ά.
Πλέον το προβάδισμα, έχουν οι τράπεζες που θα μπορούν να «βάλουν στο χέρι» το 65% της τιμής που θα προκύψει κατά τον πλειστηριασμό. Και βέβαια, σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν ανακτήσουν το σύνολο των απαιτήσεων που έχουν απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και από άλλους οφειλέτες, θα συνεχίζουν να διεκδικούν και τα υπόλοιπα ποσά από τους πρώην ιδιοκτήτες.
Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι ως πρώτη τιμή προφοράς για τους πλειστηριασμούς ακινήτων ορίζεται πλέον η εμπορική αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης, αντί της κατά πολύ υψηλότερης αντικειμενικής τιμής, όπως ίσχυε σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο. Είναι φανερό το γεγονός ότι η υψηλή αντικειμενική τιμή θα ήταν εμπόδιο για την «επιτυχή» έκβαση του πλειστηριασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νόμος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διευκολύνει τις τράπεζες, όπως επίσης και τα ενδιαφερόμενα «αρπακτικά» των πλειστηριασμών.
Επιπλέον, σε περίπτωση που το ακίνητο ήταν νοικιασμένο σε επιχείρηση, ο «νικητής» του πλειστηριασμού έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση, γεγονός που έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το «επενδυτικό» ενδιαφέρον για τους πλειστηριασμούς.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ήταν υπό διαβούλευση ανάμεσα στην προηγούμενη συγκυβέρνηση και τα κλιμάκια της τρόικας, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης, η οποία ανολοκλήρωτη... Η προηγούμενη συγκυβέρνηση συζητούσε τη διενέργεια πλειστηριασμών στα 2/3 επί της αντικειμενικής τιμής. Είναι φανερό το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιούλη, προχώρησε ακόμη παραπέρα, ολοκληρώνοντας τη συμφωνία, επί του συγκεκριμένου νέου αντιλαϊκού μέτρου.
Παράλληλα, ήδη από το 2014, ως ενισχυτικό μέτρο στη διαδικασία συγκέντρωσης ακίνητης περιουσίας, μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων από το 10% στο 3%. Να σημειωθεί ότι η μείωση δεν αφορά στις μεταβιβάσεις που γίνονται από «χαριστική αιτία», όπως γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι στις σημερινές συνθήκες οι μεγάλοι ευνοημένοι θα είναι οι τράπεζες και τα επιχειρηματικά σχήματα που ετοιμάζονται να αποσπάσουν μαζικά τις προς μεταβίβαση εκτάσεις και διαμερίσματα. Αν σ' αυτό συμπληρωθεί και η δυνατότητα του κράτους για κατασχέσεις λόγω οφειλών στην εφορία, τότε συμπληρώνεται το σφαγιαστικό παζλ σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που απέκτησαν με χίλια βάσανα ένα κεραμίδι...
Η «δεοντολογία» των τραπεζών
Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έληξε στο τέλος του Δεκέμβρη του 2014 χωρίς να ανανεωθεί, όπως υποστήριζε ότι θα κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σ' αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαία η πρόσφατη ανακοίνωση από την «Ελληνική Ενωση Τραπεζών», σύμφωνα με την οποία, «οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4224/2013)»...
Κι αυτό γιατί είναι φανερό ότι σε περίπτωση μαζικών πλειστηριασμών, οι τράπεζες δε θα μπορούσαν να βρουν αγοραστές που θα κατέβαλλαν το ύψος της αρχικής υποθήκης και του δανείου, ενώ επίσης θα έπεφταν ακόμη περισσότερο οι εμπορικές τιμές, σε μια εξέλιξη που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη διόγκωση τις επισφάλειες των τραπεζών και στη συνέχεια σε πρόσθετες «κεφαλαιακές ανάγκες».
Τέτοια ζητήματα έρχεται να «λύσει» ο λεγόμενος «Κώδικας Δεοντολογίας» των τραπεζών, ο οποίος καταλήχτηκε επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θεσπίζει τις «γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη». Στην πραγματικότητα, συμπληρώνεται το νομοθετικό οπλοστάσιο, ακόμη και με την παραχώρηση του ακινήτου στην τράπεζα και τη διαμονή σε αυτό με την πληρωμή ενοικίου!

Επιπλέον, ασφυκτικές προθεσμίες, το πολύ μέχρι 60 μέρες, προβλέπονται για τη συμμόρφωση των πελατών με τον Κώδικα των τραπεζών. Σε περίπτωση καθυστέρησης πάνω από 90 μέρεςκινούνται οι διαδικασίες για την αποστολή «προειδοποιητικής επιστολής», όπου αναφέρονται οι «συνέπειες του χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμου»...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget