Ε.Ε.: «Πόδι» στη Βόρεια Αφρική με πρόσχημα το Μεταναστευτικό

Την ενίσχυση των μέτρων καταστολής για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών απ' την Αφρική, αλλά και την αξιοποίησή τους προκειμένου η ΕΕ να «πατήσει πόδι» στην περιοχή, όπου διακυβεύονται κρίσιμα συμφέροντα των μονοπωλίων της, επιβεβαίωσε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής χτες στη Μάλτα.
Στην κοινή Δήλωση του πρώτου μέρους των εργασιών που αφορούσε στο συγκεκριμένο θέμα - οι απογευματινές εργασίες αφορούσαν το «κυρίως μενού» της «νέας γεωπολιτικής κατάστασης» που διαμορφώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και τον αντίκτυπό τους στη συνοχή της ΕΕ - σημειώνεται η ανάγκη διασφάλισης αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, με λήψη πρόσθετων μέτρων, αυτή τη φορά επικεντρωμένα στην Κεντρική Μεσόγειο και τη Λιβύη.
Η Δήλωση θέτει ως προτεραιότητα μια σειρά δράσεων που προϋποθέτουν την ενεργή παρουσία των μηχανισμών καταστολής της ΕΕ στη Βόρεια Αφρική, όπως την εκπαίδευση, εξοπλισμό και υποστήριξη της Λιβυκής Ακτοφυλακής, την ανάπτυξη συμπληρωματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης από την ΕΕ, με αφετηρία όσα ήδη ξεδιπλώνονται στο πλαίσιο της επιχείρησης SOPHIA, την αυξημένη παρουσία και ενίσχυση της επιχειρησιακής δράσης μηχανισμών όπως η Europol, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, με αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ, την ενίσχυση των μέτρων εγκλωβισμού μεταναστών σε τοπικές κοινότητες της περιοχής και των προγραμμάτων «οικειοθελούς επιστροφής», την παρακολούθηση των εναλλακτικών διαδρομών και της πιθανής εκτροπής των δραστηριοτήτων των διακινητών. Οι στόχοι αυτοί μάλιστα θα υποστηριχτούν από τους απαραίτητους πόρους, από την επίσημη «αναπτυξιακή βοήθεια» της ΕΕ προς την Αφρική, που ανέρχεται σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ για την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο και άλλους πόρους.
Με το βλέμμα στη Ρωσία
Τα όσα αποφασίστηκαν είναι αποκαλυπτικά για το πώς η ΕΕ επιχειρεί να αξιοποιήσει το ζήτημα του Προσφυγικού, που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έχουν προκαλέσει, για να πατήσει ακόμα πιο γερά «πόδι» στη Λιβύη αλλά και συνολικά στη Β. Αφρική, όπου τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων συγκρούονται με αυτά άλλων καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Χαρακτηριστικά ως προς αυτό είναι και τα όσα δήλωσε διπλωματική πηγή στο Sputnik, που σημείωνε χτες ότι «οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την επέκταση των συμφερόντων της Μόσχας στη Λιβύη (...) στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στην ΕΕ», επεσήμανε η πηγή.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, που δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με έδρα την Τρίπολη, διορίζοντας στρατιωτικούς κυβερνήτες και επεκτείνοντας τον έλεγχό του στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στα ανατολικά της Λιβύης, είχε πρόσφατα επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, ενώ τον περασμένο Νοέμβρη συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
«Απαισιόδοξος» ο Αλ. Τσίπρας
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προσπαθούσε να αξιοποιήσει τις ενδοαστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ για να προωθήσει τους στόχους της αστικής τάξης, ξανασερβίροντας στο λαό το παραμύθι της «καλής» και της «κακής» ΕΕ, ανάλογα με το μείγμα διαχείρισης που επιλέγεται κάθε φορά. Εχοντας προηγηθεί οι συναντήσεις του με Μέρκελ και Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν η ΕΕ «συνεχίσει στην ίδια πορεία, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα», καθώς «δεν μπορεί να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις απ' όσες μπορεί να καταναλώσει, να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη ως έννοια και ως όραμα».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπέδειξε τη Σύνοδο της Ρώμης σαν μια ευκαιρία «επαναπροσδιορισμού» της ΕΕ, συγκαλύπτοντας ότι η ταξική της φύση δεν αλλάζει, και ζήτησε αλλαγή πορείας, δηλαδή αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης προκειμένου να στηριχτεί πιο αποφασιστικά η ανάκαμψη του κεφαλαίου στην Ελλάδα και άλλα κράτη της ΕΕ. Διαφορετικά, πρόσθεσε, «αν η ΕΕ δεν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής ατζέντας και πορείας, μπορεί να βρεθεί μπροστά σε πολύ κρίσιμα διλήμματα το επόμενο διάστημα». Ωστόσο, όπως είπε, «δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι παρατηρείται τελευταία αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και ότι πρόκειται για «δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά», μίλησε για Ελλάδα «αποφασισμένη» να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα «στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου». Απεφάνθη δε ότι «γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν στο Αιγαίο», την ίδια ώρα που το «γκριζάρισμα» προχωράει κανονικά εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου, ενώ επανέλαβε τα γνωστά ψέματα ότι οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις διασφαλίζουν τάχα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget