ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Φοιτητικοί Σύλλογοι που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ

Στις 13 Μάη θα διεξαχθούν οι φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ δίνουν τη μάχη, μαζί με χιλιάδες αγωνιστές, για να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, να πολλαπλασιαστούν οι φοιτητές που θα πάρουν πάνω τους την υπόθεση ζωντανέματος και οργάνωσης της πάλης στους συλλόγους τους, θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο.
Η ίδια η πραγματικότητα πρέπει να γίνει κριτήριο στάσης και ψήφου για κάθε νέο. Και πλέον υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέλαβε τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής από την προηγούμενη:
-- Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πετσόκοψε τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων κατά 50% και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλώνει ότι «δεν υπάρχει φράγκο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ». Στην πράξη έχουν καταργήσει την κρατική χρηματοδότηση στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Την ίδια ώρα, η νέα συγκυβέρνηση χαρίζει 500 εκατ. δολάρια για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ.
-- Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ «κούρεψε» 187 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά των ιδρυμάτων με το PSI και η νέα συγκυβέρνηση ληστεύει ό,τι απέμεινε από τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα των σχολών μας, τινάζοντας στον αέρα τη λειτουργία τους.
-- Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σάρωσε τη φοιτητική μέριμνα και η νέα συγκυβέρνηση διακηρύττει ότι «θα σπουδάζετε ανάλογα με την τσέπη σας».

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
-- Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ψήφισε 2 μνημόνια και 500 εφαρμοστικούς νόμους και η νέα συγκυβέρνηση δεν κατάργησε ούτε ένα άρθρο, ψήφισε την επέκταση του μνημονίου και ετοιμάζεται να υπογράψει νέο μνημόνιο.
-- Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μάτωσε τις οικογένειές μας για να πληρώσουμε ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε και η νέα συγκυβέρνηση υπόσχεται ότι θα συνεχίσουμε να το πληρώνουμε (και να ματώνουμε) «στο ακέραιο» και «στο διηνεκές», δηλαδή για πάντα.
-- Από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της ΝΔ περάσαμε στις ΠΝΠ του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη να χαρίζει χρέη σε μεγαλοκαρχαρίες - οφειλέτες και τη δεύτερη να αδειάζει τα ταμεία των ΑΕΙ - ΤΕΙ και όλων των δημόσιων οργανισμών. Δηλαδή, αντιγράφουν ακόμα και τις πρακτικές της προηγούμενης συγκυβέρνησης.
Επομένως, στις σημερινές συνθήκες, με τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συνεχίζει την επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας, κάθε φοιτητής και σπουδαστής έχει συμφέρον από το να εκλεγούν περισσότεροι εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής ΚΣ.
Στόχος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες φοιτητών και σπουδαστών
Αυτός ο στόχος για άνοδο της Πανσπουδαστικής ΚΣ σε ψήφους και ποσοστά ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πλειοψηφίας των φοιτητών και σπουδαστών. Ετσι ώστε την επόμενη μέρα να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση για δωρεάν σπουδές, ολοκληρωμένη μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα. Να δυναμώσει η αντίσταση απέναντι σε παλιά και νέα μνημόνια, στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και μονοπωλίων. Να δυναμώσει η αποκάλυψη των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Να ζωντανέψουν αγωνιστικά οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.
Ταυτόχρονα, να αποδυναμωθούν όλοι εκείνοι που με τις θέσεις τους και τη στάση τους στέκονται απέναντι στις ανάγκες και στα δικαιώματα των φοιτητών. Πρώτα από όλους τη ΔΑΠ και τα απομεινάρια της ΠΑΣΠ, που πιστά για χρόνια εφάρμοσαν την αντιλαϊκή πολιτική «από όπου και αν εφαρμοζόταν».
Μαζί πρέπει να απομονωθούν και όσοι θέλουν, την ώρα που η επίθεση συνεχίζεται, το κίνημα να γίνεται χειροκροτητής ή «κομπάρσος» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Το στοίχημα είναι οι σύλλογοι να γίνουν δύναμη στα χέρια των φοιτητών, που θα συγκρούονται για τις ανάγκες των φοιτητών και δεν θα παρακαλάνε ή θα γλείφουν μετατρέποντας το κίνημα σε ουρά της εκάστοτε αστικής κυβέρνησης και των αντιλαϊκών της στόχων. Για το πρώτο παλεύει η ΚΝΕ, για το δεύτερο η παράταξη της κυβέρνησης (ΑΡΕΝ) και τα ΕΑΑΚ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Και έχουμε κάθε λόγο να το λέμε αυτό, αφού:
Πριν από τις εκλογές τα ΕΑΑΚ πανηγύριζαν ότι «αυτός θα είναι ένας καλός χρόνος (...) Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική Ελλάδα βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» (ΕΑΑΚ Πολιτικού Αθήνας).
Στη διαφημιστική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα μνημόνια τελείωσαν, η ΑΡΕΝ ήταν ο σκηνοθέτης και τα ΕΑΑΚ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο κομπάρσος. Μαζί καλούσαν τους φοιτητικούς συλλόγους να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια στήριξης της διαπραγμάτευσης, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπέγραφε παράταση του μνημονίου.
Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι «κριτήριο για το αν και πού θα σπουδάζουμε είναι η τσέπη μας», τα ΕΑΑΚ δήλωναν «μια δύναμη του κινήματος έχει αναλάβει τώρα την εξουσία στο υπουργείο Παιδείας» (ΕΑΑΚ Ναυπηγών ΕΜΠ).
Την ώρα που ο υπουργός δηλώνει ότι το πολυνομοσχέδιο «πειράζει μόνο τα 10 από τα 80 άρθρα του προηγούμενου νόμου Διαμαντοπούλου», τα ΕΑΑΚ πανηγυρίζουν γιατί, όπως λένε, «με το πολυνομοσχέδιο δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο για τους όρους φοίτησης» (ΕΑΑΚ Παντείου).
Τώρα πρέπει κάθε φοιτητής που προβληματίζεται να βγάλει συμπεράσματα
Ηρθε η ώρα να τελειώνουμε με τη γνωστή καραμέλα «το ΚΚΕ αποδυναμώνει τους αγώνες απορρίπτοντας την ενωτική δράση στο κίνημα». Η δράση των ΕΑΑΚ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει δώσει άπειρα παραδείγματα «αγωνιστικής ενότητας»:
Σε κοινό ψηφοδέλτιο με τους πανεπιστημιακούς του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές των ΔΕΠ. Αλήθεια, εκεί δεν φιγουράρουν και πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης;
Σε κοινά πλαίσια και πορείες με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΡΕΝ. Δικαιολογημένα πολλοί φοιτητές δεν μπορούν να τους ξεχωρίσουν αφού εμφανίζονται πάντα από κοινού, σαν διδυμάκια.
Μαζί με ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΑΡΕΝ, όπως κάθε χρόνο, στα διαπαραταξιακά μαζέματα των φοιτητοπαππούδων για να καθορίσουν την ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών, πίσω από την πλάτη των φοιτητών και των συλλόγων. Πάνε περίπατο και οι αμεσοδημοκρατίες και τα «όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις».
Μαζί με διοικήσεις, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στην καταγγελία των νέων συλλόγων και την οργάνωση των φοιτητών στα έτη. Εφτασαν στο σημείο να ζητάνε μαζί με τη ΔΑΠ τον αποκλεισμό(!) του ψηφοδελτίου της Πανσπουδαστικής ΚΣ από τη Φιλοσοφική Αθήνας γιατί στηρίζει την προσπάθεια για ίδρυση αγωνιστικού συλλόγου στο Ιστορικό.
Η «ενότητα» που έκαναν ήταν για να βγάζουν λάδι τόσα χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα «ενότητα» για να στηρίζει το κίνημα το «νέο» χαλίφη στη θέση του παλιού. «Ενότητα» στη διάλυση και τον εκφυλισμό του φοιτητικού κινήματος.
Αυτό που χρειάζεται είναι η ενότητα των φοιτητών και των σπουδαστών που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, όχι ενότητα παρατάξεων. Κοινή δράση των φοιτητών με όλο τον εργαζόμενο λαό, όχι ενότητα κομμάτων και «παραγόντων». Αγώνας ενάντια στην πολιτική κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ, όχι αγώνας για να στηριχθεί ο νέος «χαλίφης». Ρήξη με τη σημερινή άθλια κατάσταση στις σπουδές και το μέλλον μας.
Ενότητα και κοινή δράση για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών: Για αποκλειστικά δωρεάν σπουδές, για πτυχία με επιστημονική γνώση και ειδίκευση, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω σε αυτό που σπουδάζουμε, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του!
Ας τελειώνουμε με τα παραμύθια ότι τα ΕΑΑΚ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ «πιέζουν την κυβέρνηση που είναι ευάλωτη για να αποσπάσουν νίκες στο σήμερα».
Μιλούν για «ευάλωτη» κυβέρνηση στις πιέσεις από τα κάτω, κρύβοντας τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εγκλωβίζει. Αν η κυβέρνηση είναι «ευάλωτη», τότε μάλλον κάποιο λάθος έχουν κάνει οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ο ΣΕΒ, οι ΗΠΑ και άλλα κέντρα του συστήματος που έδωσαν στήριξη στην κυβέρνηση. Τελικά, με αυτή τη γραμμή το κίνημα καταλήγει «ουρά» της κυβέρνησης και ο αγώνας εγκλωβίζεται σε «σωτήρες» εντός των τειχών. Αυτή η γραμμή δεν οδηγεί την κυβέρνηση να υποχωρεί αλλά το κίνημα να ασκεί πίεση «μικρού παιδιού». Αυτό μας έδειξε και η δράση των ΕΑΑΚ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ το τελευταίο διάστημα:
Σε πάνω από 35 σχολές σε όλη την Ελλάδα καταψήφισαν την πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων μαζί με τη ΔΑΠ, την ΠΑΣΠ. Δηλαδή, μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη αγώνα για την κατάργηση αντιλαϊκών νόμων.
Ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αδειάζει τα ταμεία των σχολών μας, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τα ΕΑΑΚ καταψήφισαν στην πλειοψηφία των συλλόγων τη συμμετοχή σε συλλαλητήρια εναντίωσης, ενώ τη δράση τους, 3 μήνες τώρα, την ψάχνει η Νικολούλη.
Παράλληλα, έχουν σοβαρές ευθύνες αυτές οι δυνάμεις γιατί σταθερά σαμποτάρουν την προσπάθεια συμπόρευσης των φοιτητών με τον εργαζόμενο λαό. Τα ΕΑΑΚ καταψήφισαν μαζί με ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΑΡΕΝ τη συμμετοχή στο πρωτοφανές πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη, που διοργανώθηκε από 1.000 μαζικούς φορείς και 73 φοιτητικούς συλλόγους.
Δεν τους ενδιαφέρει η μαζική συμμετοχή φοιτητών στον αγώνα, γι' αυτό θέλουν φαρσοκωμωδίες και τυχοδιωκτισμούς και όχι οργανωμένο, με διάρκεια, αγώνα για ρήξη και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, στήριξαν προβοκάτσιες και ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα. Πάνε χέρι χέρι με τις διάφορες κουκουλο-ομάδες, που δεν έχουν καμιά σχέση με το φοιτητικό κίνημα, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών, και αξιοποιούνται για το χτύπημα, τη συκοφάντηση του κινήματος και για την ένταση των μέτρων περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης.
Κανένας ριζοσπάστης φοιτητής να μην παρασυρθεί
Κάθε φοιτητής πρέπει να προβληματιστεί από τη στάση και τη δράση τους, να βγάλει συμπεράσματα από την ύπουλη επίθεση που εξαπολύουν με ψέματα ενάντια στο ΚΚΕ και να τους γυρίσει την πλάτη. Να μην επιτρέψει οι θυσίες και η πάλη του να γίνουν κάδρο στην εναλλαγή κυβερνήσεων.
Η συμπόρευση στον αγώνα με την ΚΝΕ είναι η μόνη αυθεντική και συνεπής ριζοσπαστική, αγωνιστική επιλογή για κάθε φοιτητή που θέλει να παλέψει για τη ζωή που του αξίζει.
Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε στις 13 Μάη να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής, ώστε από 14 Μάη με καλύτερους όρους να ξεκινήσουμε την αντεπίθεση για το μοναδικό χρέος που αναγνωρίζουμε: Να μορφωθούμε, να σπουδάζουμε και να ζήσουμε όπως μας αξίζει.

Θ. ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget