Η ευθύνη στους ασθενείς, τα κέρδη στους ιδιώτες

Στη μέγγενη των «αναδιαρθρώσεων», που γίνονται για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, συνθλίβεται και η Ψυχική Υγεία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ.
Με εργαλείο την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, προωθούνται ο δραστικός περιορισμός των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία, η μετακύλιση της ευθύνης, αλλά και του κόστους, για τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Ετσι, οι υπάρχουσες δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας καλύπτουν το 25-30% των (ούτως ή άλλως υποτιμημένων) αναγκών της χώρας, ενώ ταυτόχρονα γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας.
Στην Ελλάδα, η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση άρχισε να εφαρμόζεται τη δεκαετία του '90, με τη διαίρεση της χώρας σε τομείς («τομεοποίηση») και το σχεδιασμό ενός «δικτύου» δομών και υπηρεσιών σε επίπεδο κοινότητας, την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων και την ανάπτυξη ψυχιατρικών τμημάτων στα γενικά νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, έκλεισαν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Χανίων, Πέτρας Ολύμπου, Κέρκυρας, Τρίπολης και Νταού Πεντέλης.
Με βάση το σύμφωνο Λυκουρέντζου - Andor και με ιδεολογικό περίβλημα την «αποασυλοποίηση», προβλέπονται το κλείσιμο (Ιούνης 2015) και των τελευταίων τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων που έχουν απομείνει να λειτουργούν (ΨΝΑ Δαφνί, ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο και ΨΝ Θεσσαλονίκης) και η κάλυψη των αναγκών περίθαλψης από «κοινοτικές υπηρεσίες» και τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων.
Ομως, η ίδια η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης που ασκήθηκε διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή που οδήγησε στην υποβάθμιση της Ψυχικής Υγείας και κατάντησε «άσυλα» τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν εξειδικευμένες τριτοβάθμιες υπηρεσίες.
Αυτή η πολιτική συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που υλοποιεί στρατηγικές επιλογές και κατευθύνσεις της ΕΕ. Ετσι, στις 31 Μάρτη, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας, όταν ρωτήθηκε αν δεσμεύεται ότι τα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς ημερομηνία λήξης και ότι θα εκδοθούν οι Οργανισμοί τους, απάντησε «διπλωματικά» ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί το σύμφωνο Andor - Λυκουρέντζου, στην κατεύθυνση υλοποίησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και γι' αυτό δεν δεσμεύεται ότι θα διατηρηθούν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Στις 26 Απρίλη, από τη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι «οδηγός» και της σημερινής κυβέρνησης είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και ότι η τακτική της σκοπεύει να κρατήσει τους εργαζόμενους σε στάση αναμονής. Οπως είπε, «δεν μας δεσμεύουν τα χρονοδιαγράμματα του προηγούμενου συμφώνου. Θα το επαναδιαπραγματευτούμε»,αλλά «δεν μπορούμε ενόψει των δυσκολιών να παλινδρομήσουμε σε μια ασυλικού τύπου λογική, αλλά αυτό θα γίνει με σχέδιο, με βήματα, με ανάπτυξη των δομών κοινωνικής φροντίδας, με τομεοποίηση, με επένδυση ανθρώπινου δυναμικού»...
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget