ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ «Να γίνουμε πιο ικανοί στην πολιτική - πολιτιστική παρέμβασή μας»

Η παρέμβαση του Τάσου Γαλανόπουλου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ στα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο
Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν από το ΚΣ της ΚΝΕ τα εγκαίνια του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας. Την εκδήλωση άνοιξε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει ολόκληρο το χαιρετισμό του Τ. Γαλανόπουλου.
* * *
Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες συντρόφους και φίλους που συνέβαλαν τους δυο αυτούς μήνες, αλλά και πιο πριν, στη διαμόρφωση του πανέμορφου αυτού χώρου που μας παραχώρησε το Κόμμα μας.
Iδιαίτερα τους συντρόφους και φίλους οικοδόμους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, μπογιατζήδες, μαραγκούς, σιδεράδες, πλακάδες, ψυκτικούς, τους φίλους που τοποθέτησαν τις μοκέτες, τους συντρόφους που εγκατέστησαν το συναγερμό, τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Οπως και τους συντρόφους απ' όλες τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική που καθημερινά έδωσαν το «παρών». Συμβάλλοντας κι εκείνοι από το πόστο τους, δουλεύοντας συλλογικά, σχεδιασμένα, σε πολλές περιπτώσεις με αυταπάρνηση για να καταφέρουμε εκείνο που πριν 65 μέρες φαινόταν δύσκολο, για κάποιους και ανέφικτο. Οσο περνούσαν οι μέρες το στέκι αυτό γινόταν όλο και πιο πολύ και δικός τους χώρος, γιατί τον σφράγισαν και με τη δική τους δουλειά, τέχνη και μαστοριά, σκέψη και προσπάθεια.

Ετσι μεταμορφώθηκε ο χώρος αυτός. Ξεκινώντας από πέρυσι με βασικές εργασίες συντήρησης του κτιρίου και πιο εντατικά τους τελευταίους δυο μήνες. Για να διαμορφωθεί μια σύγχρονη υποδομή ικανή να καλύψει τις ανάγκες καλλιτεχνικών ομάδων από κάθε είδος τέχνης όπως και συνολικά τις ανάγκες της μορφωτικής και ερευνητικής δουλειάς που θα πραγματοποιείται στο Στέκι με μικρές εκδηλώσεις, αφιερώματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, σεμινάρια.
Για το σκοπό αυτό, στο Στέκι υπάρχουν πλέον χώροι για τη φιλοξενία των θεατρικών και χορευτικών ομάδων και την παρουσίαση μικρών εκδηλώσεων όπως και εκθέσεων, στούντιο προβών και ηχογραφήσεων για μουσικά σύνολα και μουσικές ομάδες, χώρος για τις εικαστικές τέχνες, αίθουσα σεμιναρίων και διαλέξεων με βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη, που στην πορεία θα εμπλουτιστούν περαιτέρω, δωμάτιο και βεστιάριο των θεατρικών και χορευτικών ομάδων, χώρος αφιερωμένος στις πολύμορφες δραστηριότητες των μικρότερων φίλων μας.
Πιο ικανοί στην πολιτική - πολιτιστική παρέμβασή μας
Το τέρμα αυτής της προσπάθειας, είναι η αρχή μιας νέας, ακόμα πιο σύνθετης και απαιτητικής, που όμως έχουμε όλα τα εφόδια για να την καταφέρουμε επίσης.
Η δημιουργία του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ έρχεται να απαντήσει σε ένα ερώτημα που θέσαμε στο 11ο Συνέδριο της Οργάνωσης τον περασμένο Δεκέμβρη.
Το πώς, δηλαδή, ως ΚΝΕ θα γίνουμε ακόμα πιο ικανοί στην πολιτική - πολιτιστική παρέμβασή μας, στην ανάπτυξη μιας πολύμορφης δραστηριότητας με συνέχεια, στην ανάδειξη του νέου προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου.
Το πώς ακόμα καλύτερα θα αξιοποιήσουμε και θα «ακονίσουμε» τα καλλιτεχνικά και μορφωτικά μέσα παρέμβασής μας. Πώς θα δοκιμάσουμε και νέα μέσα και μορφές που θα αξιοποιούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην παρέμβασή τους και ιδιαίτερα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Δημιουργώντας και νέες ομάδες, δουλεύοντας εκδηλώσεις, παραγωγές και άλλα. Δίνοντας εφόδια και την κατάλληλη υποδομή για τη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου.
Δίνοντας διέξοδο για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, κόντρα στην υποκουλτούρα και τη μαζική «εκτόνωση» που πλασάρει το σύστημα.
Στόχος επίσης είναι η διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου και της προοδευτικής λογοτεχνίας, βοηθώντας στην πρώτη επαφή με την κοσμοθεωρία μας, την ιδεολογία μας και την Ιστορία του Κόμματος.
Βοηθώντας στη συνολική πολιτιστική - μορφωτική καλλιέργεια στις γραμμές της ΚΝΕ και ευρύτερα, συμβάλλοντας στην αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και πολιτική.
Η ανάγκη αυτή προκύπτει και από την ίδια την πλούσια πείρα που έχει αποκτήσει η Οργάνωση μέσα από τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», τις πολύμορφες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, την ανάγκη για αναβάθμιση και του Φεστιβάλ, όσο και την ανάγκη απλώματος των δραστηριοτήτων του μέσα στη χρονιά, αλλά και σε κάθε εργατογειτονιά, χώρο δουλειάς και μόρφωσης.
Η εμπειρία από τη δημιουργία του στεκιού έρχεται να προστεθεί και να εμπλουτίσει την πείρα αυτή και μάλιστα σε μια πολύ σημαντική στιγμή, τώρα που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ετοιμάζονται να τιμήσουν τα 100 χρόνια της μοναδικής ιστορικής διαδρομής του ΚΚΕ.
Γι' αυτό και οι πρώτες επιλεγμένες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε στο Στέκι εντάσσονται στην προσπάθεια αυτή, ξεκινώντας στα μέσα Μάη από εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συλλογικές εργασίες και βιντεοπροβολές για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και την προσφορά του ΚΚΕ, όπως επίσης και για το Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ για τον Ναζίμ Χικμέτ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνη.
Βεβαίως, το βάρος στη λειτουργία του στεκιού την πρώτη περίοδο θα δοθεί στη φιλοξενία των ομάδων της ΚΝΕ και άλλων που θα ασχοληθούν με την προετοιμασία του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
Η δική μας τέχνη, οδηγός μάχης
Σήμερα, λοιπόν, στο χώρο αυτό, συγκεντρώνουμε τις προσπάθειες των πολιτιστικών και άλλων ομάδων της ΚΝΕ, των νέων δημιουργών, καλλιτεχνών. Οπως επίσης και των εκατοντάδων νέων που έχουμε συναντηθεί και θα συναντηθούμε το επόμενο διάστημα, πολιτιστικών ομάδων, σχολείων και πανεπιστημίων, ερευνητικών - μορφωτικών και άλλων.
Είμαστε σίγουροι, και η ίδια η πλούσια πείρα της Οργάνωσης και του Κόμματος, οι δεκάδες εκδηλώσεις, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» το επιβεβαιώνουν, ότι το κάλεσμά μας αυτό θα βρει πάρα πολλούς αποδέκτες.
Θα θέλαμε να κλείσουμε με ένα ερώτημα που μπορεί σε κάποιους να γεννηθεί.
Μήπως όλα αυτά είναι πολυτέλεια στους δύσκολους καιρούς που ζούμε; Μήπως η μόρφωση, η αναζήτηση της αλήθειας, η τέχνη είναι περιττή; Αφού, όπως αναρωτιόταν κι ο κομμουνιστής συγγραφέας Μπέρτολτ Μπρεχτ, «το ότι πεινάς μπορείς να το δείξεις απλά τρίβοντας την κοιλιά σου, τι ωφελεί να ξέρεις γραφή κι ανάγνωση, μουσική και γλώσσες;» Ξανά και ξανά οι κομμουνιστές, ελπίζουμε έμπρακτα, θα απαντάμε στο ερώτημα αυτό πως όχι. Ούτε περιττή, ούτε και πολυτέλεια είναι η τέχνη και η κατάκτηση της γνώσης. Είναι ανάγκη και πρέπει να ικανοποιηθεί όπως και οι υπόλοιπες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες, είναι ανάγκη και θα ικανοποιηθεί πλήρως σε μια άλλη κοινωνία, όπου ο πλούτος και η εξουσία θα βρίσκονται στα χέρια των εργαζόμενων, του λαού και των παιδιών τους, στο σοσιαλισμό. Εκεί και τότε οι καλλιτέχνες θα έχουν όλες τις δυνατότητες να δημιουργούν, θα είναι απαλλαγμένοι από την αβάσταχτη και συνεχή «λογοκρισία» του καπιταλιστικού κέρδους, των συμφερόντων των βιομηχανιών του θεάματος, κι από όσους έχουν ανάγκη το σκοταδισμό, την άγνοια, τα πιο τερατώδη ψέματα για θεμέλιο του σάπιου συστήματός τους που υπάρχουν οι δυνατότητες για να ξεπεραστεί.
Μέχρι τότε, όπως και τότε σε άλλες συνθήκες, η τέχνη, η δική μας τέχνη που ανθρωπεύει τον άνθρωπο πρέπει να είναι ένας «οδηγός μάχης». Κι η μόρφωση, ένας σίγουρος οδηγός για όσους το 'χουν πάρει απόφαση κι όσους θα αποφασίσουν στην πορεία να ξεπεράσουν ενδοιασμούς, αυταπάτες, ταλαντεύσεις και να παλέψουν για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget