ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα (AUDIO)


Την ανησυχία του ΚΚΕ για τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος, όπου υπάρχει κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, εξέφρασε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, την Παρασκευή 23 Μάρτη. Όπως εξήγησε, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας δεν πρέπει να απομονωθεί από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην τουρκική και την ελληνική αστική τάξη είναι κομμάτι των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων που έχουμε αυτή την περίοδο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία, σημείωσε πως το ΚΚΕ κρατάει μικρό καλάθι απέναντι σε τέτοιες φραστικές καταδίκες, που πολλές φορές καταλήγουν να μην έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα. Πρόσθεσε πως τέτοιου είδους καταδίκες είναι και αυτές μέρος του συνολικότερου γεωπολιτικού παζαριού και παιχνιδιού που παίζεται αυτή την περίοδο στις πλάτες των λαών. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ ότι μπορούν να εγγυηθούν τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, αλλά τα θεωρεί ως κοινό επιχειρησιακό χώρο.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο λαός πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι για τις συνέπειες που θα έχει στα ελληνοτουρκικά η κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. «Αυτά μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη, δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι συμμαχίες αλλάζουν και αναδιατάσσονται εν ριπή οφθαλμού, και από εκεί που μιλάγαμε για τους ''στιβαρούς συμμάχους'', αυτοί γίνανε πηγή δεινών», είπε, προστρέχοντας στο παράδειγμα της μικρασιατικής εκστρατείας και σε άλλα πιο σύγχρονα παραδείγματα. «Στις συνθήκες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ο ορυκτός πλούτος, από ευλογία που θα έπρεπε να είναι, γίνεται πηγή δεινών», συνέχισε, θυμίζοντας την περίπτωση της Ουκρανίας που ήταν κόμβος μεταφοράς Ενέργειας. 
«Η πολιτική που εμπλέκει την Ελλάδα ακόμη πιο βαθιά στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, σε ΝΑΤΟΙκές αποστολές εκτός συνόρων είναι μια πολιτική που εκθέτει το λαό μας σε πάρα πολύ μεγάλους κινδύνους», προειδοποίησε ο Γ. Γκιόκας. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση, «ακολουθεί αυτή την πολιτική για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου», το οποίο θέλει να πάρει μερίδιο από τη λεία και τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν στην περιοχή, «όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει τον ελληνικό λαό, ίσα - ίσα τον εκθέτει σε τεράστιους κινδύνους». Όπως είπε, δίπλα στον αγώνα που δίνει ο λαός για το μεροκάματο και τις συντάξεις, «είναι πραγματικά αναγκαίο» να δυναμώσει ο αγώνας και γύρω από τέτοια ζητήματα όπως η επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών που βρίσκονται εκτός συνόρων ή το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.
Με αφορμή τα επεισόδια που προκάλεσαν χθες οι χρυσαυγίτες βουλευτές, τόνισε πως η στάση της ναζιστικής οργάνωσης «ρίχνει νερό στο μύλο του Ερντογάν», γιατί δυναμώνει τις δυνάμεις που θέλουν αλλαγή συνόρων.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget