Συμπληρώνουν τα πακέτα με αιχμή τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Από τις αλλεπάλληλες προσθήκες αντιλαϊκών μέτρων χαρακτηρίζονται τα παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο και στα υπόλοιπα ζητήματα, στην κατεύθυνση κάλυψης των δημοσιονομικών κενών. Δεδομένη είναι η παραπέρα απογείωση της φοροληστείας απέναντι σε μισθούς και συνταξιούχους, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το ύψος της καρατόμησης του άτυπου αφορολόγητου ορίου, σε συνδυασμό με το μείγμα της φοροαφαίμαξης που θα προκύψει από τους νέους συντελεστές και τις άλλες παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα.
Στο επίκεντρο των χτεσινών διαβουλεύσεων βρέθηκαν, επίσης, το ζήτημα των «απελευθερώσεων» στην αγορά της Ενέργειας, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η συγκρότηση και λειτουργικότητα του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που μερίδες της εγχώριας πλουτοκρατίας έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού.
Ειδικότερα:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Προλειαίνοντας το έδαφος, παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως... «επιτυχία» το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου ορίου, για μισθωτούς - συνταξιούχους κατά «μερικές εκατοντάδες ευρώ», για παράδειγμα στα 9.000 ευρώ (από 9.550 ευρώ). Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για δραστική καρατόμηση του αφορολόγητου, αλλά με... διαφορετικούς συντελεστές. Σε κάθε περίπτωση, η διόγκωση της φοροαφαίμαξης μισθωτών και συνταξιούχων ξεκινά από τα 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Με αντίστοιχη λογική καταρτίζεται και ο τρόπος φορολόγησης για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για καθιέρωση ενιαίας κλίμακας, ίδιας με αυτή που θα ισχύσει για μισθωτούς - συνταξιούχους, αλλά σε κάθε περίπτωση με φόρους που θα επιβάλλονται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Οι τελικές ρυθμίσεις φαίνεται να κλειδώνουν ανάλογα και σε συνδυασμό με το ύψος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οι εξελίξεις στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ και το Κτηματολόγιο συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη.Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο επιχειρηματικών συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για σταδιακή μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Εφόσον κριθεί ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο, θα προχωρήσει η απόσχιση. Σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπεται η πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη «επενδυτή».
Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τη διοίκηση του Κτηματολογίου, για να εξεταστούν τα δεδομένα αναφορικά με το νέο διαγωνισμό.
ΤΑΜΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ: Στα επίδικα ζητήματα βρίσκεται ο τρόπος συγκρότησης του 5μελούς διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο θα μετέχουν με 2 μέλη οι εκπρόσωποι των δανειστών του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η λήψη αποφάσεων θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 4 μελών, δηλαδή θα προϋποθέτει ουσιαστικά την έγκριση και από την πλευρά των «εταίρων». Στα παζάρια παραμένει το ζήτημα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στη διαχείριση του νέου ταμείου.
ΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Στις αιτιάσεις από την πλευρά του κουαρτέτου φαίνεται να «σκόνταψε» η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τα αδήλωτα εισοδήματα που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. Αιτία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κυβερνητική πηγή, ήταν ότι «οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν αρκετά φιλόδοξες». Οι αρχικές προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών αφορούσαν σε τρανταχτές εκπτώσεις φόρου, ακόμη και πάνω 60%, καθώς και διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται πλέον η επιβολή φόρου της τάξης του 40%-45%, αλλά και μειώσεις χαμηλότερες σε σχέση με τις αρχικά προβλεπόμενες.
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ: Μεταξύ άλλων, συζητείται η «βελτίωση» του πρόσφατου νόμου για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεταβίβασης σε αυτές των «κόκκινων» δανείων για στεγαστικά δάνεια, αλλά και δανείων σε επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως μικρού και μεσαίου μεγέθους.
Κλιμάκωση με φόντο το κρατικό χρέος
Ως προς το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής της Ομαδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, αναφέρει πως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό και εξαρτάται από τον όγκο του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, που βρίσκεται στη φάση της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ», ενώ είναι απαραίτητες «οι πολύ δύσκολες αποφάσεις». Ο Τ. Βίζερ τόνισε ότι «αποκλείεται μία νέα συζήτηση για Grexit, καθώς κανένας δεν εύχεται - ίσως σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο - μια τέτοια αστάθεια».
Ο δε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕMS),Κλ. Ρέγκλινγκ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Τώρα ο νέος κύκλος υγιών πολιτικών, που άρχισε να υιοθετεί η κυβέρνηση από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε μόνο στην αρχή αυτού του προγράμματος». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε όλα τα μέτωπα και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετρούν την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Σχετικά με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους τόνισε: «Εφόσον η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές και οι εταίροι στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσουν να τη βοηθούν».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Οre», σημείωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν, όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Επειδή χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να τονώσουμε τη δυναμική της ανάπτυξης»...
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget