ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία

«Αφού ψηφίσατε το 3ο μνημόνιο τώρα θέλετε και "διάλογο"» έγραφε το πανό με την υπογραφή του ΜΑΣ στη δυναμική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία από φοιτητές και σπουδαστές από Συλλόγους της Αθήνας.
Έστειλαν το μήνυμα πως ο δρόμος για να γίνουν πράξη τα όνειρα και οι ανάγκες των φοιτητών δεν περνά μέσα από διαλόγους σαν αυτόν που στήνει η κυβέρνηση για την Παιδεία και πως θα δώσουν τη μάχη για να είναι αποφασιστική και μαζική η απάντηση των φοιτητών απέναντι στα μέτρα που έρχονται.
Μίλησαν για την πραγματικότητα της υποβάθμισης που βιώνουν, για το 60% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθήνας που παρατούν τις σπουδές τους, για το 50% των φοιτητών που αναγκάζονται να δουλέψουν από το πρώτο έτος, για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό με 1.500 συνταξιοδοτήσεις και καμιά πρόσληψη, για το τεράστιο κόστος που σηκώνει η λαϊκή οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της.
Κατήγγειλαν τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της Επιτροπής που σε συνέντευξή του έκανε λόγο για δημιουργία ζώνης καταστημάτων και χώρων αναψυχής, δηλαδή έναν παράδεισο για τις επιχειρήσεις, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, για Πανεπιστήμια που θα ελέγχουν τα οικονομικά τους, τα οποία -όπως δήλωσαν οι φοιτητές- έχουν περικοπεί κατά 80% τα τελευταία χρόνια.
«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρείες από τις σχολές», «Οι φοιτητές δεν σκύβουν το κεφάλι, τώρα με το ΜΑΣ επίθεση και πάλη» ήταν από τα συνθήματα που ακούγονταν στην αίθουσα, ενώ την ίδια στιγμή εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών φωνάζοντας συνθήματα.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή είναι ένα από τα όργανα στα οποία διεξάγεται ο διάλογος της κυβέρνησης για την Παιδεία και η χτεσινή ήταν η πρώτη μιας σειράς δημόσιων συζητήσεων που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το Μάρτη και είχε σαν αντικείμενο «τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».
Ο κύκλος συζητήσεων περιλαμβάνει ακόμα τα οικονομικά της εκπαίδευσης, την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, την «ανασυγκρότηση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη λογική ενιαίου χώρου εκπαίδευσης - έρευνας» κ.ά. Κάτω από τις έντονες αντιδράσεις, η συζήτηση της Επιτροπής τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Ανακοίνωση του ΜΑΣ

«Σήμερα Τρίτη 12/1/2016 πραγματοποιήσαμε συμβολική διαμαρτυρία στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ στην πρώτη δημόσια συζήτηση για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές αποχωρώντας από το χώρο κάναμε σαφές ότι:
Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Δεν πάει πολύς καιρός που ψήφισε το 3ο μνημόνιο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται αντιεκπαιδευτικά μέτρα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ μείωσε ξανά τον προϋπολογισμό για τις σχολές μας και προχώρησε σε δεύτερη αρπαγή των αποθεματικών των σχολών μας.
Αυτοί που σήμερα στήνουν τον εθνικό διάλογο αποδεικνύεται ότι συνεχίζουν την πολιτική της ΕΕ, με σκοπό τη μετατροπή της μόρφωσής μας σε πανάκριβο εμπόρευμα, για λίγους και εκλεκτούς.
Η επίθεση στις σπουδές και στο μέλλον μας δεν καμουφλάρεται με στημένους διαλόγους. Οργανώνουμε την αντεπίθεση σε κάθε σχολή, τμήμα, έτος για τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μαζί με όλο το λαό».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget