ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ Οξύτατοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τα κέρδη και τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή

Με τη συμμετοχή ηγετών από 151 χώρες ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Παρίσι η 21η Σύνοδος της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που αποτελεί ένα νέο βήμα για τη διαχείριση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων που δημιουργεί ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, από τη σκοπιά όμως των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Στο επίκεντρο της Συνόδου βρίσκονται οι διάφορες λύσεις που προτείνονται, ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, ένα όριο που οι επιστήμονες λένε πως μπορεί να αποτρέψει τις χειρότερες συνέπειες.
Λύσεις που εστιάζονται κυρίως στην «ενεργειακή μετάβαση» δηλαδή στην αντικατάσταση των σημερινών ρυπογόνων μορφών Ενέργειας με εφαρμογές της λεγόμενης πράσινης τεχνολογίας. Η κατεύθυνση αυτή ευνοείται από ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα που βλέπουν στην «πράσινη ανάπτυξη» ένα πεδίο κερδοφόρας τοποθέτησης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων.

Συμφωνία μέχρι τις 12 Δεκέμβρη ζητά ο Ολάντ

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χρησιμοποίησε δραματικές εκφράσεις, λέγοντας ότι στη Σύνοδο θα αποφασιστεί «το μέλλον του πλανήτη», ενώ ζήτησε στο τέλος της διάσκεψης (στις 12 Δεκέμβρη) να έχει εξευρεθεί μια συμφωνία που θα είναι «ξεχωριστή, παγκόσμια και δεσμευτικού χαρακτήρα».
Σύμφωνα με τον Ολάντ, μια «καλή συμφωνία» θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον, να σχεδιαστούν συγκεκριμένα βήματα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη «κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη στον 1,5 βαθμό». Δεύτερον, η συμφωνία να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη, λαμβανομένων υπόψη των αποκλίσεων όσον αφορά την ανάπτυξη και, τρίτον, «όλες οι εταιρείες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή» τη διαδικασία.

Οξύτατοι ανταγωνισμοί

Στη Σύνοδο αναμένεται να εκφραστεί ο οξύτατος ανταγωνισμός των μεγάλων καπιταλιστικών οικονομιών, τόσο για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» της «πράσινης ανάπτυξης», όσο και για το ποιος θα επιβαρυνθεί περισσότερο από τα βάρη που θα προκύψουν από μία συμφωνία. Χαρακτηριστική ήταν η συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη.
Στις δηλώσεις του ο Ομπάμα δήλωσε ότι «ως οι χώρες που ρυπαίνουμε περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας να αναλάβουμε δράση», ωστόσο αργότερα ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών και να επιτραπεί στις διάφορες χώρες να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις στο πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Να σημειωθεί ότι πάγια θέση της Κίνας είναι πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να δοθεί ελευθερία να αναπτυχθούν.
Ετικέτες
Τόπος:ΕΛΛΑΔΑ Αθήνα, Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget