ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αναμασώντας τα επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων

Τη στήριξή του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καλλιεργώντας τις γνωστές αυταπάτες των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι έτσι θα βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε η επόμενη κοινή Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας να γίνει σε ένα ελληνικό νησί, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν βλέπει ευκαιριακά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Για την Ελλάδα πρόσθεσε, ήταν μια στρατηγική επιλογή, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό.
Όπως είπε, με αυτή τη λογική «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της», αν και αυτό το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Μάλιστα, η ιδέα της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο έχει καλλιεργηθεί με τη βούλα της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, άσχετα αν μετά υπήρξε μια φραστική αναδίπλωση. 
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία είναι η επίλυση του Κυπριακού, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, ο οποίος βασίζεται σε μια παραλλαγή του διχοτομικού σχεδίου Ανάν. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι υπάρχει ξανά σήμερα μετά από δέκα χρόνια η δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού, καθώς ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί έχουν τη βούληση για θετικά βήματα.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία ξοδεύουν αδιάκοπα χρήματα για παραβιάσεις και αναχαιτίσεις. Αντί να επενδύσουμε σε συνεργασία και ανάπτυξη, δίνουμε πόρους σε οπλικά συστήματα. Και ενώ τα συστήματά αυτά είναι της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, δεν μπορούμε να πιάσουμε τους διακινητές», σημείωσε για την κατάσταση στο Αιγαίο.
Απευθυνόμενος στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να του είπε «ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους». Ο Αλ. Τσίπρας δημοσιοποίησε την επίμαχη φράση στον ελληνικό και στον ξενόγλωσσο λογαριασμό του στο Twitter. Στη συνέχεια, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, του έγραψε στο Twitter ότι τα σχόλιά του δεν συνάδουν με το πνεύμα της ημέρας. Τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός διέγραψε τη συγκεκριμένη φράση από τον ξενόγλωσσο λογαριασμό και τη διατήρησε μόνο στον ελληνικό λογαριασμό.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget