ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Λείπουν οι οργανωμένες δημόσιες και δωρεάν δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό και η πρώτη αιτία θανάτου γυναικών από νεοπλασματική νόσο. Μόνο το 2012 στην Ελλάδα αναφέρθηκαν 4.934 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Το ίδιο έτος παρατηρείται αύξηση κατά 20% στον αριθμό των νέων περιστατικών και κατά 14% στη θνησιμότητα έναντι του 2008. 
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη από επιστήμονες ερευνητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και από το σύλλογο γυναικών με καρκίνου του μαστού «Άλμα Ζωής». Στη συνέντευξη αναδείχτηκαν επίσης η έλλειψη οργανωμένων δημόσιων και δωρεάν δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, που έχει ως αποτέλεσμα και τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται όσες νοσούν. 
Πρόληψη: Το 35,7% του δείγματος δήλωσε ότι δεν είχε κάνει ποτέ μαστογραφία, το 53% δεν είχε κάνει ποτέ υπέρηχο μαστών και το 33,3% δεν είχε επισκεφτεί ποτέ γιατρό για ψηλάφηση μαστών. «Δεν κάνω μαστογραφία καθόλου, γιατί την ψηφιακή πρέπει να την πληρώσεις παραπάνω, το ΙΚΑ χορηγεί μόνο συμβατική», δήλωσε μία γυναίκα που συμμετείχε στην έρευνα.
Το 60,7% των ερωτηθέντων γυναικών μετά τον εντοπισμό «ύποπτου ευρήματος» απευθύνθηκαν σε ιδιωτικό ιατρείο. Ως εμπόδια που συνάντησαν για να επισκεφτούν γιατρό αναφέρουν το 17% τη λίστα αναμονής για ραντεβού, το 14,7% ότι δεν υπήρχε η αντίστοιχη ειδικότητα στον τόπο διαμονής και το 12,3% ότι η υπηρεσία Υγείας ήταν σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους.
Η ανάγκη για οργανωμένες δημόσιες και δωρεάν δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης αναδείχθηκε και από το εξής εύρημα: Οι γυναίκες που εντόπισαν μόνες τους κάποιο σύμπτωμα, κυρίως ψηλαφίζοντας τον όγκο, επισκέφτηκαν το γιατρό σε 35 μέρες, ενώ οι γυναίκες που τον εντόπισαν μέσα από τον τακτικό προληπτικό έλεγχο, σε 4 μέρες, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα! Αξίζει δε να σημειωθεί πως από την επίσκεψη στον πρώτο γιατρό, μέχρι την παραπομπή για διερεύνηση της πιθανότητας καρκίνου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 18 ημέρες. Η γύμνια των δημόσιων Μονάδων ΠΦΥ φανερώνεται και από το γεγονός ότι μόλις στο 0,8% των περιπτώσεων η λήψη της βιοψίας έγινε σε πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ), ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις έγινε σε δημόσιο και ιδιωτικό νοσοκομείο, σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και σε ιδιωτικό ιατρείο. Τα αποτελέσματα της βιοψίας βγήκαν κατά μέσο όρο σε 6 μέρες.
«Όλη αυτή η διαδικασία των εξετάσεων εμένα μου πήρε ενάμιση μήνα», δηλώνει μια γυναίκα που νόσησε με καρκίνο του μαστού.
Κόστος: Το 76,6% των γυναικών αναφέρει πως κάλυψε μέρος του κόστους είτε το σύνολο του με απευθείας πληρωμές. Αυτές οι πληρωμές των ασθενών σε κάθε στάδιο θεραπείας ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ. Κατά μέσο οι γυναίκες πλήρωσαν 2.156 ευρώ για χειρουργείο, 789 ευρώ για χημειοθεραπεία, 265 ευρώ για θεραπεία με ενδοφλέβιες εγχύσεις/βιολογικό παράγοντα, 707 ευρώ για ακτινοθεραπείες και 572 ευρώ ανά έτος για παρακολούθηση, ορμονοθεραπεία κλπ. Να σημειωθεί δε πως η ορμονοθεραπεία διαρκεί τουλάχιστον πέντε χρόνια, όπως ειπώθηκε.
Πάνω από το 20% αυτών των γυναικών απαντούν ότι δανείστηκαν από συγγενείς και φίλους, βοήθησαν οικονομικά οι γονείς τους ή πούλησαν περιουσιακά στοιχεία για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της νόσου, ενώ το 35,8% πήρε χρήματα από τις αποταμιεύσεις του.
Η οικονομική επιβάρυνση και η ταλαιπωρία της οικογένειας έχει πολλές ακόμη πλευρές. Έτσι, το 39% των γυναικών αναγκάστηκε να πληρώσει άτομο για τις δουλειές του σπιτιού, το 9,1% για τη φύλαξη των παιδιών, ενώ πριν την ασθένεια δεν χρειαζόταν. Το 30,2% των εργαζόμενων γυναικών χρειάστηκε να σταματήσει να δουλεύει για κάποιο διάστημα ή να πάρει άδεια άνευ αποδοχών και το 10,7% να παραιτηθεί από τη δουλειά του. Μάλιστα, σε ποσοστό 35% δήλωσαν ότι μέλη της οικογένειας σταμάτησαν προσωρινά τη δουλειά τους και28,5% μετακόμισαν προσωρινά από τον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να βοηθήσουν την ασθενή.
Τόπος:ΕΛΛΑΔΑ Αθήνα, Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget