ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ Πάλη για τις οξυμένες ανάγκες με πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων


Συνεδριάζουν αυτήν την περίοδο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και καταρτίζουν σχέδιο δράσης
Από προηγούμενη ανοιχτή συνεδρίαση της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού
Τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την κυβερνητική εναλλαγή και η οποία χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να καθηλωθεί το κίνημα σε στάση αναμονής και ανοχής, να ρίξει ακόμα πιο κάτω τον πήχη των διεκδικήσεων, συζητούν αυτήν την περίοδο οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα.
Παράλληλα, χαράσσουν πορεία πάλης, προβάλλοντας τις άμεσες διεκδικήσεις τους, έχοντας μόνιμα στον προσανατολισμό τους την ανασύνταξη του κινήματος, την αποδυνάμωση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που εμφανίζεται με νέο προσωπείο, την ήττα της γραμμής του στο κίνημα.
Με αυτά τα θέματα και μπροστά στις εκλογές που ξεκινάνε την μεθεπόμενη βδομάδα, έγινε την περασμένη Κυριακή η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρός της,Λεωνίδας Σακκάς, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ ως "αριστερή κυβέρνηση" έχει καλλιεργήσει προσδοκίες σε πολλούς συναδέλφους ότι θα μας τα λύσει και ότι έρχονται καλύτερες μέρες για εμάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί μας ρωτάνε "από πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται και πάλι η κλαδική ΣΣΕ"».
Στον αντίποδα, όμως, αυτών των προσδοκιών τόνισε πως τα μέτρα που εξαγγέλλει η νέα κυβέρνηση περιορίζονται στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας: «Δε μιλάνε πουθενά για ανάκτηση των απωλειών από την κρίση. Δε λένε τίποτα για επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ, για το επίδομα γάμου που κόπηκε, για τις τριετίες που έχουν παγώσει, για αυτούς που εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.
Από τη συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Δε λένε τίποτα για κατάργηση των γραφείων ενοικίασης εργαζομένων, της μερικής απασχόλησης ή της εκ περιτροπής εργασίας. Ολα αυτά που επιβάλλουν νόμιμα οι εργοδότες του κλάδου μας, τα ονομάζουν "υγιή επιχειρηματικότητα". Δε λένε τίποτα για τους απολυμένους του κλάδου που ζουν με ένα επίδομα και αυτό για λίγο».
Ανάκτηση όλων των απωλειών
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια κυβέρνηση που δε θα φοράει την ίδια μάσκα με τις προηγούμενες. Μπορεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να τσάκιζε τις συγκεντρώσεις στο ξύλο και τα δακρυγόνα, τώρα η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα παίξει με το "πεζοδρόμιο". Ηδη καλεί σε δήθεν αυθόρμητες κινητοποιήσεις με πραγματικό αίτημα "Στηρίξτε την κυβέρνηση, για να διαπραγματευτεί καλύτερα τα αιτήματα του ΣΕΒ"», τόνισε ο Λ. Σακκάς.
Στις συνθήκες αυτές η Ενωση Λιθογράφων οργανώνει τη δράση της με πρώτο σταθμό τις αρχαιρεσίες, που θα γίνουν από τις 24 Φλεβάρη έως τις 6 Μάρτη, με στόχο το δυνάμωμα του σωματείου. Στην προσπάθεια αυτή αλάνθαστη πυξίδα είναι οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, όπως υπογραμμίστηκε και στην εισήγηση της συνέλευσης: «Τα αιτήματα που παλεύουμε πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες μας και όχι το ξεροκόμματο που περισσεύει στους εργοδότες.
Από τη συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων
Αμεσα να διεκδικήσουμε την ανάκληση όλων των απωλειών από την κρίση. Το 2015 που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, που με λιγότερα εργατικά χέρια παράγεται πολλαπλάσιος πλούτος, μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε καλύτερα (...) Δεν μπορεί να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η ανεργία και η φτώχεια είναι κάτι το φυσιολογικό και αναπόφευκτο και να διαλέγουμε αυτόν που διαχειρίζεται καλύτερα την πείνα του λαού για να μην πεθάνει.
Δεν είναι παροχή του 21ου αιώνα ότι "θα έχουμε όλοι ρεύμα, ένα πιάτο φαΐ και νερό". Χρειαζόμαστε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και δυνατότητα να κάνουμε διακοπές, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση που θα μας δίνει αξιοπρεπή σύνταξη σε αυτή τη ζωή και όχι μετά θάνατον.
Γιατί εμείς ξέρουμε ότι η πραγματική τρομοκρατία δεν είναι τα κάγκελα μπροστά στη Βουλή και οι κλούβες που απέσυρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα ΜΑΤ δεν τα φοβόμαστε, τα έχουμε αντιμετωπίσει δεκάδες φορές και θα τα συναντήσουμε και πάλι έξω από τους χώρους δουλειάς (...) Τρομοκρατία είναι το άδειο ψυγείο, οι ουρές στον ΟΑΕΔ, η απάντηση από τους εργοδότες ότι "θα σε ειδοποιήσω όταν χρειαστώ" και οι ατομικές συμβάσεις. Αυτή την τρομοκρατία, δεν πρόκειται να την απαγορεύσει ούτε η σημερινή, ούτε η επόμενη κυβέρνηση. Μόνοι μας πρέπει να την ξηλώσουμε, με τα χέρια και τον αγώνα μας».
Τα οξυμένα προβλήματα δεν περιμένουν
Την πάλη για προστασία των ανέργων, με αιχμή το αίτημα για επαναφορά του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικούς εργαζόμενους, προσδιόρισε ως ένα από τα επείγοντα μέτωπα της δράσης του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στην ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής του Διοίκησης, που έγινε στις 4 Φλεβάρη, με τη συμμετοχή των Διοικήσεων των Παραρτημάτων και των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρησιακών Σωματείων. Πρόκειται για κρίσιμο μέτωπο, μιας και οι εποχικοί αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου.
Παρουσιάζοντας την εισήγηση της Κεντρικής Διοίκησης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου, υπογράμμισε: «Για το ταξικό κίνημα, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές, καθόλου δεν εκφράζει την απαίτηση της πλειοψηφίας του λαού μας για ικανοποίηση των πραγματικών σύγχρονων, εργατικών, λαϊκών αναγκών. Και με αυτήν την έννοια, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στην προσπάθειά μας να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ότι μέσα στα στενά πλαίσια της ΕΕ δεν μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις, ή εξελίξεις που θα αλλάξουν συνολικά τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στους λαούς της Ευρώπης.
Η ανάπτυξη που επικαλείται και αυτή η κυβέρνηση, η αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, μαζί βέβαια με ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας, δεν έχει καμία σχέση με το πλαίσιο διεκδικήσεων που πρόβαλε το Συνδικάτο μας και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τους τρεις τελευταίους μήνες του 2015».
Το βάρος στους χώρους δουλειάς
Οσο για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αυτές είναι χωρίς αντίκρισμα για την πλειοψηφία τουλάχιστον των εργαζομένων του κλάδου. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση τονίστηκε: «Τα όσα λέγονται και ακούγονται για τον κατώτατο μισθό, την επαναφορά του δηλαδή στα 751 ευρώ, επίσης πρέπει να μας απασχολήσουν. Η κατάργηση της πράξης υπουργικού συμβουλίου του 2012, που κι αυτή δεν είναι σίγουρη, και η επαναδιαπραγμάτευση της ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ, καθόλου δεν εγγυάται ότι ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει εκεί που ήταν το 2012.
Η επαναφορά του νόμου -αν γίνει- για τις Συλλογικές Συμβάσεις δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι οι κλαδικές θα επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τις μειώσεις (...) Η επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων δεν θα οδηγήσει σε αποκατάσταση των μισθών όσο παραμένουν και διευρύνονται οι ελαστικές μορφές εργασίας, η μερική απασχόληση, τα extra, τα δουλεμπορικά».
Ο Ν. Παπαγεωργίου υπενθύμισε την πείρα που διαθέτουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, με γνώμονα την οποία πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα: «Σ' αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, έχει ιδιαίτερη σημασία να μη μείνουμε θεατές στις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την ΕΕ, που έχουν στόχο τη διασφάλιση μεγαλύτερης κρατικής στήριξης των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων. Να μην αποδεχτούμε ως εθνικό στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Να κατανοηθεί σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους ότι η επιστροφή στο δρόμο των ψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης δε συμβαδίζει, αλλά είναι απέναντι στην ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης και θα απαιτήσει νέες θυσίες. Αλλωστε, εμείς οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό που γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει ανάπτυξη και παλιότερα και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια όπου τα ρεκόρ σε εισερχόμενες αφίξεις και σε τουριστικές εισπράξεις ήταν τα μεγαλύτερα όλων των εποχών, δεν είδαμε καμία βελτίωση στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, στην καθημερινότητα μέσα στους χώρους δουλειάς.
Χωρίς καθυστέρηση, με επιμονή και υπομονή, πρέπει να δυναμώσει η καθημερινή προσπάθεια σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε ξενοδοχείο και επισιτιστικό κατάστημα, για να ανέβει το κλίμα μαχητικότητας και απαιτητικότητας των εργαζομένων. Για να μην αποδεχθούμε ως "περασμένα - ξεχασμένα" όσα χάσαμε τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια».
Μέτωπο στην πολιτική του κεφαλαίου
Τα βασικά μέτωπα πάλης για το επόμενο διάστημα καθόρισε και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στην ετήσια απολογιστική συνέλευση των Αντιπροσώπων των Σωματείων του, την Κυριακή 1 Φλεβάρη. Παρουσιάζοντας την εισήγηση εκ μέρους της διοίκησης, ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τάσος Τσιαπλέςυπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τις μεγάλες απώλειες που έχουμε υποστεί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, όπως προβλέπεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση δεν μπορεί να υπάρχει όποια πολιτική διαχείρισης του συστήματος και αν εφαρμόζεται, από όποια κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε και διεθνώς.
Πρέπει να γίνει πεποίθηση ότι για να επιβάλουμε το δίκιο μας σήμερα απαιτείται γερή οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία και στους αγώνες με ταξικό προσανατολισμό. Μπαίνει ως επιτακτική και άμεση ανάγκη η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, με συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία τους, μακριά από τις παγίδες της εργατικής αριστοκρατίας, με μέτωπο στην πολιτική του κεφαλαίου, με αγώνες που δεν θα περιορίζονται στην άμυνα, αλλά θα αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget