ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» Διεκδικούν το αυτονόητο: Να πληρώνονται στην ώρα τους χωρίς περικοπές

Η διοίκηση του ιδρύματος εξαρτά τη μισθοδοσία από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και χρωστάει δεδουλευμένα
Γονείς και εργαζόμενοι πάλεψαν μαζί το 2007 ενάντια στην προσπάθεια να κλείσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ιδρύματος
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα «Παιδική Στέγη» (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου - Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα), διεκδικώντας το αυτονόητο: Να πληρώνονται στην ώρα τους, για να μπορούν απερίσπαστα να αφοσιωθούν στο δύσκολο έργο τους και στην προσφορά τους στα παιδιά.
Ωστόσο, η επιχειρηματική δράση στον ευαίσθητο τομέα της Προσχολικής Αγωγής, σε συνδυασμό με τα ευρωενωσιακά προγράμματα για την απασχόληση, μέσω του ΕΣΠΑ, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, που υπονομεύει τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ακόμα κι αν λειτουργούν με το μανδύα της φιλανθρωπίας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, το Ιδρυμα «Παιδική Στέγη»«ιδρύθηκε το 1931 από τη Λαίδη Κρώσφηλντ (...) μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (...) Σε απάντηση της φτώχειας οι γυναίκες αναγκάστηκαν να αρχίσουν να εργάζονται εκτός της οικίας τους. Το Ιδρυμα στάθηκε και στέκεται αρωγός σ' αυτή την ανάγκη φύλαξης και φροντίδας των μικρών παιδιών.
(...) Σήμερα λειτουργούν τέσσερις πρότυπες στέγες στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά που φιλοξενούν γύρω στα 500 παιδιά. Στεγάζονται σε κτίρια που αποτελούν δωρεές ιδιωτών και χτίστηκαν σε οικόπεδα του Δήμου Αθηναίων και Πειραιώς. Η παρουσία των εθελοντών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους».
Εργαζόμενοι της «Παιδικής Στέγης» με το κλαδικό τους σωματείο, έξω από το υπουργείο Εργασίας την περασμένη βδομάδα

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Στις δομές της «Παιδικής Στέγης» φιλοξενούνται σήμερα 361 παιδιά. Από αυτά, τα 261 είναι μέσω ΕΣΠΑ. Για τα υπόλοιπα 100, οι γονείς τους πληρώνουν τροφεία (φτάνουν τα 360 ευρώ), όπως γίνεται σε όλους τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και στη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών.
Το κακό παράγινε...
Στους τέσσερις σταθμούς της «Παιδικής Στέγης» δουλεύουν περίπου 50 εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες, με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Προβλήματα στη μισθοδοσία του υπήρξαν και παλιότερα, αλλά τώρα το κακό παράγινε. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οπως καταγγέλλουν, η διοίκηση τους έκοψε αυθαίρετα ένα 10%, αρχίζοντας από το μισθό του Οκτώβρη και παρά την προσφυγή τους στην Επιθεώρηση Εργασίας, συνεχίζει να το παρακρατεί παράνομα.
Για το Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί «έναντι», ενώ για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Επιπλέον, οι αυξήσεις που προβλέπονταν από την κλαδική τους Σύμβαση, δεν «πέρασαν» τα προηγούμενα χρόνια στο μισθό. Σε ό,τι αφορά τη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση, η διοίκηση του ιδρύματος έχει κάνει σαφές ότι δεν θέλει να έχει καμιά επαφή με το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεκόψει τους εργαζόμενους από τη συνδικαλιστική τους οργάνωση και τους ζητάει να βγάλουν «αντιπροσώπους» που θα μιλούν μαζί της.
Οι γονείς των παιδιών στέκονται αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα. Αλλωστε, εργαζόμενοι και γονείς έδωσαν κοινούς αγώνες όταν το 2007 οι δομές της «Παιδικής Στέγης» έφτασαν ένα βήμα πριν από το να βάλουν λουκέτο, επειδή το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι διακόπτει την επιχορήγηση που κατέβαλλε μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Ιδρυμα.
Κοινούς αγώνες έκαναν και το 2012, όταν ξανά τέθηκε ζήτημα να κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Μάλιστα, το Σεπτέμβρη του 2012 η διοίκηση ανέστειλε - «προσωρινά» όπως διαβεβαίωνε - τη λειτουργία της πέμπτης δομής που λειτουργούσε στο Κερατσίνι («Κρώσφηλδ»), με την αιτιολογία ότι δεν διέθετε τα κονδύλια να κάνει τις αναγκαίες επισκευές και να εξασφαλίσει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Από τότε ο σταθμός παραμένει κλειστός, ενώ φημολογείται ότι γίνονται προσπάθειες να πωληθεί το κτίριο, παρά τη ρητή απαγόρευση από το καταστατικό του ιδρύματος, την οποία επιβεβαίωσε εγγράφως και το υπουργείο Εργασίας.
Παλιότερα, η χρηματοδότηση των σταθμών του ιδρύματος γινόταν κατά κύριο λόγο από το ΙΚΑ. Με την ένταξή του όμως στον ΕΟΠΥΥ, η χρηματοδότηση σταμάτησε από 1/1/2012, καθώς ο νέος Οργανισμός δεν προβλέπει τέτοιες παροχές.
Σήμερα, τα έσοδα του ιδρύματος προέρχονται κατά βάση από την επιχορήγηση του ΕΣΠΑ, τα τροφεία και τις χορηγίες, που σύμφωνα με τη διοίκηση είναι κυρίως σε είδος και λιγότερο σε χρήμα. Η ιστοσελίδα του ιδρύματος είναι γεμάτη με ευχαριστήρια προς τις επιχειρήσεις - χορηγούς, για προμήθειες αναλώσιμων, προωθητικές ενέργειες ή κατασκευή υποδομών στους παιδικούς σταθμούς.
Πιέσεις για να σταματήσει η διεκδίκηση
Σύμφωνα με το ΔΣ του Ιδρύματος, «μισθοί, ΙΚΑ και αποζημιώσεις εξαρτώνται απολύτως από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ».Σε ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι το Γενάρη πήρε το 33% της επιδότησης, που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση (211.000 ευρώ) και αφού κάλυψε άλλες υποχρεώσεις (ΙΚΑ, συνταξιοδοτήσεις κ.ά.) περίσσεψαν 33.000 ευρώ που θα δοθούν στους εργαζόμενους ως προκαταβολή για το μήνα Δεκέμβρη.
Η διοίκηση λέει κυνικά ότι η μισθοδοσία του προσωπικού, μέχρι να καταβληθεί το κονδύλι του ΕΣΠΑ, εξαρτάται από το αν θα περισσέψει κάτι «από τις εισπράξεις των Στεγών και από πιθανές δωρεές». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «είναι πάγια τακτική να δίνουμε "έναντι" ό,τι περισσεύει (...) Ετσι πληρώθηκε ο Σεπτέμβριος, το ΙΚΑ και ο Οκτώβριος. Η πάγια πολιτική του ιδρύματος ήταν και είναι "δίνουμε ό,τι έχουμε, μόλις έχουμε, με απόλυτη προτεραιότητα στο ΙΚΑ».
Προφανώς, όμως, δεν ισχύει το ίδιο και με τους εργαζόμενους, που είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν την εργασία τους κάθε μέρα και όχι μόνο όποτε ...έχουν διάθεση ή για όσες μέρες βρίσκει λεφτά να τους πληρώσει το ίδρυμα.
Με τον ίδιο κυνικό τρόπο, η διοίκηση του ιδρύματος ενημερώνει τους εργαζόμενους: «Το ΕΣΠΑ επαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο και ελπίζουμε στις εισπράξεις των Στεγών και σε κάποιες δωρεές για τους υπόλοιπους 2 μήνες. Πέρσι δεν υπήρξε πρόβλημα, αλλά φέτος το ΕΣΠΑ, το οποίο καλύπτει 11 μήνες ενώ οι μισθοί είναι 14, μας έκοψε και άλλα 100.000 ευρώ».
Αξιοποιώντας αυτή την υπαρκτή πραγματικότητα, η διοίκηση θέτει εκβιαστικά διλήμματα στους εργαζόμενους, θέλοντας προφανώς να ρίξει ακόμα πιο κάτω την απαιτητικότητά τους. Ετσι, έμμεσα τους καλεί να διαλέξουν αν θα πληρωθεί το ΙΚΑ ή ο μισθός τους, ενώ τους εκβιάζει να σταματήσουν την απεργία, επειδή το ίδρυμα χάνει μέρος της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και των εσόδων από τα τροφεία.
Γράφει η ανακοίνωση του ιδρύματος: «Η πρόταση να προχωρήσουμε σε διακανονισμό με το ΙΚΑ, ώστε να δώσουμε Δεκέμβριο, Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο περιμένοντας την επόμενη δόση μάλλον τον Απρίλιο πριν το Πάσχα, λόγω της απεργίας θεωρούμε ότι απερρίφθη και πληρώσαμε το ΙΚΑ. Ενδεικτικά πρέπει να τονίσουμε ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν πληρώνονται στην περίπτωση απουσίας των παιδιών. Για τις ημέρες απεργίας οι ιδιώτες δεν θα καταβάλλουν 18 ευρώ την ημέρα. Προφανώς αυτά τα κονδύλια θα λείπουν από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος»...
Ο ρόλος του κλαδικού σωματείου
Το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμώνπρωτοστατεί σε κάθε βήμα των εργαζομένων να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα, να ανακτήσουν τις περικοπές. Οπως σημειώνει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, το Ιδρυμα «Παιδική Στέγη» «έχει αναγάγει σε κυρίαρχη δράση της τη μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, παραβιάζοντας κάθε έννοια της εργατικής νομοθεσίας, εκβιάζοντάς τους ακόμη και για μη καταβολή της μισθοδοσίας τους στο βαθμό που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της.
Παρεμβαίνει και επιβάλλει συγκεκριμένο τρόπο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης για να ακυρώνει τις παρεμβάσεις και τη δράση του Σωματείου μας. Θέλει να επιβάλει να καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων όποτε και αν θέλει. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, συνεχίζει τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, να παραβιάζει με ωμό τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας».
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Να σταματήσει η αυθαίρετη και παράνομη περικοπή των μισθών και να καταβληθούν τα σχετικά ποσά. Να σταματήσουν ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί της διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους, που στόχο έχουν την επιβολή των αυθαίρετων και παράνομων αποφάσεών της. Να σταματήσει τώρα η παρέμβαση στις συνδικαλιστικές επιλογές και στη δράση των εργαζομένων.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget