ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Τα συμφέροντα του κεφαλαίου «υποβολέας» των διαφόρων απόψεων

Κοινή συνισταμένη η αναζήτηση «βιώσιμης λύσης» για την εγχώρια αστική τάξη...
Πυκνώνουν στο εσωτερικό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ οι επικριτές της επιλογής για δημοψήφισμα, που διατυπώνουν ενστάσεις από τη σκοπιά των συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης. Οι ενστάσεις αυτές μάλιστα εκδηλώνονται στο φόντο των εντεινόμενων αντιδράσεων των κυρίαρχων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου απέναντι στο ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο η στρατηγική επιλογή τους για συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό γίνονται γνωστές διαφοροποιήσεις υπουργών, όπως ο Γ. Σταθάκης και ο Γ. Δραγασάκης, απειλές για παραίτηση, όπως π.χ. αυτή του γγ της κυβέρνησης, Σπ. Σαγιά, ή δηλώσεις όπως του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δ. Μάρδα, ο οποίος είπε ότι δική του «κόκκινη γραμμή» είναι η παραμονή στο ευρώ κι αν αυτό αμφισβητηθεί θα υποβάλει την παραίτησή του.
Οι Δραγασάκης, Σταθάκης, Πανούσης, Παρασκευόπουλος κ.ά. φέρεται να εισηγήθηκαν στον Αλ. Τσίπρα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών.
Χαρακτηριστική είναι, εξάλλου, η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, σε συνέντευξή του χτες στην ΕΡΤ, που αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος: «Είναι μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά», σημείωσε σχετικά.
«Υπάρχουν κέντρα που θέλουν να βγούμε απ' το ευρώ, υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν διπλό νόμισμα με μνημόνιο, άλλες που θέλουν χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ», υποστήριξε, και κάλεσε όσους τάσσονται υπέρ της ΕΕ και του ευρώ να πάρουν θέση, μιας και, όπως είπε, η επιλογή τους δεν κινδυνεύει απ' τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, άφησε ανοιχτή την προοπτική σύγκλισης και συνεννόησης με άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι σοβαρό, υπερβαίνει τα κόμματα και χρήζει διαλόγου ο τρόπος με τον οποίο θα ξεπεραστεί.
Αντίστοιχες αντιδράσεις προέκυψαν και στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός των Δ. Παπαδημούλη και Κ. Χρυσόγονου, και ο Στ. Κούλογλου προέτρεψε χτες τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε συμφωνία. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι συντριπτικά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης», ότι «το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν θα δώσει λύση στο αδιέξοδο», καθώς «αν το "ναι" υπερισχύσει, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση», αλλά «και στην περίπτωση που το "όχι" υπερισχύσει, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολιγαρχία θα σεβαστούν την λαϊκή ετυμηγορία (...) Θα πρόκειται για πύρρειο νίκη της αριστεράς, που θα χρεωθεί την οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση».
«Διαπραγματευτική ενίσχυση» στα παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου
Την ίδια ώρα, από την πλευρά των υποστηρικτών του δημοψηφίσματος, ολοένα και πιο καθαρά φαίνεται η προσπάθειά τους να αποσπάσουν απ' το λαό μια βολική για τους σχεδιασμούς τους απάντηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, προχτές το βράδυ, ισχυρίστηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό υπέρ του «όχι» θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, η οποία βέβαια αφορά στους όρους ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα και είναι εξαρχής ναρκοθετημένο πεδίο για τα δικαιώματα του λαού.
Η Αθήνα προσδοκά σε μεγαλύτερη ευελιξία από τους «θεσμούς» τις προσεχείς μέρες, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων και όχι υποκατάστατο αυτών και ακόμα ότι η ελληνική οικονομία δεν θα είχε βελτιωθεί με βάση τις προτάσεις των διεθνών δανειστών.
«Ας μην ονειρεύονται. Δημοψήφισμα κανονικά, δυνατό "όχι", επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και καλή συμφωνία», δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.
Τη δική του παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, θέτοντας ως όρο για να αποδεχτεί μια συμφωνία ότι «δεν θα υπάρχει αφοπλισμός της χώρας (...) και θα γίνει απόλυτα σεβαστό το θέμα του ειδικού καθεστώτος για τον ΦΠΑ στα νησιά».
Στο μεταξύ, κοινή επιστολή στον Αλ. Τσίπρα απηύθυναν χτες οι Κ. Βεργόπουλος, οικονομολόγος, Σ. Ρομπόλης, σύμβουλος της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό, και Κ. Μελάς, επίσης οικονομολόγος. Και οι τρεις συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας κατά καιρούς προσφέρει και τις υπηρεσίες τους σε αυτόν στο πλαίσιο των επιστημονικών τους πεδίων. Με την επιστολή τους ζητούν απ' τον Αλ. Τσίπρα να αναλάβει «πρωτοβουλία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επανεξέτασης του δημοψηφίσματος, το οποίο εκτιμούμε ότι, εξ αντικειμένου, δεν μπορεί να δώσει βιώσιμη λύση στο αδιέξοδο».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget