Με πολλές παραβιάσεις και αλληλοκατηγορίες και από τις δύο πλευρές ξεκίνησε, όπως ήταν αναμενόμενο, η εκεχειρία - συμβιβασμός ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, που τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα της Κυριακής. Αλλωστε, η ίδια η συμφωνία που επικυρώθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας από την τετραμερή συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, περιέχει πολλά σημεία που επιδέχονταν διαφορετικών ερμηνειών. Οι αιτίες της σύγκρουσης στην Ουκρανία που πληρώνει με το αίμα του ο ουκρανικός λαός, είναι η διαμάχη τμημάτων της αστικής τάξης της χώρας, όσο και ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΕΕ και ΗΠΑ από την μία πλευρά και την καπιταλιστική Ρωσία από την άλλη, για το ποιός θα έχει το πάνω χέρι στο πλούτο και την γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας.
Η στρατιωτική ηγεσία του Κιέβου υποστήριξε ότι πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή της Μαριούπολης και δηλώνει ότι η έναρξη της απόσυρσης των βαρέων όπλων πυροβολικού από το μέτωπο, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία «Μινσκ 2» δεν μπορεί να προχωρήσει.
Ταυτόχρονα, το Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται γύρω από τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Ντεμπάλτσεβε, όπου οι ρωσόφωνοι «έβαλαν 112 φορές σε 24 ώρες εναντίον των θέσεων του ουκρανικού στρατού, 90 από αυτές μέσα στο Ντεμπάλτσεβε και τα γειτονικά χωριά», σύμφωνα με Ουκρανό στρατιωτικό εκπρόσωπος.
Από την πλευρά τους, οι ρωσόφωνοι κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βάλλουν εναντίον τους στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντονέτσκ. Ωστόσο, δήλωσαν «έτοιμοι» να αποσύρουν τα βαρέα όπλα τους από τη γραμμή του μετώπου, όταν η Ουκρανία αποσύρει τα δικά της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Ντένις Πουσίλιν.
Νέες κυρώσεις της ΕΕ
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στη δημοσιότητα νέα μαύρη λίστα από ιδιώτες και οντότητες κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για το ρόλο τους στην ουκρανική σύρραξη. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται δύο Ρώσοι υφυπουργοί Άμυνας αλλά και ο Βαλέρι Ράσκιν, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας κι αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κόμματος.
Οι κυρώσεις αυτές προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας, που δεσμεύθηκε ότι θα δώσει την προσήκουσα απάντηση, καταγγέλλοντας ως «παράλογες και ασυνεχείς» τις κυρώσεις.
«Επισημαίνουμε τον ασυνεχή και παράλογο χαρακτήρα των κυρώσεων: κάθε φορά που υπάρχει ελπίδα για τη διευθέτηση της εσωτερικής ουκρανικής κρίσης, οι Βρυξέλλες σπεύδουν να εισαγάγουν νέα αντιρωσικά μέτρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ένα πράγμα είναι σαφές: αυτές οι αποφάσεις να συνοδευτούν από μία προσήκουσα απάντηση. Αντιβαίνουν στην κοινή λογική», προστίθεται στην ανακοίνωση.